Na Korzu predstavljeni novi autobusi Autotroleja

Danas predstavljenih 9 vozila su solo niskopodni autobusi marke MAN, koji će se zahvaljujući svojim tehničkim karakteristikama moći koristiti i u gradu i u prigradu. Naime, radi se o dizelskim autobusima snage motora 235 kw, dužine 12 metara s 36 sjedala i 80 putničkih mjesta

Rijeka – Na riječkom Korzu predstavljeno je prvih 9 od 22 nova autobusa Autotroleja, vrijednih ukupno 48,5 milijuna kuna te sufinanciranih sredstvima europskih fondova i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Danas predstavljenih 9 vozila su solo niskopodni autobusi marke MAN, koji će se zahvaljujući svojim tehničkim karakteristikama moći koristiti i u gradu i u prigradu. Naime, radi se o dizelskim autobusima snage motora 235 kw, dužine 12 metara s 36 sjedala i 80 putničkih mjesta. Sustav video nadzora sastoji se od četiri kamere za nadzor putničkog prostora, jedne kamere za nadzor vožnje unatrag te video snimača i monitora. Vozila su vrijedna 15.525.000,00 kuna bez PDV-a odnosno 19,4 milijuna s PDV-om.

Projekt nabavke 22 nova autobusa ukupno je vrijedan 48.504.687,50 kn, od čega bespovratna sredstva čine 38 milijuna kuna. Bespovratna europska sredstva osigurana su iz Kohezijskog fonda EU, a u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020. Preostala sredstva potrebna za kupnju autobusa osigurat će se u državnom proračunu (oko 9,7 milijuna kuna), a ostalih 713,750,00 kuna osigurat će Autotrolej. Sva vozila koja se nabavljaju zadovoljavaju stroge standarde EURO 6 norme ispušnih plinova.

Gradonačelnik Rijeke je istaknuo će ostalih 13 autobusa biti isporučeno tijekom listopada, a u idućoj godini će u sklopu Urbane aglomeracije Rijeka, a putem ITU mehanizma Europske unije, biti nabavljeno još 32 nova autobusa, što znači da će Autotrolej uskoro u svojoj floti imati 54 nova autobusa.

„Nabavkom novih 54 autobusa koja će biti isporučena u narednih godinu dana ukupna prosječna starost voznog parka će biti bitno manja, odnosno iznosit će šest godina te u tom kontekstu očekujemo manje kvarova i manje problema s novim autobusima,“ kazao je gradonačelnik Obersnel.

Ministar mora, prometa i veza Oleg Butković kazao je kako je ministarstvo krajem 2017. godine krenulo u program nabavke autobusa za devet hrvatskih gradova, putem kojeg je osigurano 315 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Do sada je isporučeno 127 novih autobusa, od ukupno planiranih 187, vodeći se glavnim prioritetima – sigurnost, udobnost i ekološka zaštita.

„Posebnost ovog programa, kao i kod ulaganja u luke, u tome je što 85% osiguravamo iz EU sredstava, a onih 15% preuzima Ministarstvo, odnosno državni proračun, tako da je to velika pomoć gradovima i tvrtkama koje se bave javnim gradskim prijevozom,“ kazao je ministar Butković, istaknuvši kako se uskoro očekuje raspisivanje još jednog natječaja na nabavku autobusa.

„Očekujemo da će Grad Rijeka, budući da je on u odnosu na druge gradove u prvom krugu natječaja dobio nešto manje sredstava, značajnije sudjelovati u ovom novom pozivu. Drago mi je da i na ovaj način pomažemo u pripremama Rijeke za projekt Europske prijestolnice kulture,“ zaključio je Butković.

Direktor Autotroleja Alberto Kontuš istaknuo je kako je dolazak prvih devet novih autobusa velik dan na Autotrolej.

„Nabavka ovih autobusa za nas znači stvaranje preduvjeta da pružimo bolju uslugu našim korisnicima,“ kazao je Kontuš te je, odgovarajući na novinarska pitanja, istaknuo kako se rješava broj vozača potrebnih za održavanje linija te da će se i dalje raditi na optimizaciji voznog reda, kako bi se postigao što bolji omjer kvalitete usluge i njezine cijene.

Dobavljač novih devet autobusa je tvrtka Auto Hrvatska, u čije je ime glavni izvršni direktor Bogdan Tihava vozačima, građanima i posjetiteljima Rijeke i okolnih općina zaželio ugodnu i sretnu vožnju.

Listopadu se očekuje isporuka još trinaest vozila.

Četiri vozila su gradski niskopodni zglobni autobusi koji kao pogonsko gorivo koriste dizel gorivo. Riječ je o vozilima MAN Lion’s City G A23, vanjske dužine 17.980 mm, s 40 putničkih sjedala i 144 putnička mjesta. Autobusi ima emisijski razred Euro 6, snagu motora od 265 kw, a sustav video nadzora sastoji se od 5 kamera za nadzor putničkog prostora i jedne kamere za nadzor vožnje unatrag te video snimača i monitora.

Devet vozila su prigradski solo autobusi koji kao pogonsko gorivo koriste dizel gorivo. Vozila su Iveco Crossway Line 12M, vanjske dužine 12.097 mm, s 49 putničkih sjedala i 74 putnička mjesta. Autobusi ima emisijski razred Euro 6, snagu motora od 265 kw, a sustav video nadzora sastoji se od 4 kamere za nadzor putničkog prostora i jedne kamere za nadzor vožnje unatrag te video snimača i monitora.

Nadalje, također sredstvima EU fondova odnosno kroz Urbanu aglomeraciju Rijeka koju uz Rijeku čini još devet okolnih gradova i općina, nabavit će se još 32 nova autobusa, a riječ je o 7 zglobnih, gradskih, dizel vozila, 10 dizel minibuseva, te još 15 solo vozila, od čega će 10 solo vozila biti pogonjena na stlačeni prirodni plin (SPP), a 5 solo vozila bit će dizel.

Ukupna vrijednost ovog projekta je oko 63.7 milijuna kuna (bez PDV-a), s tim da će 85 % sredstava niti osigurano bespovratno putem Kohezijskog fonda EU, a 15% sredstava osigurat će KD Autotrolej.

Treba reći i da je Autotrolej posljednjih godina nabavio čak 40 novih autobusa na stlačeni prirodni plin vrijednih gotovo 74 milijuna kuna. S navedenim vozilima smanjena je emisija CO2 u atmosferu za oko 1.400 tona na godišnjoj razini, a time su ostvareni ciljevi iz Povelje gradonačelnika, vezane uz smanjenje emisije stakleničkih plinova.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!