MORSKI TRAMVAJ : RIJEČANKA ANTICA MILOŠ, PLIVAČKA PRVAKINJA INDIJE

U novom gradu Antica je krenula u gimnaziju, a slobodno vrijeme započela u cijelosti posvećivati tamošnjem novootkrivenom bazenu. I to s takvim uspjehom da je ubrzo postala, kako ju je ubrzo prozvao indijski tisak, „miljenica bombayskih plivališta“.

          Znači li Vam nešto ime Antica Miloš? Ako na njezin spomen izgubljeno gledate u daljinu ili se zbunjeno češkate po glavi, što se može čitati kao signale kako Vam je odgovor negativan –  ništa zato. U kontekstu priče koja nas zanima, uistinu nije mnogo onih koji za nju danas znaju. Šteta što je tako, jer Antica Miloš nije bilo tko. Ona je jedno od značajnih imena što ih je dao hrvatski sport. Štoviše, upisana je zlatnim slovima u sportsku povijest države tako velike kao što je Indija.

Umjesto Amerikanke u Parizu, naša djevojka u Indiji? Da, i to naša u primorskom smislu riječi: Indijka Antica je, u doba o kojemu govorimo, zapravo naša mala s Hreljina. Priča počinje sredinom 1960-ih, točnije 1965. godine, kada je njezin otac, radeći kao predstavnik brodarske kompanije Jugolinija u indijskoj državi Maharashtri, doveo u glavni grad te države, tada petomilijunski Mumbai (tada Bombay) i ostatak obitelji. Tako su se s ocem u dalekoj, mnogoljudnoj zemlji našli mala Antica, njezin brat i mati. U novom gradu krenula je u gimnaziju, a slobodno vrijeme započela u cijelosti posvećivati tamošnjem novootkrivenom bazenu. I to s takvim uspjehom da je ubrzo postala, kako ju je ubrzo prozvao indijski tisak, „miljenica bombayskih plivališta“.

Novinari bijahu u pravu: djevojka nije samo suparnice u bazenu odreda pobjeđivala, nego i prisvojila državne plivačke rekorde u gotovo svim natjecateljskim disciplinama, s jedinom iznimkom u prsnom stilu. Ni to joj nije bilo dovoljno, zasjela je u sam sveindijski vrh, postajući plivačica broj dva, ravno uz bok domaćoj plivačkoj zvijezdi Rimi Dutta. Gdje god se Rima uspinjala na pobjednički tron, Antica se uspinjala za njom, pušući joj bez prestanka u vrat. Jesam li rekao – uspinjala za njom? Ne posve točno. U plivanju mješovitim stilom, uloge su se našle zamijenjene, pa je Rima mogla samo gledati u Anticu kako joj za zamah ruke odnosi titulu najbrže indijske plivačice u toj disciplini. Kao da to nije dovoljno, Antica je pobjedu podcrtala indijskim nacionalnim rekordom, koji će konkurentice potom uzaludno „napadati“ godinama. Tomu je pridodala titule najbrže indijske plivačice na 100 metara slobodno, 1965. i 1967. godine.

Antica Miloš (iz arhive V. Đekića)

Pogled u interijer obiteljskoga stana Miloševih u Mumbaiju krajem 1960-ih bilo je teško odvojiti od vitrine prepune sportskih trofeja. U njoj je stajalo sedamdesetak pehara, isto toliko diploma, također tridesetak medalja.

Je li se našijenka Antica u indijskim bazenima osjećala usamljeno? Ne baš. Godine 1967. popis ženskih plivačkih rekorda indijske države Maharashtre pružao je intrigantnu sliku: na prvim mjestima moglo se pročitati ime Antica Miloš, na drugom Minca Ambrožić. Obrazac u kojoj se u istoj priči našla Antičina pratiteljica, očito naših korijena, bio je sličan, jer je i Minčin otac tih godina radio u Mumbaiju kao predstavnik jedne naše tvrtke. Ni dečki se nisu dali, valjda da ne ostanu u ženskoj sjeni: njihova braća Rajko i Franci također su izborili za mjesta u krugu najuspješnijih plivača države Maharashtre.

Uživajući u plivanju, Antica nije kanila zadržati tajnu dobrog kretanja u vodi samo za sebe. U gimnaziji se dobrovoljno prihvatila posla plivačkog trenera. Ujedno se učlanila u gradsko Udruženje spasilaca, posao koji se ne ograničava na dobru plivačku vještinu, već traži i sposobnost plivanja u odijelu, znanje izvlačenja davljenika, umješnost u pružanju prve pomoći i štošta drugog. Kao učenička predstavnica, izabrana je u upravljačka tijela škole, što je prije nje bilo rezervirano samo za Indijke ili Britanke. Posljednje godine u toj školi, 1968, glasovima nekoliko stotina učenika i nastavnika, Antica je izabrana za najpopularniju učenicu.

Dane indijske slave svoje kćeri obitelj Miloš ostavit će iza sebe 1969. godine, kada na stol stiže odluka o povratu u domovinu. Umjesto plivačkih, u Rijeci će prednost dobiti neke druge obveze, studentske, na Ekonomskom fakultetu, koje će tražiti mnogo vremena. A i stanovanje na Hreljinu, u doba kada automobili nisu bili brojni kao danas, nije išlo na ruku bavljenju sportskim aktivnostima, pa je Antica odustala od plivanja. Je li se tomu tkogod poveselio? Jest, Rima Dutta, čim je dobila informaciju o odlasku Antice u matičnu zemlju. Time je ostala bez najopasnije konkurentice. Štoviše, Rimi više ništa neće htjeti prepuštati slučaju – zaputit će se na usavršavanje plivačkih vještina u SAD, te po povratku u Indiju još čvršće zavladati tamošnjim bazenima.

Antica Miloš danas? Živi na svom Hreljinu, gdje je možete pronaći pod prezimenom Polić. Plivačka epizoda ostala je tek u osobnoj i obiteljskoj memoriji. Povremeno je osvježi tek okretanje stranica albuma s fotografijama iz mlađih dana i brisanje prašine s brojnih pehara i medalja, onih istih što su svojedobno ukrašavali stan u glavnom gradu države Maharashtri.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!