tramvaj_foto_grad_opatija Foto: FB Grad Opatija

Na današnji dan počeo je voziti opatijski tramvaj

Objavio: Portal Poduckun

Tramvaj je vozio sve do 1933. godine.

Opatija - Na današnji dan, 9. veljače 1908. godine, počeo je voziti opatijski tramvaj.

Koncesionar gradnje bio je bavarski princ i bankar Alfred Wrede, a njegov tehnički savjetnik poznati građevni poduzetnik Jakob Ludwig Münz (Villa Münz 1903. Ičići), koji je imao svoj ured u centru Beča. Gradnja pruge započela je početkom 1907., pokusna vožnja i tehnički prijam obavljeni su 7. veljače 1908., a 9. veljače tramvaj je započeo s redovitim prometom. Trasa je počinjala kod željezničke stanice Matulji, spuštala se prema Voloskom te vodila do Ičića, Ike i Lovrana (12 km).

- Trasa je započinjala kod željezničke stanice Matulji, išla do mjesta Matulji, zatim se spuštala prema Rijeci do Pavlovca, gdje je skretala prema Voloskom te se od tamo, prolazeći pored tvornice namještaja Berger, spuštala do Črnikovice. Nakon što je tako svladao najzahtjevniji, strmi dio puta, nadalje je tramvaj vozio uglavnom po ravnome: današnjom ulicom Andrije Štangera do gradske vijećnice i novog kotarskog poglavarstva[8], nadalje današnjom ulicom Maršala Tita do Slatine i potom preko Punta Kolove do Ičića. U Iki je tramvaj potom svladavao zadnji zahtjevniji uspon do Priesterheima, da bi u Lovranu iza hotela Lovrana stigao na svoje krajnje odredište. Planirani spoj na riječki električni tramvaj nikada nije ostvaren. Tih dvanaest kilometara mala električna željeznica svladavala je za sat vremena, uz zaustavljanje na trideset postaja, napisao je Boris Zakošek, u Sušakoj reviji.

Nakon Prvog svjetskog rata tramvaj je preuzelo talijansko društvo koje ga je 1933. ukinulo i uvelo u saobraćaj autobuse. Vagone su prodali u Ljubljanu, gdje su se i dalje upotrebljavali. Posljednja vožnja opatijskog tramvaja bila je 31. ožujka 1933. godine.

NAJNOVIJE

DRUŠTVENE MREŽE

Lanterna © Torpedo.media Izrada internet stranica @ More idea