Ljetni festival jazz i eksperimentalne glazbe Štikla u petak otvara Cumbia Club de Lige

Ljetni festival jazz i eksperimentalne glazbe Štikla u petak otvara Cumbia Club de Lige

Štikla se održava u beach barovima Morski prasac, Morski vuk i Prasowski

Sviraju cumbiu, vrstu tropske glazbe čiji korijeni izviru na Karibima, točnije u Kolumbiji i Panami, a rezultat je mješavine ritualne glazbe i plesa autohtonih indijanaca, i bivših afričkih robova. Ova čarobna i vesela “zaraza” je neodoljiva, i natjerat će vas na ludu zabavu i ples.

Rijeka – Ljetni festival jazz i eksperimentalne glazbe Štikla tijekom srpnja predstavit će niz atraktivnih koncerata na Kantridi, u beach barovima Morski prasac, Morski vuk i Prasowski. Petu po redu “Štiklu” vodi Vid Jeraj, glazbeni kritičar, glazbenik i pisac.

Cumbia Club de Liege / foto Maïlis Snoeck

Ovogodišnji festival otvorit će Cumbia Club de Lige u petak, 5. srpnja s početkom u 21 sat u Beach baru Morski prasac na Kantridi. Sastav Cumbia Club de Liège osnovan je u Liègeu, u Belgiji prije četiri godine. Osnovalo ga je četvero glazbenika: Fanny Vadja (glas, harmonika, udaraljke), Fred Safin (bas, glas), Alexis Vandosselaer (udaraljke), i Lio Decoster (udaraljke, klarinet), a prije godinu dana pridružili su im se još Martin Chenel (saksofoni, glas) i Manu Henrion (trombon, gitara).

Sviraju cumbiu, vrstu tropske glazbe čiji korijeni izviru na Karibima, točnije u Kolumbiji i Panami, a rezultat je mješavine ritualne glazbe i plesa autohtonih indijanaca, i bivših afričkih robova. U početku ritualna glazba, koja temelji na glasu, zvuku udaraljka i flaute pod nazivom “gaitas”, cumbia se proširila diljem Latinske Amerike i transformirala, integrirajući “moderne” instrumente poput harmonike, električne i bas gitare, te puhačke sekcije poput klarineta, trube, saksofona, trombona itd. Cumbiu se može naći u različitim stilovima od Meksika do Čilea, munjevitom brzinom širi svoje čarobne ritmove i osvaja svijet! Stigla je čak do Belgije, a uskoro dolazi i u Hrvatsku. Ova čarobna i vesela “zaraza” je neodoljiva, i natjerat će vas na ludu zabavu i ples.