Najavljen bogat program ovogodišnjeg izdanja Dječjeg tjedna u Rijeci

Ovogodišnji Dječji tjedan bit će u znaku 70-og rođendana DND Hrvatske a sve pod motom „Ljubav djeci prije svega“

Rijeka – Od 5. do 11. listopada u Rijeci će se održati Dječji tjedan, za koji je Grad Rijeka u suradnji s partnerima pripremio bogat program.

Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo u suradnji s udrugama i ustanovama grada Rijeke je uz obilježavanje Međunarodnog dana djeteta i Dječjeg tjedna pripremio niz prigodnih aktivnosti u kojima sudjeluju odrasli i djeca. Ovogodišnji Dječji tjedan bit će u znaku 70-og rođendana DND Hrvatske a sve pod motom „Ljubav djeci prije svega“.

Bogatim programom, koji uključuje radionice, predstave, ali i humanitarne akcije i aktivizam, želi se skrenuti pažnja na prava i potrebe djece. Sve aktivnosti provodit će se u skladu s preporukama Stožera civilne zaštite (Covid-19).

Tako će mališani u pratnji svojih roditelja moći od 5. do 8. listopada pogledati predstavu Nine Mitrović „Flekavac“, redateljice Renate Carola Gatica. Predstava „Flekavac“ govori o odrastanju jednog dječaka i prihvaćanju odgovornosti, a namijenjena je djeci starijoj od 5 godina. Predstave će se održati u ponedjeljak, 5. listopada u 18 sati, a od 6. do 8. listopada u 17,30 i 19 sati. Cijena ulaznice je 25 kuna, a mogu se kupiti on-line na portalu Mojekarte.hr. Ulaznice se mogu rezervirati na e-mail: blagajna.gklri@gmail.com i kupiti najkasnije 30 minuta prije početka održavanja programa.

Društvo „Naša djeca“ Rijeka pripremilo natječaj u prikupljanju brašna od zamjenskih krušarica

Društvo „Naša djeca“ Rijeka povodom Dječjeg tjedna pripremilo je niz aktivnosti. Tako će se plave patrole u ponedjeljak, 5. listopada od 10 do 13 sati kretati od Brajde do hotela Continental te dijeliti crvene i zelene kartone upozorenja. Onima koji svojim ponašanjem ugrožavaju, odnosno zagađuju okoliš dodijelit će se crveni karton upozorenja, a onima koji svojim ponašanjem daju dobar primjer kako čuvati okoliš, zeleni karton.

U utorak, 6. listopada od 10 do 13 sati na broju 051/864-834 bit će otvoren Dječji telefon za djecu osnovnoškolskog uzrasta. Svaki pozivatelj moći će odgovoriti na jedno od ponuđenih pitanja. Za točan odgovor dobit će „dječju nagradu“ koju će moći preuzeti istoga dana od 13,30 do 15 sati ili sljedećeg dana u prostorijama Društva „Naša djeca“ na adresi Jelačićev trg 1. Pored telefona dežurat će volonteri udruge.

Na temu „Djeca u prometu“ pod stručnim vodstvom učenici će u srijedu, 7. listopada od 10 do 13 sati oslikavati dio pločnika na Jelačićevom trgu.

DND je pripremio zanimljiv natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola. Sudionici natječaja su pozvani na prikupljanje plodova zamjenskih krušarica, odnosno hrasta, pirakante i drače, i pripremiti brašno od istih. Brašno je potrebno donijeti brašno u papirnatim ili platnenim vrećicama, uz tri fotografije veličine A4 i to 10. studenoga od 9 do 16 sati u prostorijama Ekocentra Društva „Naša djeca“ na adresi Jelačićev trg 1.

Simulacija baze na Marsu u Astronomskom centru Rijeka

Astronomski centar Rijeka također je pripremio prigodni. Tako će se 6., 7. i 10. listopada u digitalnom planetariju prikazivati program namijenjen djeci, a prva dana i radionice. Najsadržajniji program održat će se u subotu, 10. listopada. Ujutro je u digitalnom planetariju na rasporedu film „Putovanje male zvijezde“, a u večernjim satima održat će se obiteljski program „Budućnost na Marsu?“, zatim film Misija: Mars, a potom live program „Robotizirani istraživači Marsa: sonde i roveri + simulacija baze na Marsu“. Za radionice je potrebna prethodna prijava na: 051 455 700 ili astronomski-centar-rijeka@rijekasport.hr, a više informacija o ulaznicama se može naći na stranicama Astronomskog centra Rijeka.

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka u subotu, 10. listopada od 9 do 13 sati organizira radionicu Jutro u muzeju s temom „Šareni muzej“ za djecu od 5 do 10 godina. Program će omogućiti djeci kvalitetno provođenje vremena u najljepšoj palači u Rijeci, gdje će uz brojne edukativne i kreativne aktivnosti upoznati Muzej, te svojim umjetničkim radovima pokazati kako je Muzej šareno mjesto za djecu! Budući da je broj sudionika ograničen na deset, potrebna je najava na e-mail: cudotvornica@ppmhp.hr ili na broj telefona 051/213-578.

Djeca pozvana da se iskušaju u čitanju priča

Strukovna udruga za promicanje dobrobiti djece Portić do 6. listopada organizira natječaj u izražajnom čitanju proznih književnih tekstova pod nazivom “I ti možeš biti teta/barba pričalica”.
„Udruga ‘Portić’ poznata je po svojem projektu “Tete i barbe pričalice” u kojem volonteri svake večeri čitaju i pričaju priče djeci u bolnici. No, sada bismo voljeli vidjeti kako je to kada su djeca tete/barbe pričalice“, pozivaju iz Udruge Portić, na čijoj web stranici su dostupna pravila natječaja.

U sklopu obilježavanja Dječjeg tjedna u Domu mladih održat će se niz radionica namijenjenih učenicima osnovnih škola. Tako će se osnovnoškolci moći okušati u 3D printanju, rekreativnoj vožnji biciklom, modelarstvu i filmu, ali i saznati tko su to RInovatoRI – što rade, čime se bave i gdje idu dok otkrivaju svijet poduzetništva kroz igru i zabavu.

Sve radionice su besplatne, prijave su obavezne i počinju 28. rujna 2020. do popunjenja grupa. Za prijavu je potrebno ispuniti online prijavnicu koju možete pronaći na stranicama Doma mladih.

Prirodoslovni muzej Rijeka za učenike nižih razreda osnovne škole u subotu, 10. listopada od 10 do 11,30 sati organizira besplatnu radionicu „Budi šašavi znanstvenik“. Budi šašavi znanstvenik je program edukativnih i interaktivnih radionica koje se odvijaju svaku drugu subotu u Prirodoslovnom muzeju Rijeka. Učenici imaju mogućnost, da sudjeluju u različitim tematskim radionicama u kojima otkrivaju svijet prirodoslovlja na zanimljiv, drugačiji i neobičan način. Kroz teoriju, praktični rad, igru i kreativnost, učenici upoznaju zabavnu stranu fizike, kemije, biologije i matematike. Obavezna prijava na tel: 553-669, 553-674 ili e-mail edukacija@prirodoslovni.com.

Program Dječji tjedan 2020