upoznajmo_frankopane_izlozba_-59713

[VIDEO/FOTO] Započela manifestacija „Upoznajmo Frankopane“ @ Opatija

Objavio: Marina Pauletić

U okviru 180. obljetnice opatijskog turizma, manifestaciju organiziraju Primorsko-goranska županija te Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka.

Opatija - Otvorenjem izložbe „Upoznajmo Frankopane“ započela je istoimena manifestacija kojom se, tijekom više dana i na nekoliko gradskih lokacija, županijska Kulturno-turistička ruta „Putovima Frankopana“ predstavlja u Opatiji.

U okviru 180. obljetnice opatijskog turizma, manifestaciju organiziraju Primorsko-goranska županija te Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka u suradnji s Gradom Opatija i Festivalom Opatija, a prilika je to da se šira javnost, najmlađi kao i turistički djelatnici upoznaju s bogatom povijesnom ostavštinom ove velikaške obitelji.

upoznajmo_frankopane_2024__6_

U Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer izložbu su otvorili župan Zlatko Komadina i opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin.

Župan Komadina prisjetio se da je ova županijska priča pokrenuta pred 15 godina obnovom prvih kaštela u Vinodolskoj općini. Tada, kako je rekao, bez namjere da se projekt proširi u ovo što je danas. No, kada se stekla mogućnost financiranja iz EU fondova, Županija je kandidirali projekt Kulturno-turistička ruta „Putovima Frankopana“ i dobivenim novcem uredila i ostale kaštele. Ideja je bila našu kulturnu baštinu staviti u funkciju turizma, rekao je župan.

„Imamo iznimnu kulturnu i prirodnu baštinu, i puno toga je baštinila naša županija. U hrvatskim razmjerima, nekako smo dali „osobnu iskaznicu naše države“ Bašćanskom pločom i Vinodolskim zakonom kao prvim pričama uređenosti nekog sustava. Kulturno-turistička ruta je zamišljena da živi dalje kroz turizam te da se i dalje stvaraju priče na temu Frankopana i to sve skupa ide dobro. Frankopani još nisu bili na Liburniji, a sad su stigli i tu“, rekao je župan zaželjevši puno uspjeha izložbi.

upoznajmo_frankopane_-50172

Gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin izrazio je zadovoljstvo što je izložba, koja je već proputovala jednim dijelom Hrvatske, došla i u Opatiju koja ova godine slavi 180. obljetnicu turizma.

„Kada govorimo o Frankopanima, govorimo o novom kulturnom, gastronomskom i turističkom proizvodu, a sama činjenica da je izložba došla u Opatiju pred uskršnje blagdane, kada bilježimo jako dobru turističku popunjenost, pokazuje da će ona sigurno biti interesantna gostima koji će se upoznati s frankopanskom poviješću, ali i novim proizvodima“, rekao je Kirigin.

upoznajmo_frankopane_2024__2_

„Ovo je izložba na kojoj svaki posjetitelj može upoznati fascinantnu povijest Frankopana koja se više od pet stoljeća pisala na našem području. Županija je projekt „Putovima Frankopana“ pokrenula i stvorila rutu zajedno sa svojim partnerima, gradovima i općinama, turističkim zajednicama i Nadbiskupijom Krk upravo kako bi promovirala lokalnu povijesti, ali i kaštele koje se nalaze u ruralnim dijelovima županije. Imamo još jako puno prostora u turističkom smislu oživjeti te krajeve“, zaključila je Šišić.

Prisutne su pozdravili i ravnatelj Festivala Opatije Ernie Gigante Dešković te ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Tamara Mataija koji su istaknuli zadovoljstvo dolaskom Frankopana u Opatiju.

Izložba ostaje otvoreno do 12. travnja 2024. godine, a moguće ju je razgledati radnim danom od 11.00 do 19.00 sati.

VIDEO

NAJNOVIJE

DRUŠTVENE MREŽE

Lanterna © Torpedo.media Izrada internet stranica @ More idea