Najavljen 8. festival Fiumare – Rijeka će ponovo biti središte pomorske baštine Kvarnera

Najavljen 8. festival Fiumare – Rijeka će ponovo biti središte pomorske baštine Kvarnera

Marko Valjak

Jedinstveni festival mora i pomorske tradicije valorizira pomorsku, ribarsku i brodograditeljsku baštinu Kvarnera, a za trajanja manifestacije Rijeka odiše primorskim duhom i na svakom koraku posjetiteljima nudi zanimljiva događanja povezujući pomorsku i trgovačku tradiciju prošlosti s današnjom svakodnevnicom.

Rijeka – Od 28. svibnja do 5. lipnja u Rijeci se održava 8. Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije Fiumare.

Festival je najavljen na Botelu Marina, a najavljeni su brojni događaji za sve generacije na dvadeset pet lokacija u Rijeci. Jedinstveni festival mora i pomorske tradicije valorizira pomorsku, ribarsku i brodograditeljsku baštinu Kvarnera, a za trajanja manifestacije Rijeka odiše primorskim duhom i na svakom koraku posjetiteljima nudi zanimljiva događanja povezujući pomorsku i trgovačku tradiciju prošlosti s današnjom svakodnevnicom.

U ime organizatora, bogat program festivala najavili su predsjednik organizacijskog odbora manifestacije Robert Mohović iz Koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula, direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov, stručna suradnica za razvoj proizvoda Turističke zajednice grada Rijeke Helga Večerinović, voditelj Sektora komercijalnih poslova u Lučkoj upravi Rijeka Rajko Jurman te lučki kapetan Lučke kapetanije Rijeka Darko Glažar.

Festival počinje u utorak 28. svibnja na Korzu kada će se prezentirati tradicijske barke obnovljene putem europskog projekta „Mala barka 2“ te održan svečani defile sudionika festivala. Mohović je građane posebno pozvao da sudjeluju u programima u petak i subotu, kada se na Gatu Karoline Riječke održava cjelodnevni program za djecu i mlade, kao i predavanja, edukacije, glazbeni događaji i izložbe.

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako je glavna vrijednost festivala njegovo podsjećanje na pomorsku tradiciju i istinske korijene ovog područja koji su od Rijeke napravila otvoreni, kozmopolitski grad u kojeg dolazi mnogo novih ljudi, brodova i ideja, grad kakav je danas.

Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije – FIUMARE 2019. zajednički organiziraju Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre – “Tradicijska jedra Kvarnera i Istre”, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica grada Rijeke, Turistička zajednica Kvarnera i Lučka uprava Rijeka uz čitav niz programskih partnera. Podupiru ga i pomažu u realizaciji Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Lučka kapetanija Rijeka, Luka Rijeka d.d., Rijeka plus d.o.o., Jadranski pomorski servis i turističke zajednice s područja Kvarnera.

Festival okuplja 30 programskih partnera i 10 gostujućih udruga, a održat će se na 25 lokacija sa stotinjak raznih događanja, izložbi, predavanja ne temu mora i maritimne baštine.

U slučaju loše vremenske prognoze, odgode događanja bit će pravovremeno obavještene.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }