Hotel_Continental_-_Rijeka_-_povijest-1

Continental - najstariji hotel grada na Rječini (8)

Objavio: Portal Lanterna

Hotel "Continental" otvoren je 17. svibnja 1888. godine; njegova kavana odmah postaje centar društvenog života Sušaka.

Autor: Saša Štimac

Hotel_Continental_-_Rijeka_-_povijest-5

Hotel “Continental” je najstariji riječki hotel koji posluje i danas. Za razliku od nekih već davno zaboravljenih hotela grada na Rječini, vlasnici su se mijenjali ali ime je ostalo od prvoga dana. Ponekad kao “Continental” ili pak “Kontinental”.

Hinko Bačić – pokretač razvoja Sušaka

Osamdesete godine 19. stoljeća je vrijeme kada je izgradnja na Sušaku u punom zamahu. Posljedica je to nastanka sušačke općine 1874. godine čije je sjedište tri godine kasnije prebačeno s Trsata na Sušak.
U takvom ozračju od 1885.-88. građen je i hotel “Continental”. Naručitelj projekta bio je Hinko Bačić (Enrico Baccich), sin dubrovačkog veleposjednika Nikole koji je doselio na Sušak. Hinko Bačić dvadeset je godina bio načelnik općine Sušak (1887.-1907.), pokretač velikih projekata na razvoju infrastrukture; vodovoda, kanalizacije, plinske rasvjete, nasipavanja Brajdice itd.

Hinko_Bacic_-_Hotel_Continental_-_Rijeka Hinko Bačić

O kakvom je čovjeku riječ najbolje govori sljedeći zapis: “Kao općinskom načelniku Hinku Bačiću bila je određena godišnja plaća, no tijekom cijelog svog dvadesetdvogodišnjeg mandata nije primao plaću, nego je sva sredstva vraćao u općinsku blagajnu za pokriće najnužnijih potreba grada. Primjerice, kad je njegovim nastojanjem bilo odlučeno, da se izgradi Boulevard, on je svojim novcem kupio zemljište kuda ta cesta prolazi, a onda ga darovao gradskoj općini. Isto je učinio i prilikom gradnje ceste od Sušaka do Pećina (koja je tada dobila ime Šetalište Prestolonasljednika Petra) i prilikom gradnje Sušačke gimnazije.”

Hotel_Continental_-_Rijeka_-_povijest-2

Kavana “Continental” – centar društvenog života Sušaka

Njegov najveći privatni projekt je izgradnja hotela “Continental”. Projektiranje hotela izveli su Mate Glavan, prvi sušački školovani arhitekt i Venceslao Celligoi. U vrijeme kad je izgrađen hotel “Continental” bio je najveća zgrada na Sušaku i druga po veličini u Rijeci, odmah iza hotela “Europa”.

Hotel_Continental_-_Rijeka_-_povijest-6


Čim je otvoren 17. svibnja 1888. godine hotel “Continental”, točnije – njegova kavana, odmah postaje centar društvenog života Sušaka. Nikola Polić, mlađi brat daleko poznatijeg Janka Polića Kamova, u svojim feljtonima “Sušačke subote” najbolje je oslikavao atmosferu oko “Continentala” između dva rata.
Vlasnik pivnice “Cont” Borjan Suzić puno energije i novaca ulaže kako bi sakupio razne artfakte koji pričaju komadiće povijesti ovoga grada. Za ovu priliku ustupio nam je neke koji su povezani s bližom i daljom prošlosti “Continentala”.

Hotel_Continental_-_Rijeka_-_povijest-3

I dok je sama zgrada ostala u vlasništvu Hinka Bačića, zakupci, odnosno vlasnici hotela često su se mijenjali. Poznato je da je 1909. u vlasništvu hotelijera Antona Funde. Vlasnik hotela od 1912.-1918. je Fran Žagar (broj telefona hotela u to je vrijeme bio 76), a godinu kasnije pomorski kapetan Bjelić. Najbolji period u radu hotela povezan je upravo uz promjene vlasnika – kako su se oni mijenjali padala je i kvaliteta usluge a i sama zgrada bila je u sve lošijem stanju.

Hotel_Continental_-_Rijeka_-_povijest-4

Tokom dvadesetih godina prošlog stoljeća oronuli hotel je u dva navrata obnavljan (1923.,1927). Za to je zaslužan Špiro Marčeta koji je hotel “Continental” preuzeo u ljeto 1920.


Uz sve uspone i padove, bolja i lošija razdoblja, nije potrebno posebno naglašavati kako je njegova kavana s terasom više od 130 godina okupljalište raznih generacija, i dandanas mnoga spontana okupljanja počinju na “Kontu”. Najveću popularnost kao okupljalište mladih “Kont” je doživio sedamdesetih i osamdesetih.


Nakon posljednje obnove 2008. godine hotel “Continental” ima 65 soba i 4 apartmana. Posluje kao jedan od četiri riječka hotela u sastavu tvrtke Jadran hoteli d.d.


Hotel “Continental” kao prva fasada Sušaka ne može se promatrati odvojeno od kvarta u kojem se nalazi. A sve ono što se nalazi iza “Konta” izloženo je propadanju. Fasade koje se ne obnavljaju, zatvorene trgovine, opće sivilo …


Vlasnik pivnice “Cont” Borjan Suzić puno energije i novaca ulaže kako bi sakupio razne artfakte koji pričaju komadiće povijesti ovoga grada. Za ovu priliku ustupio nam je neke koji su povezani s bližom i daljom prošlosti “Continentala”.

NAJNOVIJE

DRUŠTVENE MREŽE

Lanterna © Torpedo.media Izrada internet stranica @ More idea