Make a Move Lab donosi ples na neočekivane lokacije – krov Robne kuće RI, izloge Vatreksa i Teatro Fenice!

U Rijeci gostuje 10 inozemnih umjetnika povodom održavanja MAKE A MOVE Laba namijenjenog nezavisnim kazališnim umjetnicima – riječku publiku očekuju kazališne izvedbe na nesvakidašnjim lokacijama u centru grada.

Rijeka – MAKE A MOVE Lab u Rijeci okupit će 10 inozemnih te 10 lokalnih i regionalnih umjetnika koji će tokom svog boravka u Rijeci razvijati ideje u izvedbene radove koje će Riječani moći pogledati u utorak, 17. rujna u obliku prezentacija u nastajanju na sljedećim lokacijama: izlozi i ulice u centru grada, krov Robne kuće RI te u Teatru Fenice – Opera.

Lab u Rijeci predstavlja drugi od ukupno tri Laba (Galway, Rijeka i Targu-Mures) koji zajedno čine projekt Make a Move – umjetnički inkubator za suvremeno europsko neinstitucionalno kazališta. MAKE A MOVE Lab u Rijeci dio je projekta Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, programskog pravca Kuhinja različitosti, a za cilj ima istraživati i razvijati inovativnu stvaralačku radnu sredinu i uvjete u kojima će male nezavisne organizacije i slobodni umjetnici prvenstveno iz područja suvremenog i fizičkog kazališta moći razvijati svoje umjetničke i profesionalne vještine, kao i svoje produkcijske prijedloge od faze kreativne ideje do faze završne kazališne produkcije.

Projekt je osmišljen kao prostor za internacionalno povezivanje i suradnju, istraživanje i eksperimentiranje, te mobilnost manjih organizacija i slobodnih umjetnika.

Nakon MAKE A MOVE Laba u Galwayu – “Digitalne prakse” gdje su umjetnici bili fokusirani na rad sa suvremenim tehnologijama i njihovu primjenu u svome stvaralačkom radu, MAKE A MOVE umjetnički inkubator ulazi u realizaciju Laba u Rijeci – “Kazališne prakse na specifičnim lokacijama i publika” čiji je fokus na razmjeni različitih suvremenih izvedbenih kazališnih praksi i pristupa na specifičnim lokacijama i razvoju publike.

Osim umjetničkog aspekta, Lab u Rijeci je fokusiran i na povećanje konkurentnosti umjetnika u  izradi učinkovitog i konkurentnog prijedloga za prikupljanje bespovratnih sredstava kao i na suočavanje sa financijskim i upravljačkim izazovima nakon uspješne prijave za financijsku potporu.

Lab u Rijeci će se razvijati pod mentorstvom međunarodnih eksperata u području poduzetništva u kulturi i u suradnji s međunarodnim i lokalnim umjetničkim suradnicima.

U utorak, 17. rujna s početkom u 19 sati riječka publika će moći prisustvovati izvedbama za pamćenje na krovu Robne kuće Ri, u Varteksovim izlozima u centru grada, te u Operi – Teatro Fenice.

Na službenom otvorenju Laba i konferenciji za medije, pročelnik Ivan Šarar je dao veliku podršku samome projektu i umjetničkoj ogranizaciji KRILA koja su vodeći partner ovog internacionalnog projekta, te organizator Laba u Rijeci. Pročelnik Šarar je istaknuo kako je Ivana Peranić, umjetnička direktorica KRILA, jedna od zaslužnih osoba za stvaranje “super pozicije” grada Rijeke u stvaranju odnosa s jakim umjetničkim centrima Europe, kao što su Barcelona, Oslo i tako dalje. Osim podrške Odjela za kulturu Grada Rijeke, projekt podržava i Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Projekt sufinancira Europska komisija u sklopu programa Kreativna Europa. Osim navedenih projekt financijski podržavaju i mnogi drugi: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Zaklada “Kultura nova”, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Austrijski kulturni forum Zagreb te Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske u Zagrebu.

Partneri za izvedbe na specifičnim lokacijama: Privredna banka Zagreb, PBZ Nekretnine, Rijekakino d.o.o. i Robna kuća Ri.

Logistička podrška: Savez udruga Molekula (Filodrammatica) i RIJEKA 2020 d.o.o. (RiHub)

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!