MOST, AM, Unija Kvarnera, Rinčić i Pavela: Dosadašnji model rada isključivosti i neodgovornosti, kojima se Ilovčanima već 11 mjeseci narušavaju temeljna prava, odavno je trebalo napustiti

– Tražimo odgovor o kriterijima slanja poziva sudionicima sastanka, s obzirom na to da se uz druge političke procese što se trenutno odvijaju, nepotrebno stvara klima političke trgovine i nepovjerenja, stoji u dopisu.

Rijeka – Medijski-politički ping-pong ‘preko leđa’ mještana Ilovika nastavlja se dalje, a posljednjim priopćenjem koje potpisuju Iva Rinčić, predsjednica kluba nezavisnih vijećnika, Mario Alempijević, predsjednik kluba Akcije mladih i Unije Kvarnera, Josip Katalinić, MOST i Leo Pavela, nezavisni vijećnik traže ‘hitno i neodgodivo poduzimanje daljnjih koraka u rješavanju problema mještana Ilovika i projekta Mrtvaška. Istovremeno, potpisnici priopćenja iskazuju nezadovoljstvo zbog neuobičajenog načina komunikacije Županije, te zbog netransparentnog načina uključivanja odnosno isključivanja sudionika pregovora’.

– Slijedom informacija koje su se 2. prosinca 2021. pojavile u medijima održan je sastanak predstavnika Primorsko goranske županije s predstavnicima MO Ilovik, kojem su prisustvovali predstavnici Grada Malog Lošinja, Županijske Lučke uprave Mali Lošinj, Mjesnog odbora Ilovik, te Županijske skupštine koju su predstavljali vijećnici Petković, Mataja Mafrići i Lekan Štiglić, vijećnici SDP-a i Možemo u Skupštini PGŽ-a, „koji su inicirali raspravu na ovu temu na posljednjoj sjednici Županije“. Slijedom navedenog, a u cilju istinitog informiranja javnosti, želimo upozoriti na to da navedeno službeno priopćenje iz ureda Županije donosi netočne činjenice, te posljedično nadležnima upućujemo pitanje u vezi kriterija odabira sudionika navedenog sastanaka. Naime, na 5. sjednici Županijske skupštine održanoj 4. studenog 2021. inicijativu rasprave o predmetu Mrtvaška potaknuli su kolege Orjen Petković i nezavisna vijećnica grupe birača Iva Rinčić, https://www2.pgz.hr/pozivi_skupstina/21-25/05/TOCKA13.pdf, unatoč tome što je župan Zlatko Komadina dao negativno mišljenje na materijal navedene točke. Iako su na nastavku iste sjednice tjedan dana kasnije (11. studenog 2021.) usvojeni preformulirani zaključci (uz 5 suzdržanih glasova), to ne mijenja činjenicu aktera iniciranja rasprave, a svakako ne bi smjelo nekima od njih oduzeti pravo sudjelovanja u daljnjim pregovorima i sastancima. Dapače, u cilju rješavanja slučaja Mrtvaška, mišljenja smo da bi županijska izvršna vlast trebala poraditi na snažnijem uključivanju predstavnika svih političkih opcija u Skupštini. Dosadašnji model rada isključivosti i neodgovornosti, koji je i doveo do situacije u kojima se Ilovčanima već 11 mjeseci narušavaju temeljna prava, odavno je trebalo napustiti. Zaključno želimo poručiti da apsolutno podržavamo hitno i neodgodivo poduzimanje daljnjih koraka rješavanja problema Mrtvaška. Istovremeno, iskazujemo nezadovoljstvo ovakvim načinom izostanka komunikacije iz Ureda Županije, te krajnje netransparentnim načinom uključivanja/isključivanja sudionika pregovora. Ujedno tražimo odgovor o kriterijima slanja poziva sudionicima sastanka, s obzirom na to da se uz druge političke procese što se trenutno odvijaju, nepotrebno stvara klima političke trgovine i nepovjerenja. Iako smo pitanje u vezi navedenog službeno uputili zamjenici i izaslanici župana na sastanku, gđi. Marini Medarić, do slanja priopćenja nismo dobili odgovor, stoji u dopisu.

 

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }