HOTEL_DE_LA_VILLE_-_Povijesni_rijecki_hoteli-04687

Riječki povijesni hoteli - "Hotel De La Ville" (5)

Objavio: Portal Lanterna

Luksuzni "Hotel de la Ville", kao i hotel "Europa" otvoren je neposredno nakon što je Rijeka željeznicom spojena s Ljubljanom i Zagrebom.Autor: Saša Štimac

“Hotel de la Ville” – najveći uz željeznički kolodvor

Na Brajdi, poredane od istoka prema zapadu nalaze se zgrade nekadašnjih riječkih hotela. Odmah nakon željezničke pruge s desne strane smjestio se hotel „Deák“, a onda redom “Bristol”, “Hungaria”, najveći među njima “Hotel de la Ville” te “Imperial”.

HOTEL_DE_LA_VILLE_-_Povijesni_rijecki_hoteli-1

“Hotel De la Ville” otvoren je 14. srpnja 1874. godine. Dovršen je iste godine kad i hotel „Europa“, a podizanje dva velika hotela vezano je uz brz ekonomski rast i spajanjem Rijeke željeznicom sa Zagrebom i Ljubljanom u prethodnoj godini. Zanimljiv je tekst oglasa kojim vlasnik gradskim vlastima objavljuje otvaranje hotela:

„Podpisani javlja štovanomu obćinstvu na Rieci i u Županiji da je 14. t. m. Srpnja otvorio novu gostionu „HOTEL DE LA VILLE“ na Deakovoj cesti u Rieci.
Hotel ima 120 ukusno uredjenih soba, zatim kavanu, velik jedaći salon, pivarnu i liep vrtal. … Albert Gschaider
Gostioničar.“

Zgradu hotela projektirao je Ivan Bakarčić ( također i hotel LLoyd, spominje se i kao Giovanni Baccarcich). Zgrada iznad restorana ima četiri kata, na svakom je bilo deset soba okrenutih prema Korzu Deák i sedam na strani Brajde.

“Index” na mjestu hotelskog restorana

Kao što je hotel „Europa“ dominirao u centru grada na morskoj obali, „Hotel de la Ville“ je bio orijentiran prema željeznici što je razumljivo i iz njegovog položaja. Naime, nalazio se u zgradi koju danas prema studentskom restoranu kolokvijalno nazivamo „Index“. To je ujedno i poveznica s njegovom tadašnjom funkcijom jer se na mjestu „Indexa“ nalazio hotelski restoran, točnije „Grand Cafe – Hotel Restaurant de la Ville“.

Ni „Hotel de la Ville“ nije izbjegao mnogobrojne promjene vlasnika. Dva Ivana, Mance i Minar bili su vlasnici 1890., da bi od 1891. do 1898. hotel preuzeo samo Ivan Mance, zatim Johan Merk 1899., a već 1901. kapetan i trgovac Federico Bakarčić i Ortensia Vio, rođena Bakarčić. Već 1903. vlasnik postaje Armin Kertez, a od 1908. do 1915. ili čak 1918. novi je vlasnik Karlo Budai. Hotel nakratko čak i nosi naziv „Budai“.

HOTEL_DE_LA_VILLE_-_Povijesni_rijecki_hoteli-3 Zgrada u kojoj se nalazio “Hotel de la Ville” između dva rata

Nestankom Monarhije hotel prestaje poslovati u nesigurnim političkim i poslovnim prilikama. Namjena zgrade postaje poslovno-stambena.

NAJNOVIJE

DRUŠTVENE MREŽE

Lanterna © Torpedo.media Izrada internet stranica @ More idea