ERSTE AD

Mladi i izvrsni – Hrvatski gudački kvartet ove nedjelje nastavlja ciklus komornih koncerata u Zajcu

Inače širokog repertoara, Hrvatski gudački kvartet posebnu pozornost pridaje hrvatskoj glazbi, baveći se tako i istraživačkim radom držeći fokus na skladateljskim velikanima hrvatske povijesti

Rijeka – Ciklus komornih koncerata u „Zajcu“ nastavlja Hrvatski gudački kvartet u nedjelju, 8. studenoga koncertom s početkom u 19 sati.

Martin Draušnik i Alina Gubaidulina na violinama, Aleksandar Jakopanec na violi i Zita Vaga na violončelu izvest će dva gudačka kvarteta: Gudački kvartet u D-duru Ludwiga van Beethovena te Treći gudački kvartet u Es-duru, iz ciklusa Moje djetinjstvo, Stjepana Šuleka.

U najzahtjevnijem i najsavršenijem komornom sastavu – gudačkom kvartetu – dolazi do izražaja i zajedništvo i individualnost. Iako je Hrvatski gudački kvartet osnutkom najmlađi među hrvatskim kvartetima, svojom energijom, predanošću i kvalitetom brzo se etablirao kao vodeći komorni sastav u Hrvatskoj.

Tako su glazbeni kritičari o njihovim koncertnim nastupima već zabilježili: „Zvučnost sviranja novoga komornog tijela oduševila je i nosila u eteričnost misli i osjećaja, što je donijelo iskren užitak slušanja i gledanja njihova mladenačkog visokoprofesionalnog zanosa…“, ili pak: „Tako mladi, a izvrsni! – ushit je koji se prolamao iz srca slušatelja tijekom i na kraju koncerta…. Hrvatski gudački kvartet – sjajan je komorni sastav, dostojan visokog imena kojeg nosi. Vrlo daroviti, kvalitetno školovani, već afirmirani, s urođenim osjećajem za komorno muziciranje, na radost cjelokupne javnosti, udružili su se u imperativ gudačkog kvarteta te zaslužuju biti hrvatski kulturni poslanici pronoseći visoke dosege.“

Od osnivanja 2012. godine, Hrvatski gudački kvartet dosad je nastupio u svim važnijim koncertnim prostorima u domovini i na većini državnih i lokalnih festivala i manifestacija. Treba izdvojiti nastupe u Hrvatskom glazbenom zavodu, MAG festivalu u Splitu, Glazbenim večerima u Sv. Donatu u Zadru, Dubrovnik u pozno ljeto, 33. zagrebačke ljetne večeri s pijanistom Aljošom Jurinićem.

Godine 2013. godine usavršavali su se na međunarodnom komornom majstorskom tečaju u Weikersheimu, u Njemačkoj, pod vodstvom kvarteta Vogler i Gerharda Schulza iz Alban Berg kvarteta. Godine 2014. kvartet osvaja nagradu 47. tribine „Darko Lukić” te time privlače pozornost šire publike i kritike.

Inače širokog repertoara, Hrvatski gudački kvartet posebnu pozornost pridaje hrvatskoj glazbi, baveći se tako i istraživačkim radom držeći fokus na skladateljskim velikanima hrvatske povijesti.

Tražen su ansambl i za suvremenu glazbu te redovito nastupaju na Zagrebačkom biennalu i Glazbenoj tribini u Opatiji. Inače, svi su članovi Zagrebačke filharmonije, vrlo traženi i individualno,stoga surađuju s brojnim orkestrima i ansamblima u zemlji.

Hrvatski gudački kvartet s ponosom predstavlja svoj debitantski album, ciklus od pet gudačkih kvarteta Stjepana Šuleka pod nazivom „Moje djetinjstvo“ u izdanju Cantus-a.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }