Lila tjedan – KBC Rijeka obavlja besplatne testove na HPV bez uputnice: ‘Nijedna žena ne bi smjela umrijeti od raka vrata maternice”

Lila tjedan – KBC Rijeka obavlja besplatne testove na HPV bez uputnice: ‘Nijedna žena ne bi smjela umrijeti od raka vrata maternice”

Ilustracija

Tako će se tijekom idućeg tjedna i Riječanke moći – besplatno, bez uputnice i prethodne najave – na HPV testirati u KBC-u Rijeka. Uzimanje obrisaka za HPV obavljat će se u Klinici za ginekologiju i porodništvo, svakoga dana od 10 do 13 sati, počevši od ponedjeljka 6. svibnja.

Rijeka –  Udruga „Nismo same“ poziva sve žene da se odazovu pozivu na besplatno testiranje na HPV koje će se od ponedjeljka 6. svibnja do kraja tjedna provoditi u šest bolnica u pet gradova.Testiranje je organizirano u KBC-u Zagreb, KBC-u „Sestre milosrdnice“, KBC-u Osijek, KBC-u Rijeka, KBC-u Split i OB „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku, a žene će u svim navedenim bolnicama testiranju moći pristupiti bez uputnice.

– Testiranje na HPV provodi se u sklopu javno-zdravstvene akcije „Lila tjedan – Tjedan ženskog zdravlja“ koja se odvija treću godinu za redom, od 6. do 12. svibnja, pod sloganom “Budi sebi prva!”. Cilj je upozoriti sve žene koliko je važno da redovito vode brigu o svom zdravlju, kazala je predsjednica udruge Ivana Kalogjera.

Tako će se tijekom idućeg tjedna i Riječanke moći – besplatno, bez uputnice i prethodne najave – na HPV testirati u KBC-u Rijeka. Uzimanje obrisaka za HPV obavljat će se u Klinici za ginekologiju i porodništvo, svakoga dana od 10 do 13 sati, počevši od ponedjeljka 6. svibnja.

– Maligna je bolest kod nas još uvijek stigmatizirana, posebice rak vrata maternice, ali i druge vrste maligne bolesti, a često ljudi u strahu od smrti (smatra se da je maligna bolest smrtna presuda) izbjegavaju ići liječniku čim primijete neki simptom bolesti što je pogrešno jer bitno je doći upravo što ranije.  Ovo je naš treći Lila tjedan koji se odvija pod motom “Budi sebi prva!”.  Rak vrata maternice bolest je od koje ne bi smjela umrijeti niti jedna žena. Danas se zna da je u 99,7 posto slučajeva ona povezana s HPV infekcijom. Zato mi pozivamo sve žene da se odazovu testiranju. HPV test se sastoji od analize obriska vrata maternice na molekularnoj razini, čime se utvrđuje prisutnost humanog papiloma virusa. Pozitivan rezultat HPV testa ne znači nužno da žena već ima rak ili da ćete ga dobiti! To je pokazatelj da je žena izložena povećanom riziku od razvoja pretkanceroznog stanja i raka vrata maternice, što je njoj znak da se mora redovito kontrolirati. Danas postoje i pripravci koji djeluju na virusne stanice.  Njih se preporučuje uzimati kroz duži period, u kombinaciji s  redovitim ginekološkim kontrolama, koja bi trebale biti svaka dva do tri mjeseca, kazala je Kalogjera.

U sklopu „Lila tjedna“ iz udruge „Nismo same“ žele upozoriti i na važnost mamografije u prevenciji raka dojke, zbog čega su u ponedjeljak 6. svibnja, od 15 do 17 sati, na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića (Cvjetnom trgu) organizirani besplatni mamografski pregledi za žene koje nikada nisu bile na mamografiji.

U srijedu, 8. svibnja, u Velvet cafeu (u Dežmanovoj ulici u Zagrebu) bit će održana “Lila (zdrava) kava s doktorima”. Ideja je da građani u neformalnom razgovoru s liječnicima postave pitanja za koja nemaju priliku u ordinaciji, a usput i puno toga nauče. Susret je namijenjen ženama svih generacija, bez obzira na njihovo zdravstveno stanje, a početak je u 16.30 sati. U suradnji s OB “Dr. Ivo Pedišić” udruga NISMO SAME “Lila (zdravu) kavu s građanima” organizirat će i u Sisku.

Ovogodišnji “Lila tjedan – Tjedan ženskog zdravlja” odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, a u suradnji s KBC-om Zagreb, KBC-om „Sestre milosrdnice“, KBC-om Split, KBC-om Rijeka, KBC-om Osijek, OB „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku, NZJZ Splitsko-dalmatinske županije, NZJZ „Dr. Andrija Štampar“, ZZJZ Osječko-baranjske županije i tvrtkom Roche.

Rak dojke najčešći je oblik raka u žena. Od njega godišnje oboli više od 2.700 žena, a umre ih više od 850. Drugi najčešći karcinom u žena u dobi između 20 i 29 godina je rak vrata maternice. Riječ je o gotovo 100 posto preventabilnom i  izlječivom raku (uz primjeren probir i terapiju), no od njega i dalje na godinu umre 109 žena. Od raka jajnika godišnje oboli 425 žena, a umre ih 319.