NA VALU: AKO JE ZEMLJA UISTINU RAVNA PLOČA, DOŠLI SMO DO RUBA

Novi profesor biologije već se na prvom satu okomio na teoriju evolucije koju je usporedio s goebbelsovskom nacističkom propagandom, odbacio je teoriju nastanka svemira, potom je na sljedećim satovima učenicima iznio teze da je Zemlja mlađa od 9.000 godina, da je majčica Zemlja zapravo središte svemira, da je evolucija laž i da udžbenike biologije treba odbaciti. 

Zabrinut sam vijestima koje dolaze iz elitnih riječkih srednjih škola.

U Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji prošlog je tjedna vjeroučitelj organizirao večernju misu povodom početka školske godine i poradi ozdravljenja ravnateljice.

Iako u tome nisu sudjelovali svi učenici nego samo oni s izbornim programom vjeronauka i fakultativne nastave “Skauti i škola”, sveta je misa slavljena u Svečanoj školskoj dvorani dr. Izidora Kršnjavija, a predvodio ju je župnik Siniša Vujčić.

Javnost je imala prilike vidjeti ushićeni selfie vjeroučitelja s katoličkom mladeži, koji je svoj uspjeh objavio na službenoj FB stranici škole kojom i administrira. Status je u međuvremenu izbrisan, jer su sadašnji i bivši učenici PSHG podijelili vjeroučitelju mahom negativne komentare, a kritički se na održavanje mise u školi osvrnula i jedna od profesorica škole.

Sve donedavno, agilni je vjeroučitelj imao i kolumnu u Novom listu, u kojoj je slobodno iznosio svoje stavove o svijetu i životu, obitelji i zajednici, ustašama, domobranima i partizanima, dok nije došao do točke pretjerivanja u kojoj mu je svjetonazorski „liberalan„ Novi list otkazao suradnju.

No, ovdje se uopće ne radi o agilnom vjeroučitelju, jer je njegovo pravo i dužnost da promiče ono što smatra svojom misijom. Ali ne u javnoj odgojno-obrazovnoj ustanovi sekularne države! Oni mladi koji iz nekog razloga nisu zagriženi vjernici, ili su nezainteresirani za tu orijentaciju i svjetonazor, ili to ako ništa drugo ne žele u svojoj školi, imaju u javnoj sferi pravo na slobodu od nametanja vjerskih rituala.

E moj Darwine, Galileo, Koperniče…

Jednako tako, mladi imaju pravo na obrazovanje u skladu sa znanstvenim spoznajama.

U jednoj drugoj elitnoj riječkoj gimnaziji – Prirodoslovno-matematičkoj gimnaziji Andrije Mohorovičića – uposlili su mladog profesora biologije, koji je diplomirao u Osijeku prošle godine. Novi profesor, koji je odmijenio staroga koji je zaslužio mirovinu, već se na prvom satu okomio na teoriju evolucije koju je usporedio s goebbelsovskom nacističkom propagandom, odbacio je teoriju nastanka svemira, potom je na sljedećim satovima učenicima iznio teze da je Zemlja mlađa od 9.000 godina, da je majčica Zemlja zapravo središte svemira, da je evolucija laž i da udžbenike biologije treba odbaciti.

Prirodoslovno-matematička gimnazija GAM još uvijek ne priznaje da je zaposlila zabludjelog dezinformatora, ali doći će valjda i to na red. Učenici i njihovi roditelji, kojima se podvaljuje srednjovjekovna dogma, morali bi reagirati u skladu s instrumentima koji im stoje na raspolaganju. Jer, poticati učenike da ignoriraju udžbenik iz biologije „jer svi znamo istinu“, je sve samo ne odgojno-obrazovno dopustivo.

Ova dva riječka primjera zvono su na uzbunu, jer svaki na svoj način duboko penetrira u slobodu i izbor pojedinca u formativnoj dobi. Trebalo bi reći NE manipulaciji u školama svake vrste i tražiti izbacivanje neznanstvenih sadržaja iz odgojno-obrazovnog procesa koji prolaze naša djeca, i takve pokušaje prijaviti.

Pitam se, zapravo, kako je novopečeni profesor biologije izašao s fakulteta s takvim znanjima: koji odbacuju teoriju evolucije i teoriju nastanka svemira kao laž, te tvrde da je Istina u Bibliji i da je znanost dokazala svaki navod iz Biblije.

Privatno me zanima da li to znači da je cijelo vrijeme studija ignorirao literaturu i udžbenike, a na ispitima odgovarao ono što ne vjeruje? Kako je moguće nekog takvog nastavnika zaposliti bez provjere? I što sad s njim, kad je ustanovljeno da ignorira kurikulum i stručnu literaturu?

Ima i pozitivnih primjera

Hrvatska, o moja Hrvatska, u kom smjeru ti ideš?

Kad se prisjetim svojih gimnazijskih dana u Kurelčevoj, radostan sam zbog napredne škole u kakvu sam išao. Škole koja je dopustila Kult, progresivan i provokativan školski list od učenika i za učenike.

Trebalo je imati ravnateljska muda Karla Merlea dopustiti nabrijanim tinejdžerima da se sprdaju sa socijalističkim vrijednostima i tabuima, usput ukazujući na nelogičnosti i potrebe u školskoj svakodnevici.

Isti takav Kult, po uzoru na stariji model, rade i objavljuju danas u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji. Ne tvrdim da je objavljivanje i obnova školskog lista Kult zalog prosperiteta i kvalitete, ali svakako govori o klimi i načinu razmišljanja u toj srednjoškolskoj ustanovi u centru Rijeke. Tim više, jer je ideja o obnovi takvog načina komunikacije između učenika potekla od profesorskog kadra i u njemu imala značajnu ali nenametljivu pomoć.

Nekako se ne mogu oteti dojmu da smo u tom socijalističkom mraku, u toj tamnici jogurta, disali slobodno jednako kao danas.

A da smo, kojim slučajem, naletjeli na profesora koji bi nam pokušao osporiti i poništiti sve što smo godinama ranije učili, npr. iz biologije, taj se ne bi dobro proveo u školskome listu. Nisam siguran niti da bismo mu išli na satove. Zar ne, generacijo?

Ako je zemlja uistinu ravna ploča, došli smo do ruba.

 

 

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!