LORI podiže kaznenu prijavu zbog grafita ‘Ubi pedera’ na Korzu: ‘Govor mržnje mora se jasno osuditi’

Dodale su kako je mrzilačka poruka ispisana preko izloga navedenog sadržaja i na javnoj površini čin direktnog pozivanja na nasilje prema osobama homoseksualne orijentacije i pozivanja na počinjenje kaznenog djela ubojstva na temelju seksualne orijentacije.

Rijeka – Lezbijska organizacija Rijeka – LORI prijavila je homofobni govor mržnje („Ubi pedera“) koji je počinitelj ispisao na staklu izloga Gradske vijećnice grada Rijeke 24. listopada 2020. godine, javili su iz ove udruge.

– Čin ispisivanja homofobne poruke mržnje nije remećenje javnog reda i mira, već je ono kazneno djelo za koje kazna zatvora može biti duga do 3 godine. Stoga smo 26. listopada 2020. podnijele kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci za kazneno djelo poticanja na nasilje i mržnju. Očekujemo i pozivamo državno odvjetništvo da ovo djelo detaljno istraži i počinitelja/e sankcionira. Nacionalno zakonodavstvo na raspolaganju ima anti-diskriminacijske, kaznene i prekršajne sankcije za mržnju i nasilje na temelju seksualne orijentacije, zato apeliramo na državne institucije da u ovom slučaju promptno reagiraju kao znak apsolutne netolerancije na nasilje, kazale su članice udruge LORI.

Dodale su kako je mrzilačka poruka ispisana preko izloga navedenog sadržaja i na javnoj površini čin direktnog pozivanja na nasilje prema osobama homoseksualne orijentacije i pozivanja na počinjenje kaznenog djela ubojstva na temelju seksualne orijentacije.

– Pokušaju zastrašivanja i izražavanje mržnje ovim putem pridonosi degradaciji civilizacijskih stečevina u području ljudskih prava, te napade prema LGBTIQ osobama čini vjerojatnijima. I možda još važnije, ovakvi napadi narušavaju vrijednosti brige, solidarnosti i slavlja različitosti koje kao društvo i građani i građanke ovog grada zajedno njegujemo, istaknule su članice udruge.

Podsjećamo, u izlozima Gradske vijećnice postavljena je izložba „20 godina LORI“ koja uključuje brojne teme o LGBTIQ zajednici kao prikaz dugogodišnjeg rada udruge u području ljudskih prava. Namjera je izložbe ukazati na učinjene korake u osiguravanju ljudskih prava LGBTI osoba te predstaviti sadržaje koji ovo društvo čine društveno bogatijim, plemenitijim i uključivijim. Ipak, homofobni istup kojem svjedočimo govori o potrebi za učinkovitijim i pravovremenim reakcijama nadležnih tijela čija je obveza usustaviti jednakost za sve građane i građanke u Hrvatskoj.

– Svjesne smo da su govor mržnje te verbalni i fizički napadi na LGBTIQ osobe u Hrvatskoj učestali, te se zbog straha od društvene osude i izostanka reakcije nadležnih rijetko prijavljuju. Ove su godine u Zagrebu tijekom Mjeseca ponosa spaljene zastave duginih boja u Zagrebu i Splitu, stoga je iznimno važno da državne institucije pravodobno reagiraju i sankcioniraju takve izgrede. Pozivamo LGBTIQ zajednicu tj. svakog tko je doživio ili doživjela diskriminaciju i/ili nasilje da isto prijavi državnom odvjetništvu, policiji, udrugama (Zagreb Pride: Rozi Megafon). Time pokazujemo da se ne prestajemo boriti, ne odustajemo i na svaki napad i nasilje bespogovorno reagiramo, stoji u priopćenju udruge.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!