Marin Mandekić ostvario izniman rezultat na jakoj međunarodnoj utrci: U cilj ušao kao 35. od tisuću natjecatelja!

Piše Srđan Brajčić

Utrku od 128 kilometara sa 7.500 metara uspona, čiji je start bio u petak u 23 sata (u ponoć po našem vremenu) Mandekić je završio za 17 sati i 53 minute i najbolje je plasirani trkač iz Hrvatske na ovom elitnom natjecanju. U svojoj kategoriji M40 bio je šesti. U prosjeku je trčao 10.35 kilometara po satu.

Gran Canaria – Kastavski ultra-maratonac Marin Mandekić, član Sportsko-rekreacijskog društva Rika i sportaš godine Grada Kastva za 2019. godinu, završio je kao 35. u ukupnom poretku Transgrancanarije, utrke u daljinskom trčanju koja se tijekom petka i subote održavala na španjolskom otoku Gran Canaria u Atlanskom oceanu. Utrku od 128 kilometara sa 7.500 metara uspona, čiji je start bio u petak u 23 sata (u ponoć po našem vremenu) Mandekić je završio za 17 sati i 53 minute i najbolje je plasirani trkač iz Hrvatske na ovom elitnom natjecanju. U svojoj kategoriji M40 bio je šesti. U prosjeku je trčao 10.35 kilometara po satu.

Kad se u obzir uzme činjenica da Transgrancanaria okuplja profesionalne ultraše koji iza sebe imaju snažne sponzore i timove ljudi kojih ih prate tijekom utrka, ovaj sportski uspjeh našeg Marina  Mandekića dobiva dodatno na važnosti. Kastavac je ipak sportaš amater, zaljubljenik u najteže trkačke dionice, dakle one preko 100 kilometara s velikim visinskim oscilacijama, koji  iza sebe ima nekoliko vrhunskih rezultata u domaćim i inozemnim trail utrkama. Mandekić je lani također nastupio na Transgrancanaria trailu, odnosno na dionici od 68 kilometara kad je u ukupnom poretku bio osmi.

Njegov zapaženi plasman na Transgrancanarima od posebne važnosti je zbog još jednog razloga. Naime, Marin Mandekić na ovo natjecanje stigao je nakon duge pauze od trčanja. Zbog puknuća mišića lista, mjesecima nije trčao i za Transgracanariju nije se zapravo ozbiljnije ni pripremao. Tek početkom ove godine vratio se u pravi režim treniranja i odmah ostvario ovaj veliki rezultat.

No nastup na Gran Canarima nije protekao posve glatko. Nakon dolaska na Kanare, žalio se na  veliku vrućinu i sparinu, da bi uoči samog starta utrke poručio kako se ne osjeća spremnim za ovu iznimno zahtjevnu i iscrpljujući utrku.  U duboku psiho-fizičku krizu upao je na 70. kilometru utrke, ali Marin Mandekić i dosad je pokazivao da je najbolji i najjači kad je najteže. Uz pomoć pratnje na stazi, a to su Nikola Domitrović i Nenad Ostojić, počeo se vraćati u utrku. Nakon 100 kilometara potpuno se oporavio i počeo se naglo penjati u konačnom poretku, da bi utrku završio kao 35. Treba računati da je tada iza sebe imao cijelu prohladnu noć i dobar dio dana s visokim temperaturama.

Velike rezultate od Marina Mandekića međutim tek treba očekivati. S posebnom pažnjom iščekujemo njegov nastup u kolovozu na elitnom Ultra Trail du Mont-Blanc na dionici od 170 kilometara.

Transgrancanaria ove godine okupila je elitne profesionalne natjecatelje u brdskom ultra-maratonu iz cijelog svijeta. Nastupilo je gotovo tisuću trkača  i Gran Canaria jedno je od najjačih natjecanja u brdskom ultra-maratonu ove godine. U cilju su zajedno utrčali španjolski ultraši Pablo Villa Gonzalez i Pau Capell koji su dionicu završili za 13 sati i četiri minute.

Capell, inače član tima The North Face, jedan je od najuspješnijih trail trkača današnjice, iza kojeg su pobjede na najvećim natjecanjima. Lani je bio pobjednik najvećeg natjecanja u brdskom ultra trčanju, Ultra Trail du Mont-Blanc i to dionice od 170 kilometara. Villa Gonzalez iz Adidasa lanjski je pobjednik istog tog natjecanja, ali TDS dionice koja iznosi 145 kilometara. Amerikanac Dylan Bowman iz tima The North Face bio je treći.

Također, jaka konkurencija bila je među ženama, a pobijedila je Amerikanka Kaytlyn Gerbin članica The North Facea.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!