Najavljen okrugli stol Inkluzvni dizajn u Rijeci i iz Rijeke i radionica izrade lutaka od otpada za djecu

Kako su najavili organizoatori, na radionicu u 13 sati dobrodošla djeca koju organizatori pozivaju da ponesu neki manji komad otpada, primjerice štapić od sladoleda.

Rijeka – Okrugli stol „Inkluzivni dizajn u Rijeci i iz Rijeke“, zaključno događanje umjetničke kolonije RoUm Rijeka, koje je dio programskog pravca Kuhinja Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, održat će se  u riječkom MMSU, sutra, 21. lipnja s početkom u 11 sati.

O samom projektu RoUm i suradnji na njemu govorit će Ivan Šarar, pročelnik za kulturu Grada Rijeke, Philippe Meunier, veleposlanik Francuske u RH, dr. Matthias Muller-Wieferig, ravnatelj Goethe-Instituta u Hrvatskoj, Slaven Tolj, umjetnički direktor Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, Ismet Mutiši, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine za Grad Rijeku i Tamara Puhovski, osnivačica RoUma.

Nakon uvodnog dijela okrugli stol se nastavlja izlaganjima na temu „Inkluzivni dizajn u Rijeci i šire“ o čemu će govoriti Sanja Bencetić, profesorica inkluzivnog dizajna sa Sveučilišta u Zagrebu, Cyrill Cartier iz Živog ateljea, Prisca Martaguet iz BAL’kampa i Siniša Senada Musić, projektni koordinator RoUma.

Na kraju programa, s početkom u 13 sati, učenici Osnovne škole Fran Krsto Frankopan i Nadia Berg iz Presse Infos Plusa predstavit će „Digitalne priče o našim predmetima“, bit će predstavljena izložba proizvedenih dizajnerskih predmeta, a pod imenom „Upcycled“ kazalište održat će se radionica izrade lutaka od otpada. Kako su najavili organizoatori, na radionicu u 13 sati dobrodošla djeca koju organizatori pozivaju da ponesu neki manji komad otpada, primjerice štapić od sladoleda.

U sklopu umjetničke kolonije RoUm, u Rijeci su se okupili domaći i strani majstori, zanatlije, umjetnici i stručnjaci kako bi iz otpada stvorili jedinstvene predmete primjenjene umjetnosti za uređenje doma. Sudionici su se bavili inkluzivnim dizajnom stvarajući predmete u suradnji s građanima, romskom zajednicom te u interakciji s lokalnim okolišem kroz korištenje odbačenih stvari.

Projekt provodi RoUm – socijalno poduzetništvo koje okuplja umjetnike i pripadnike romske zajednice kako bi zajedno stvarali i spasili odbačene stvari čije priče su bilježili i koje su potom prodavali u svrhu održavanja rada poduzeća.

Umjetnička kolonija uključivala je proizvodnju predmeta od drva i metala, proizvodnju iz tekstila i radionicu digitalnog pričanja o predmetima.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!