Nacionalna udruga ugostitelja podržava riječkog ugostitelja: ‘Molba očajnog poduzetnika protumačena kao ciljani napad’

Izrazili su i vjerovanje da zajednički cilj za bolje sutra postoji, no, objašnjavaju kako je potrebno osigurati sanaciju zahvaćenih struka kroz hitnu, plansku uskladu epidemioloških i ekonomskih mjera te uspostavu trajno održive porezne stope da bi se do toga došlo.

Rijeka – Nacionalna udruga ugostitelja poslala je medijima priopćenje kojim je dala podršku riječkom kafiću Three Monkeys.

-Teška artiljerija otvorena je nad vapajem izmorenih ugostitelja. Pred državom ne stoje neprijatelji. Posljednje pozicije struke čuvaju napaćeni ljudi koji mjesecima pokušavaju, unatoč nepredvidivosti i nedosljednosti odluka, poštivati red, graditi mir i spašavati svoje i obitelji svojih djelatnika te istovremeno, sačuvati zdravlje nacije. Pod lavinom takvih emocija, teško je baš sve izjave formulirati koristeći ispravni registar. Očekivano, obzirom da godinu dana živimo u demokraciji s krnjom primjenom ustavnih prava. Čudi me ta degutantna količina dvostrukih kriterija, velika je istina koju je premijer izrekao, ni ne sluteći koliko će se građana s njime složiti, stoji u priopćenju koje prenosi Index.hr.

Ističu kako su, ‘potpuno slučajno’, ugostiteljima uskraćena osnovna prava, misleći time na ‘pravo na rad, a bez ikakve argumentacije i statističkih podataka; pravo na protest jer je okupljanje zabranjeno, a protestno otvaranje kazneno djelo; pravo na obeštećenje, jer čak ni pokrivanjem dijela fiksnih troškova nije pokrivena većina ugostitelja, nisu pokriveni svi troškovi, a nisu pokrivena ni sva razdoblja zabrane rada’. Svemu tome, kako na kraju ističu, dodano je i ‘osnovno demokratsko pravo – pravo na slobodu izražavanja, gdje je molba očajnog poduzetnika protumačena kao ciljani napad, a bila je posljednja akcija obrane.’

-Stvarnost je takva da je kompletan teret oporavka države prebačen na poslovanje struka za koje se očekuje skoro dizanje iz pepela, a sanacija je ponuđena isključivo putem kreditnih linija i podrazumijeva dodatna zaduživanja. Kada ogolimo Vladine istupe o izdašnim financijskim poklonima poduzetništvu, dolazimo do poražavajuće činjenice da su sve zahvaćene struke, koje u zadnjih 12 mjeseci, 5 mjeseci uopće nisu radile, a ostalo vrijeme posluju pod vrlo ograničenim uvjetima, u proračun uplatile više nego su kumulativno iz njega povukle. Posljedično, u sektoru koji je do jučer generirao 15 mlrd kuna prometa, sada je u blokadi 9000 poduzeća što čini preko 42% svih subjekata, stoji dalje u priopćenju Nacionalne udruge ugostitelja.

Izrazili su i vjerovanje da zajednički cilj za bolje sutra postoji, no, objašnjavaju kako je potrebno osigurati sanaciju zahvaćenih struka kroz hitnu, plansku uskladu epidemioloških i ekonomskih mjera te uspostavu trajno održive porezne stope da bi se do toga došlo.

-Sve zahvaćene struke su gotovo u potpunosti u malom domaćem vlasništvu, te je spas sektora koji su na koljenima zbog ograničenja rada uslijed rekviriranja u ime epidemiološke sigurnosti ključno pitanje od nacionalnog interesa i suvereniteta naše zemlje, objašnjavaju u priopćenju.

Smatraju da su nezadovoljstvo, frustracija i nemoć su ‘uzeli maha i u jeku najveće pandemije u povijesti čovječanstva’ preusmjerile fokus s važnih tema kao što su gospodarski oporavk, spašavanje turističke godine, izgradnja boljeg društva, ekonomsko izbjeglištvo i stvaranje Hrvatske u kojoj mladi žele ostati.

-Nezadovoljstvo, frustracija i nemoć su, ispred vrijednosti koje želimo ostaviti našoj djeci, u fokus stavile linč izmorenog pojedinca. Pozivamo na obustavu daljnje paljbe, nema neprijatelja na vidiku, zaključuje Nacionalna udruga ugostitelja u priopćenju.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!