Na scenu Zajca stiže ‘Prava komedija’ – Omnibus od deset priča koje je pripremilo deset redatelja

Redatelji predstave su Olja Lozica, Jelena Lopatić, Natalija Manojlović, Saša Anočić, Zijah Sokolović, Miran Kurspahić, Matija Ferlin, Edvin Liverić, Ivan Penović te Renata Carola Gatica, koja je uz Marina Blaževića i autorica koncepta.

Rijeka – U jednoj jedinoj predstavi, omnibusu „Prava komedija”, deset je posve različitih komada redateljica i redatelja pred koje je postavljen izazov: u deset minuta odgovoriti na pitanje što je za vas prava komedija? Kakvi su njihovi odgovori, koje međusobno spaja samo cabaretska glazba i tekst, publika može saznati već na premijeri, u četvrtak 3. listopada u 19, 30 sati u HNK Ivana pl. Zajca.

Redatelji predstave su Olja Lozica, Jelena Lopatić, Natalija Manojlović, Saša Anočić, Zijah Sokolović, Miran Kurspahić, Matija Ferlin, Edvin Liverić, Ivan Penović te Renata Carola Gatica, koja je uz Marina Blaževića i autorica koncepta.

Marin Blažević osvrnuo se na osnovni motiv za nastajanje predstave što je, prema njegovim riječima, bila svojedobna uzajamna iritacija između Novog lista i ansambla Hrvatske drame nakon što je Kim Cuculić objavila kritiku na sezonu 2017./18. riječkog HNK ocijenivši Hrvatsku dramu najslabijom karikom sa zamjerkom da na programu nedostaje komičnih naslova odnosno pravih komedija.

– Članovi ansambla Hrvatske drame reagirali su tekstom, a Novi list je potom odgovorio, polemika se nastavila. Za razliku od mnogih drugih ansambala koji šute na kritike, oni su odlučili reagirati i ušli su u za njih rizični prostor teksta i javnih medija. Sada će pak, na poziv ravnateljice Renate Carole Gatice, jednako hrabro novinarka i kritičarka Kim Cuculić odgovoriti na izazov i ući u za nju prostor rizika izvedbe predstave na premijeri 3. listopada, osvrnuo se Blažević na začetak ideje koja je rezultirala omnibusom „Prava komedija“.

– Omnibus je atraktivna forma koja se rijetko koristi u kazalištima zbog zahtjevnosti produkcije, kaže ravnateljica Hrvatske drame Renata Carola Gatica, „a na tragu našeg slogana „Vježbamo različitost”, radi se o deset posve različitih komada u jednoj predstavi. Svaki od njih ima svoju redateljsku estetiku, svoj vizualni identitet i glumačke kodove.“

Ravnateljica je posebno istakla kvalitetu glumačkog ansambla.

– U zaista kratkom vremenu izlaze i ulaze u potpuno drugačije likove, kostime, komade… Publika će vidjeti izuzetan raspon interpretacija ansambla ‘Prave komedije’. Oni mogu sve, rekla je Renata Carola Gatica zahvalivši se pritom i čitavom autorskom timu, scenografu Daliboru Laginji, kostimografkinji Manueli Paladin Šabanović, oblikovatelju svjetla Daliboru Fugošiću.

U predstavi se izvodi i glazba uživo koju osim Nikole Nedića i Maria Joveva (Žlice & Gitara) izvode i članovi orkestra. Osim glumica i glumaca Hrvatske drame, u „Pravoj komediji” sudjeluju članovi ansambla Talijanske drame, članovi Baleta te polaznici Riječkog kazališta mladih „Kamov”.

Oko virtuoznosti glumačkog ansambla složile su se i ostale redateljice i redatelji, naglasivši kako su se rado odazvali pozivu i prihvatili izazov kreiranja vlastitog komada u kratkom, ograničenom vremenu, ali u potpunoj slobodi.

Jelena Lopatić našla se tako i u ulozi redateljice, pohvalivši kolege iz ansambla koji „su pristali na sve” što je od njih tražila, nadajući se kako će i publika osjetiti količinu zabave koju su i sami doživjeli u radu.

Osnovnu inspiraciju redateljica Olja Lozica našla je u troje iskusnih glumaca, temeljeći svoju komediju na improvizacijama.

Najmlađi redatelj ovog omnibusa Ivan Penović pohvalio je hrabrost postavljanja ovakvog projekta u nacionalnom teatru i koncept koji ima unikatne točke, a koji sliči prebacivanju kanala na TV-u ili skrolanju na društvenim mrežama.

Zijah A. Sokolović u svojih se deset minuta poigrava komičnim i tragičnim u našim životima, razinama gdje komičnost promatra svoju tragičnost i obrnuto.

Redateljica Natalija Manojlović, čije je kazališno iskustvo započelo u svijetu plesa, svoja rješenja za „Pravu komediju” pronašla je u ritmu i odabiru kuta gledanja jer – „na određenu situaciju možete sjesti i plakati ili se od srca smijati“.

U svojoj desetini omnibusa Edvin Liverić pronašao je čvrsti, precizni koncept u kojem komično postiže ponavljanjem, naglašavajući tako važnost konteksta u kojem se situacija odvija, a koji je onda čini komičnom.

Izaberite svoj dan za 100 minuta smijeha u HNK Ivana pl. Zajca, reprize omnibusa „Prava komedija” su 5. listopada u 18 sati, te 16., 18. i 19. listopada u 19,30 sati.

Nakon subotnje izvedbe „Prave komedije”, u gledalištu Kazališta pridružite se Kritičkom glasu i u opuštenoj atmosferi podijelite prve dojmove.

Talijanska drama imat će svoju inačicu predstave prema istom konceptu, sa svojih još osam desetominutnih komada, premijerno 25. listopada, pod naslovom „La commedia”.