Dodijeljene nagrade za najbolje radove likovnog natječaja u sklopu Sportske lektire

Rijeka – U Gradskoj vijećnici održana je svečana dodjela nagrada za najbolje likovne radove pristigle na 2. likovni natječaj u sklopu programa Sportske lektire. Sportska lektira dio je projekta Ri Move koji se provodi u nižim razredima osnovnih škola Grada Rijeke kao izvannastavna aktivnost u sklopu programa produženog boravka. Cilj Sportske lektire je usmjeriti djecu prema vrijednostima sporta i to kroz čitanje sportske publicistike namijenjene njihovom uzrastu i verificirane od strane Ministarstva obrazovanja kroz koji su do sada su predstavljena dva kompleta knjiga Sportske lektire – „Olimpijske priče“ i „Mali sportaši“ kroz koje se učenici informiraju o različitim olimpijskim sportovima na zanimljiv način.

Likovni natječaj, koji je ove godine doživio svoje drugo izdanje, pokrenut je protekle godine kao dodatna motivacija učenicima koji su program Sportske lektire zbog pandemije koronavirusa pratili online. Na likovni natječaj koji je trajao od 3. do 30. svibnja 2021. godine pristigao je ukupno 341 rad, više nego prethodne godine, a 8 radova nagrađeno je kompletima knjiga Sportske lektire “Olimpijske priče”.

Priče sportaša nose poruku kako ni u najtežim situacijama ne smijemo odustati
Zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan čestitala je svim nagrađenima, poručivši: „Nadam se da će vam ove knjige biti motivacija. One nose poruku da, kada vam je teško u životu, kad naiđete na neku prepreku, nikada ne smijete odustati, kao što nije odustajala niti naša Snježna Kraljica,“ poručila je zamjenica gradonačelnika Krpan.

Nagrade autorima najboljih likovnih radova uručile su zamjenica gradonačelnika Krpan i predsjednica Riječkog sportskog saveza Dorotea Pešić Bukovac, koja je naglasila kako je upravo online okruženje omogućilo da se projekt RiMove nastavi i tijekom ograničenja koja je nametnula pandemija koronavirusa.

Nagrada za izrazito zalaganje mentora uručena je mentorici Valentini Petrić iz OŠ Trsat.

Tajnik Riječkog sportskog saveza Slaviša Bradić istaknuo je djeca uživaju u sportskoj lektiri i doživljavaju sport na jedan drugi način. Pešić-Bukovac je najavila kako će se, čim epidemijski uvjeti dozvole, proširiti projekt RiMove, nastojeći djeci pružiti mogućnost da se oprobaju u što većem broju sportskih aktivnosti kako bi pronašli onu aktivnost koja im se najviše sviđa. „Drago mi je da riječku djecu učimo zdravom načinu života“, kazala je Pešić-Bukovac.

Sportska škola Grada Rijeke RiMove projekt je Grada Rijeke i Riječkog sportskog saveza, koji se već četiri godine provodi s ciljem poticanja djece od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola na bavljenje sportom i tjelesnom aktivnošću.

Glavna aktivnost projekta su treninzi atletike, gimnastike i juda, na kojima djeca na zabavan način uče osnove bazičnih olimpijskih sportova. No, sam projekt ima i puno veće značenje, jer se djeca kroz školsku godinu upoznaju i sa drugim grupama sportova, sportskim objektima, ali i poznatim sportašima.

Projekt se neprekidno nadograđuje te djeci osim što ih potiče na čitanje kroz program čitanja sportske lektira, uči o zdravoj prehrani u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ-a kroz program „Školica zdrave prehrane“ te podiže svijest o ekologiji kroz program „Eco corner“. Posljednji programi u nizu, „Rijeka pleše“ i „Aqua RiMove“ zaokružili su cjelinu izbora aktivnosti riječkih mališana.

Dobivanjem EU sredstava za projekt „EU on the Move“, kroz programa Erasmus+ Sport, omogućeno da uspješna riječka priča bude podignuta na europsku razinu. Radi se o projektu koji promiče sport, zdrav život i bavljenje aktivnostima među najmlađima, uključivanje djece u sport, porast njihovih psihofizičkih sposobnosti te stjecanje elementarnih znanja i vještina o sportu. Uz Riječki sportski savez, u njega su uključene organizacije iz Rumunjske, Bosne i Hercegovine, Italije, Portugala, Turske i Slovenije.

Program se provodi u suradnji s Odjelom za odgoj i školstvo Grada Rijeke.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }