VIDEO Marko Boras Mandić: Nema potrebe za zatvaranjem škola i vrtića

Stav Stožera je da trenutno nema potrebe za zatvaranjem škola, vrtića i fakulteta obzirom da je situacija sa širenjem koronavirusa trenutno bolja nego što je bila prije 10 dana

Rijeka – Stožer civilne zaštite PGŽ na današnjoj je press konferenciji izvijestio javnost o stanju na našem području što se tiče koronavirusa. Javnosti su se obratili predsjednik Stožera Marko Boras Mandić, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Rijeka Matko Škalamera i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Vladimir Mićović

Stav Stožera je da trenutno nema potrebe za zatvaranjem škola, vrtića i fakulteta obzirom da je situacija sa širenjem koronavirusa trenutno bolja nego što je bila prije 10 dana. Od petero zaraženih na području PGŽ, troje ih je u bolničkom sustavu dok se dvije zaražene osobe nalaze u samoizolaciji pod nadzorom epidemiologa i stanje je zasad nepromijenjeno. Pod nadzorom su ukupno bile 363 osobe od čega je nadzor nad 223 osobe završio i niti kod jedne osobe nije bilo tragova virusa. Ukupno je na testiranje u Zagreb poslano 66 uzoraka od kojih je 7 ponovljenih.

Marko Boras Mandić je naveo kako bi zatvaranje škola, vrtića i fakulteta u ovom trenutku imalo kontraefekt bez dodatnih rigoroznih mjera kao što su ograničavanje kretanja, smanjenje poslovnih aktivnosti i karantena, jer bi se učenici i studenti na ovaj ili onaj način našli na otvorenim prostorima gdje bi opasnost bila veća, dok bi djeca bila na čuvanju kod starijih osoba što bi opet povećalo kontakt s ugroženijim skupinama društva. Boras Mandić je također izrazio zadovoljstvo uspostavom bolje kontrole na granicama i činjenicom da je cijelo područje Italije stavljeno pod karantenu što donekle onemogućava širenje zaraze na naše područje.

Preporuka Stožera je da se otkažu sva događanja s više od 1000 sudionika bez obzira da li se radi o okupljanjima na otvorenom ili zatvorenom prostoru, s napomenom da se kod manjih okupljanja u zatvorenim prostorima traži da popunjenost prostora bude maksimalno 50% kapaciteta i maksimalno 1000 ljudi.

Primorsko – goranska županija spremna je za eventualno poduzimanje daljnjih mjera, na širem je riječkom području pripremljena zgrada za karantenu s 30 mjesta dok Zavod za javno zdravstvo priprema i mogućnost samostalnog testiranja uzoraka na koronavirus.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!