Na zvonik crkve Uznesenja Marijina u Starom gradu bit će projicirana interaktivna multimedijalna instalacija Zvuk – Svjetlo

Instalacija Zvuk – Svjetlo talijanskog umjetnika i znanstvenika Alberta Novella prolaznike i prolaznice svake dobi uvlači u čarobni svijet audio-vizualne sinteze.

Rijeka – U četvrtak, 1. listopada od 17 do 21 sat na riječki Kosi toranj, tj. na zvonik crkve Uznesenja Marijina u Starom gradu bit će projicirana interaktivna multimedijalna instalacija talijanskog umjetnika i znanstvenika Alberta Novella, pod nazivom Zvuk – Svjetlo, čime u Rijeci počinje svjetski bijenalni multimedijalni festival analogne vektorske grafike Vector Hack, ovoga puta u sklopu programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Festival će se do nedjelje, 4. listopada održavati u DeltaLabu, na adresi Delta 5 te u Exportu na Delti.

Zvuk – Svjetlo prolaznike i prolaznice svake dobi uvlači u čarobni svijet audio-vizualne sinteze. Putem jednostavnih komandi na tabletu, svatko može upravljati atraktivnom laserskom projekcijom koja od zvuka oscilatora stvara prekrasne Lissajous krivulje na Kosom tornju. Veza između zvuka i kretanja lasera je direktna i jasno razumljiva svakom tko se upusti u audiovizualnu kreaciju s ovim alatom pa istovremeno ima i zabavnu i edukativnu funkciju.

Alberto Novello je tipični predstavnik sudionika festivala Vector Hack. Diplomirao je nuklearnu fiziku i sonologiju, te se u svojem  radu se konstantno kreće na rubu znanosti i umjetnosti. Njegov umjetnički rad usmjeren je stvaranju arhitekture novih medija, na tehnološkoj granici između nestabilnosti i pogreške, neuspjeha i izražavanja.

Nedavno je prešao s digitalnih sustava na pronađene ili dekontekstualizirane analogne uređaje kojima istražuje veze između svjetla i zvuka. Prenamjenjuje i modificira alate iz naše analogne prošlosti: osciloskope, rane igraće konzole, analogne video miksere, lasere. Privlače ga njihova suštinska ograničenja i snažne “osobnosti”: kretanje snopa fluida, žive boje, beskonačna razlučivost, odsutnost frekvencije kadrova i estetika njihovih tragova. Izlaže publiku estetskim razlikama između digitalnog i analognog kako bi se osvrnuo na sociopolitički utjecaj tehnologije.