Muška klapa Kastav sudjeluje na 9th Cornwall International Male Choral Festivalu

Klapa će se predstaviti s repertoarom usmjerenim k sveobuhvatnom predstavljanju naše kulturne i glazbene baštine: Ave Maria (Ivan pl. Zajc), Oče naš (Ljubo Stipišić), i Linđo (Vladimir Berdović) i U boj, u boj! – finale opere Nikola Šubić Zrinjski (Ivan pl. Zajc). 

Kastav – Muška klapa Kastav pod umjetničkim vodstvom Saše Matovine, sudjelovat će od 1. do 6. svibnja ove godine na 9th Cornwall International Male Choral Festival, inače jednom od najvećih zborskih festivala i natjecanja na svijetu namijenjen muškima zborovima i ansamblima.

Na spomenuti Festival i Natjecanje, koji će se održati u pokrajini Cornwall u Velikoj Britaniji, Klapa odlazi na poziv njegovog umjetničkog direktora Gareth Churcher do kojeg je došlo zahvaljujući čitavom nizu nagrada i uspjeha ostvarenih u zemlji, ali i na brojnim inozemnim gostovanjima tijekom njenog dugogodišnjeg djelovanja. Na spomenutom Festivalu i Natjecanju u 3 različite natjecateljske kategorije, nastupit će preko 2.000 pjevača u 59 zborova koji dolaze iz 9 zemalja čitavog svijeta: Australija, Finska, Hrvatska, Južnoafrička Republika, Kanada, Litva, Nizozemska, Rusija i Velika Britanija, pri čemu će muška klapa Kastav biti jednini predstavnik naše zemlje te ujedno i prvi predstavnik Hrvatske na ovom uglednom Festivalu koji se od 2003. održava svake druge godine. Za vrijeme trajanja Festivala bit će održano više od 50 koncerata na preko 40 različitih lokacija diljem britanske pokrajine Cornwall.

U natjecateljskom dijelu programa Klapa će nastupiti u kategoriji Komorni zborovi – 40 Voices & Under koja će se u subotu, 4. svibnja održati u znamenitoj Katedrali u gradu Truro, a u njoj će se natjecati 17 zborova iz 7 zemalja. Klapa će se predstaviti s repertoarom usmjerenim k sveobuhvatnom predstavljanju naše kulturne i glazbene baštine: Ave Maria (Ivan pl. Zajc), Oče naš (Ljubo Stipišić), i Linđo (Vladimir Berdović) i U boj, u boj! – finale opere Nikola Šubić Zrinjski (Ivan pl. Zajc).

Pored nastupa natjecateljskoj konkurenciji, muška klapa Kastav će održati i dva cjelovečernja koncerta u Katedrali u gradu Truro i to 2. svibnja na svečanom otvorenju Festivala – Opening Gala Concert – te 4. svibnja koncert pod nazivom International Gala Concert, dok će 5. svibnja održati Regional Concert u All Saints Church u gradu Falmouth. Klapi Kastav je pripala i posebna čast biti jednim od četiri odabrana ansambla između svih zborova sudionika koji će nastupiti na koncertnoj matineji 5. svibnja u čuvenom Minack Theatre. Riječ je o kultnom amfiteatru Velike Britanije, pokraj grada Porthcurno, na čijoj su pozornici, od njegovog osnutka 1932. do danas, nastupili brojni poznati britanski te umjetnici iz čitavog svijeta. Zasigurno će svi navedeni koncerti i nastupi u revijalnom dijelu Festivala pridonijeti cjelovitosti prezentacije hrvatske kulturne i glazbene baštine te dosega našeg kulturno – umjetničkog stvaralaštva.

Inače, ovo vrlo značajno gostovanje muške klape Kastav, bit će realizirano uz veliku financijsku potporu Grada Kastva, Primorsko-goranske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }