Muzeji kakve trebamo: „Dani europske baštine 2021“

Manifestacija Dani europske baštine održava se tijekom rujna i listopada 2021. sa zajedničkom temom „Baština za sve“. Cilj je ovogodišnje manifestacije potaknuti zajedništvo, suradnju, uključivost i jednake mogućnosti za sve društvene skupine da dožive kulturnu baštinu.

Rijeka – U okviru međunarodne manifestacije „Dani europske baštine 2021“ u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka održan je program „Muzeji kakve trebamo“. Predstavljeni su rezultati Drugog javnog poziva za predlaganje predmeta za Civilnu muzejsku zbirku, nakon čega je uslijedio okrugli stol na temu „Promjena muzejske paradigme – zajednica u centru“.

Predmeti koji su najvećim brojem glasova građana uvršteni u Civilnu muzejsku zbirku su: Nagrade građanima volonterima programa Rijeka 2020., Reportaža o herojima koronapandemije novinarki Kanala Ri Roberte Dešković i Sandi Bujan Cvečić, HKD online program, prazne bočice cjepiva COVID-19 i bitna medicinska pomoć 1960-tih godina.

Sudionici okruglog stola iznijeli su vlastita iskustva sudjelovanja u programu Muzeja kojim je postavljen presedan u Republici Hrvatskoj, a tiču se aktivnog uključivanja građana u upravljanje muzejskim programom. Kustosi su istaknuli ranije iskustvo s osnivanjem Muzejske zbirke Kastavštine koja je po svom pristupu slična Muzeju budućnosti, a u kojem je od elementarne važnosti osluškivati želje i potrebe svoje publike i građana zbog kojih takve institucije i postoje.

Istaknuli su nužnost vidljivosti ranjivih i marginaliziranih društvenih skupina, kako bismo svi zajedno osvijestili potrebe, posebnosti, ali i prednosti različitih perspektiva i iskustava. U svjetlu međusobne suradnje, načelno različitih aktera u društvu, govornici su složni da je međusobni kontakt, razgovor, dijeljenje mišljenja i ideja „zakotrljalo“ niz suradnji koje se ne bi ostvarile da nije bilo projekta poput ovog,

Na okruglom stolu sudjelovali su Nikolina Radić Štivić, Tamara Mataija i Marko Badurina (Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka), Emil Mandarić (Udruga slijepih i slabovidnih Primorsko-goranske županije), Asja Brusić (Hrvatski kulturni dom na Sušaku) i Sandi Bujan Cvečić (Kanal Ri).

Manifestacija Dani europske baštine održava se tijekom rujna i listopada 2021. sa zajedničkom temom „Baština za sve“. Cilj je ovogodišnje manifestacije potaknuti zajedništvo, suradnju, uključivost i jednake mogućnosti za sve društvene skupine da dožive kulturnu baštinu. Odabrana tema omogućuje usmjerenost na različite društvene skupine koje stvaraju, čuvaju i predstavljaju baštinu kao dio vlastita identiteta i zalog za budućnost.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }