viktor_car_emin-97043 Foto: arhiva

Obilježavanje 61. godišnjice smrti Viktora Cara Emina u Kraju

Objavio: Marina Pauletić

Viktor Car Emin rodio se u Kraju.

Kraj – U petak, 19. travnja s početkom u 18 sati u Interpretacijskom centru Viktor Car Emin u Kraju obilježit će se 61. obljetnica smrti Viktora Cara Emina. Ovo je dvadeseta godina po redu otkako se u Kraju priređuju manifestacije u čast „našega Krajana“.

Po zapisima iz 1521. godine kada se spominje crkva Blažene Djevice Marije, Kraj je od davnina hodočasničko mjesto gdje se na blagdane Velike i Male Gospe okupljaju vjernici i samo po tome je bio poznat široj zajednici.

Do 2004. godine se zanemarivala činjenica da je Kraj rodno mjesto Viktora Cara Emina. Od tada se uz crkvu, pitoreskni i pitomi krajolik ucrtao u mapu zanimljive baštinske i kulturološke destinacije.

Te je 2004. godine Nadija Rubeša uz pomoć mještana organizirala prvu manifestaciju posvećenu Viktoru Caru Eminu. Tijekom 20 godina kontinuiranih (s izuzetkom Covid razdoblja) obilježavanja obljetnica rođenja ili smrti „Krajskega sina“ održalo se mnoštvo književnih, likovnih, scenskih, glazbenih i znanstvenih događanja.

wp-content/uploads/2020/06/Viktor_Car_Ema.jpgFoto: arhiva

Akademici, književnici, pjesnici, slikari, glazbenici i glumci bogatili su lepezu umjetničkog doživljaja Kraja koju su svojom energijom i prpošnim veseljem uljepšavali najmlađi sudionici – školarci, s domaćun besedun, na koje bi Car Emin bio posebno ponosan jer je između ostaloga bio učitelj i prosvjetitelj.

Velikim zalaganjem i entuzijazmon organizatora, mještana, donatora, pomoći JLS Mošćenička Draga, Turističke zajednice Mošćenička Draga te od 2018. godine udruge građana Kraj, Viktor Car Emin svih ovih 20 godina živi u neizbrisivom sjećanju Kraja.

„I ove godine ćemo, kao što je uobičajeno, položiti cvijeće ispred rodne kuće, a u interijeru Interpretacijskog centra Viktor Car Emin će kazališna grupa Viktor Car Emin iz Rijeke izvesti monolog „Barba Serafin“ iz komedije „Vicencica“ Viktora Cara Emina“, najavljuju organizatori.

wp-content/uploads/2021/11/viktor-car-emin-kraj-2021-obljetnica-9.jpgFoto: arhiva

„Ovoj proljetnoj manifestaciji svake godine prisustvuje sve više posjetilaca i gostiju iz cijele županije i šire što je pokazatelj interesa za život i djelo akademika, književnika, publicista i učitelja Viktora Cara Emina, koji se rodio u malenom selu na hridi ponad našeg lijepog mora“, govore organizatori.

More obožavam, teško bi mi bilo umrijeti daleko od njega.

„Dođite, osluhnite tišinu što se skriva između zapljuskivanja valova i šumora lovorike. Dozvolite da vas zagrle mirisi proljetnih trava i zatvorenih očiju sanjarite kao što je s nostalgijom i emocionalnim odnosom prema rodnom mjestu pisao Viktor Car Emin“, pozivaju organizatori.

„A ja u – progonstvu. Na Sušaku, iza ‘žičane zavjese’ čitam te retke. Zavidim i grizem – kao što se u nas kaže – papar. Grizem ga sve u šesnaest. I gutam neku žučnu gorčinu. I osjećam bol, što mi steže i izjeda srce. (...) I dok horde zavojevača mahnitaju uokolo orgijski, oko jadnog staračkog srca sve se jače savijaju ubitačne nostalgije i piju krv, a s njome i sve sokove životne. A dotle bijedno srce kao u deliriju vapi za dragim kutićem tamo pod Učkom, uz more, kome na svijetu premca nema.“ ( Viktor Car Emin, IZ MOG ŽIVOTA, 1954).

Tvoje srce i dalje traje, nemaj brige, mladiću i starče naših korijena.

Evo, Krajani, „tamo pod Učkom, uz more, kome na svijetu premca nema“ čuvaju uspomene na Tvoje delirije, ushićenosti, tuge i predanost domaćem kraju,
Tvojem dragom zavičaju.

Sunčana strana će, kao sve mjene prošlosti, nekako prevazići, a Ti ostati zapisan u memoriji Kraja.
Svrni pogled.
Ponosno namigni.

I ov put : „krepat ma ne molat!“.

Udruga građana Kraj

NAJNOVIJE

DRUŠTVENE MREŽE

Lanterna © Torpedo.media Izrada internet stranica @ More idea