Na stotu obljetnicu D’Annunzijeve okupacije Rijeke na Guvernerovoj palači izvjesili zastavu Kraljevine Italije

Na stotu obljetnicu D’Annunzijeve okupacije Rijeke na Guvernerovoj palači izvjesili zastavu Kraljevine Italije

FOTO: Twitter

Danas se naime obilježava 100 godina otkad je D’Annunzio sa svojim paravojnim jedinicama umarširao u Rijeku i tom prigodom proglasio vlastitu nezavisnu državu

Rijeka – Nepoznati su počinitelji sinoć na Guvernerovoj palači u Rijeci izvjesili zastavu Kraljevine Italije. Kako javlja Jutarnji list zastava se vijorila kratko budući da ju je policija promptno uklonila nakon dojave. Jutros talijanske zastave na Guvernerovoj palači više nije bilo.

– Dojava o zastavi na Guvernerovoj palači zaprimljena je u 6.45 ujutro i na mjesto događaja odmah su izašli policijski službenici. Kako ističu iz PU Primorsko-goranske, radi se o povijesnoj zastavi Kraljevne Italije, a ne o aktualnoj talijanskoj zastavi, koja je djelomično bila na ogradi, a djelomično na tlu. Oko zastave također je pronađen propagandni materijal čiji sadržaj nije otkriven javnosti.

Ovaj međunarodni incident dogodio se nekoliko sati uoči stote godišnjice okupacije Rijeke od strane jednog od začetnika fašističkog režima u Italiji, Gabrielea D’Annunzia. Danas se naime obilježava 100 godina otkad je D’Annunzio sa svojim paravojnim jedinicama umarširao u Rijeku i tom prigodom proglasio vlastitu nezavisnu državu.

U spomen na taj događaj danas će se u zgradi Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja otvoriti izložba pod nazivom “D’Annunzijeva mučenica” koja će prikazati šestomjesečnu D’Annunzijevu vladavinu u Rijeci. Guvernerova palača u Rijeci značajna je po tome što je upravo u njoj talijanski fašist D’Annunzio stolovao i živio tijekom svoje kratkotrajne riječke avanture.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!