Na pozornicu HNK Ivana pl. Zajca vraća se opera ‘Julije Cezar u Egiptu – iznova’

Organizatori podsjećaju kako je nakon velikog uspjeha, oduševljenja publike i iznimno laskavih ocjene kritike, riječki barokni spektakl oduševio i ljubljansku publiku na gostovanju u Cankarjevom domu 2017. godine.

Rijeka – Prva barokna opera postavljena u Rijeci, „Julije Cezar u Egiptu – iznova“ Georga Friedricha Händela, pravi barokni spektakl u obnovljenoj verziji prilagođenoj protuepidemijskim mjerama, na programu je sutra, 26. veljače, u HNK Ivana pl. Zajca, s početom u 18.30 sati.

-Nakon dviju premijera odnosno dviju verzija, iz 2016. i 2020., ova će opera , pod ravnanjem meastra, a ujedno i čembalista Villea Matvejeffa te u režiji i dramaturgiji Marina Blaževića,  doživjeti još jednu verziju, a bit će to ujedno zadnja prigoda da publika vidi ovu operu prije njenog gostovanja na jednom od  najprestižnijih opernih festivala u Europi, Savonlinna Opera Festivalu u Finskoj u srpnju ove godine, u srednjovjekovnom dvorcu Olavinlinna uz najveće finsko jezero, najavljuju iz Zajca.

Diana Haller u ulozi rimskog imperatora Cezara

Iz HNK ističu kako se povratkom „Julija Cezara“ na opernu pozornicu vraća i počasna članica riječke Opere Diana Haller u naslovnoj ulozi, kojom je ostvarila i svoj operni debi u rodnom gradu 2016. godine. -I u obnovljenoj verziji Diani Haller u ulozi rimskog imperatora Cezara i Anamariji Knego kao neodoljivoj Kleopatri, pridružit će se nacionalna operna prvakinja Dubravka Šeparović Mušović kao Cornelia, u ulozi Sesta će nastupiti Michaela Selinger, a u ulozi Tolomea Sonja Runje, ističu iz Zajca, dodajući da će uz Ivana Šimatovića u ulozi Curija, u predstavi po prvi put nastupiti bas-bariton Luka Ortar kao Achilla i kontratenor Franko Klisović kao Nireno.

Organizatori podsjećaju kako je nakon velikog uspjeha, oduševljenja publike i iznimno laskavih ocjene kritike, riječki barokni spektakl oduševio i ljubljansku publiku na gostovanju u Cankarjevom domu 2017. godine.

Predstava će ponovno započeti kao „sjedeća” odnosno „aitz” proba, a takva naizgled obična proba, u kojoj se izvođači pojavljuju i ponašaju kao „oni sami”, postupno će se trasnformirati u ultimativni, recikliran i barokno eklektičan operni spektakl.

Kritika je  ovu predstavu ranije ocijenila i opisala kao „fascinantnu i koherentnu“, kao „podvig i trijumf pojedinačnog i kolektivnog umijeća i kazališne umjetnosti u njenom najboljem izdanju“, predstavu koja „nudi mnogo više od sjajne operne izvedbe“, kao „kazališnu čaroliju dostojnu svjetskih pozornica“ ili „užitak koji se gleda širom otvorenih očiju i koji otkriva čaroliju barokne glazbe“.

I u novoj verziji opere kostimografkinja je Sandra Dekanić, scenografiju supotpisuju Marin Blažević i Alan Vukelić, a Blažević je  u suradnji s Daliborom Fugošićem dizajnirao i svjetlo.. Projekcije potpisuju Dobriša Radovanović i Alan Vukelić, a koreografiju i scenski pokret Michele Pastorini.Uz Riječki simfonijski orkestar i Riječki operni zbor u predstavi sudjeluju članice i članovi baletnog ansambla HNK Ivana pl. Zajca Marta Kanazir, Marta Voinea Čavrak koja izvodi baletni solo, Laura Orlić, Andrei Koteles, Svebor Zgurić i Tilman Patzak.

 

 

 

 

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }