Marko Boras Mandić: Zbog čega se u javnom prijevozu nema mjere o četiri kvadrata po osobi?

Okej četiri kvadrata u kafiću ako to znači da se korona neće širiti, ali ajmo redom, uredimo javni prijevoz, pa tek onda tražimo od privatnikada slijede naš primjer, navodi Načelnik Stožera civilne zaštite PGŽ-a Marko Boras Mandić.

Rijeka – Zamjenik primorsko-goranskog župana i Načelnik Stožera civilne zaštite PGŽ-a Marko Boras Mandić kritizirao je danas odluku Nacionačnog stožera kojom se od ugostitelja traži da osiguraju četiri četvorna metra prostora po jednom gostu.

– Ok može, ali ajmo krenuti redom. Ajmo prvo riješiti epidemiološki puno rizične prostore i moguće covid hotspotove. Na prvom mjestu javni prijevoz. Tamo ne postoji ta odredba od četiri kvadrata, zar ne? A znamo i zašto. Jer bi onda autobusi, tramvaji i ostali mogli prometovati s najviše 30 posto kapaciteta, poručuje Boras Mandić.

Marko Boras Mandić / Foto Ivor Mažar

A onda bi kaže financijski bila ugrožena trgovačka društva koja su pretežito u 100 postotnom vlasništvu gradova i općina.

– Onih istih koji imenuju načelnike lokalnih stožera koji predlažu mjere i provode nadzor poštivanja mjera. Isto tako u javnom gradskom i prigradskom prijevozu nisam primijetio odredbu o uvođenju covid redara. I zašto onda tražiti sve to od privatnog sektora, u ovom slučaju ugostitelja ako nisi to isto u stanju provesti i primjeniti u javnom sektoru? A složiti ćemo se da su javni gradski i prigradski prijevoz mnogi prisiljeni koristiti, učenici, studenti, radnici, umirovljenici. Svi oni se svakodnevno gužvaju često natiskani ko sardine bez ikakve socijalne distance. Često i u prisustvu osoba bez maskica. A nigdje covid redara. O sustavu ventilacije u autobusima ili m3 prostora po osobi u odnosu na restorane i kafiće neću ni pisati, navodi Boras Mandić.

– Zato okej četiri kvadrata u kafiću ako to znači da se korona neće širiti, ali ajmo redom, uredimo javni prijevoz, pa tek onda tražimo od privatnikada slijede naš primjer. Nemojmo tražiti da privatnik s dva zaposlena konobara riješava pandemija kad to očito ne može, ne želi ili nije sposoban neki gradonačelnik s par tisuća zaposlenika i s proračunom od npr. milijardu kuna! Uz to, u kafić nitko ljude neće tjerati da ulaze ako se ne osjećaju sigurno. Ali moja djeca moraju busom u školu svaki dan, kao i mnogi drugi sugrađani, poručuje Boras Mandić.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }