Ministrica Obuljen Koržinek: Zadovoljna sam da će EPK projekt u nasljeđe ostaviti ulaganje u kulturnu infrastrukturu

Jasno je da je, s obzirom na krizu COVID-19 i nenadane poteškoće s kojima se suočio cjelokupni kulturni i kreativni sektor, program trebao biti radikalno redefiniran. Rijeka je nakon početnog nesnalaženja upravo to i učinila, kaže ministrica kulture.

Rijeka – Zadovoljna sam da će EPK projekt Rijeci u nasljeđe ostaviti ulaganje u kulturnu infrastrukturu i ljudski kapital te mnoge uspješne i raznovrsne projekte poput pažljivo osmišljenog glazbeno-scenskog programa Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci, brojnih izložbi poput izložbe “Fiume Fantastika – fenomeni grada”, ali i različite programe koji uključuju susjedstva i lokalne zajednice u Rijeci i široj regiji. Naravno, tu su i infrastrukturni projekti poput Ri Hub-a ili kompleksa Benčić u kojem će biti otvoren novi stalni postav Muzeja grada Rijeke, Dječja kuća i gradska knjižnica, kazala je u povodu drugog mandata na čelu Ministarstva kulture i medija, ministrica Nina Obuljen Koržinek u intervjuu za Hinu koji prenosi Vlada RH.

 

Palača šećerane jedan je od najimpozantnijih dijelova kompleksa Benčić

– Program svakog EPK naglasak stavlja na europsku suradnju, promicanje raznolikosti i tolerancije, međunarodne razmjene i koprodukcije, mobilnost, jačanje kapaciteta samih gradova, ali i cjelokupnog kulturnog sektora te otvaranje pristupa kulturi privlačenjem široke publike. Upravo su otvaranje kulture i promocija gradova jedne od okosnica projekta, a time se jačaju i drugi sektori poput obrazovanja, turizma, gospodarstva te socijalna komponenta. Imperativ je postala i održivost te su stručne i financijske investicije u projekt EPK temelj za dugoročnu održivost i revitalizaciju gradova te nastavak započetih kulturnih projekata, kazala je ministrica.

– Jasno je da je, s obzirom na krizu COVID-19 i nenadane poteškoće s kojima se suočio cjelokupni kulturni i kreativni sektor, program trebao biti radikalno redefiniran. Rijeka je nakon početnog nesnalaženja upravo to i učinila: donijela novu Strategiju, angažirala hrvatske umjetnike te dio programa, kao što su to učinili mnogi, preselila na online platforme, a dio priredila uživo, u skladu s preporukama i situacijom, smatra Obuljen Koržinek.