Lista za Rijeku u otvorenom pismu HRT-u: Neugodno smo iznenađeni odlukom da Blečić Jelenović nije pozvana u emisiju ‘Otvoreno’

No, napominju kako je čak i prema tim anketama, Ana Blečić Jelenović šesta, a ipak nije pozvana u emisiju u koju je pozvano šest kandidata. -Po kojim kriterijima je donesena takva odluka? Jeste li se možda vodili online anketama u kojima se glasa iz Bangladeša i Malavija, ili pak anketama s projiciranim odstupanjima rezultata od čak 3,99 posto?, pitaju se iz Liste.

Rijeka – Nakon što je najavljeno da će HRT-ova emisija „Otvoreno“ koja će biti posvećena lokalnim izborima u Rijeci ugostiti Marka Filipovića, Josipa Ostrogovića, Davora Štimca, Marina Miletića, Katarinu Peović te Nikolu Ivaniša, reagirali su iz Liste za Rijeku ističući kako su neugodno iznenađeni odlukom da u emisiju nije pozvana i Ana Blečić Jelenović, kandidatkinja Liste za Rijeku za gradonačelnicu Rijeke.

-Nisu nam poznati svi kriteriji vašeg odabira kandidata, no koliko smo mogli saznati jedan od odlučujućih su bile dosad provedene ankete o rejtingu kandidata za gradonačelnika Rijeke i političkih grupacija koje namjeravaju nastupiti na izborima, reagirali su iz Liste za Rijeku, dodajući kako oni sami, nažalost, nisu vidjeli niti jednu relevantnu anketu. -Jedino, ako u HTV-u ne smatraju da su “relevantne” ankete koje naručuju pojedine stranke pa su njihovi kandidati, gle čuda, na vrhu  liste, istaknuli su iz Liste za Rijeku u otvorenom pismu HRT-u.

No, napominju kako je čak i prema tim anketama, Ana Blečić Jelenović šesta, a ipak nije pozvana u emisiju u koju je pozvano šest kandidata. -Po kojim kriterijima je donesena takva odluka? Jeste li se možda vodili online anketama u kojima se glasa iz Bangladeša i Malavija, ili pak anketama s projiciranim odstupanjima rezultata od čak 3,99 posto?, pitaju se iz Liste.

-Javna televizija koja drži do sebe mjesec i pol dana prije izbora ne bi sebi dopustila da se ponaša poput amaterske družine. Naručila bi od neke renomirane tvrtke za istraživanja vlastitu anketu te podatke iz nje kombinirala s jakošću grupacija u riječkom Gradskom vijeću, gdje je primjerice Lista za Rijeku treća grupacija, i onda došla do reprezentativnog uzorka riječkih gradonačelničkih kandidata i stranka koje treba predstaviti široj hrvatskoj javnosti, stoji u priopćenju.

Osvrnuli su se i na to kako je ‘napadno koliko se “nacionalni mediji” u posljednja dva mjeseca trude, kao po dogovoru i novinarskoj inerciji u skladu s već spomenutim sumnjivim kriterijima, protežirati uvijek iste riječke kandidate za gradonačelnika i dati prostor saborskim zastupnicima iz Zagreba da pričaju o izborima u Rijeci. -Što je to nego medijska verzija starog dobrog centralizma. U Zagrebu se eto, ne bez sugestija lokalnih struktura kojima je i centralizam koristan ako će pomoći njihovim interesima, bolje zna kako razmišljaju u Rijeci i što Riječanima treba. A žrtve takvog pristupa uvijek su autohtone stranke i autohtoni interesi građana “provincije”, u ovom slučaju Rijeke, nad kojom tobože “skrbi” centar, ističu u priopćenju.

Naveli su kako mogu razumijeti (iako ne i opravdati) ‘ uređivačku politiku takozvanih nacionalnih medija – televizija, novina i portala – koji vođeni novcem a još više notornim paternalističkim odnosom prema “provinciji” valjda najbolje znaju što je “relevantno” u sredinama koje dnevno tako površno i periferno prate, ali HTV odnosno HRT kao javni medij financiran sredstvima građana nema pravo na taj luksuz’. -Nema pravo na luksuz da prema sumnjivim kriterijima i procjenama uskraćuje građanima jednog dijela zemlje pravo na objektivno informiranje. Gospodo u HRT-u, kao televizijski pretplatnici tražimo samo jedno: da izvolite raditi profesionalno, ne pretvarajući Otvoreno u Zatvoreno, cijeneći svaku kunu koju vam uplate građani ove zemlje, pa tako i građani Rijeke, istaknuli su.

U priopćenju zaključuju kako ova kampanja za lokalne izbore u Rijeci koja se, kao što vidimo, pokušava voditi iz Zagreba neće uspjeti nametnuti građanima Rijeke iskrivljenu predizbornu sliku i tako ih navesti da glasaju suprotno vlastitim interesima.

-S jedne strane, tu su lokalni mediji koji prate što se stvarno događa u na njihovom području, a s druge strane, koliko se god veliki nacionalni mediji trudili da dokažu svoju moć, iskustvo nam govori da im je utjecaj znatno manji od onoga kakvog si sami utvaraju. Da je, primjerice, bilo vjerovati HTV-u, odnosno tadašnjoj Radioteleviziji Zagreb, na izborima 1990. godine pobijedio bi SKH a ne HDZ, kao što bi prije godinu dana Kolinda Grabar Kitarović pobijedila Zorana Milanovića. Građani se ne daju samo tako prevariti niti preparirati. Ali zato, s pravom, sve više sumnjaju u vjerodostojnost samozvanih utjecajnih medija, bili oni javni servisi ili navodno nezavisni privatni mediji, zaključuju iz Liste za Rijeku.

 

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }