Najavljen program ovogodišnje “Ljetne klasike” – Nezaboravno iskustvo u magičnom ambijentu pulske Arene

„Ovaj je festival veliki umjetnički izazov, ali i ogroman produkcijski pothvat. Stotinjak djelatnika riječkog „Zajca“ svakoga će dana putovati iz Rijeke u Pulu, a neki će tamo i boraviti. No, vjerujemo da će svi napori i ove, kao i prošle godine, uroditi velikom posjećenošću odnosno s više od šest tisuća gledatelja“, kazao je Marin Blažević.

Rijeka – Nakon trijumfalnog prošloljetnog uspjeha i povratka riječke Opere u Arenu u Puli, drugi festival Ljetna klasika (Summer Clasics) Opere HNK Ivana pl. Zajca vraća se u pulski antički amfiteatar s tri iznimne izvedbe, tri glazbena i glazbeno-scenska dragulja.

Verdijeva “Aida”, s Kristinom Kolar u naslovnoj ulozi, bit će izvedena 25. srpnja pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa i u dramaturgiji i režiji Marina Blaževića. Glasovita Beethovenova “Deveta simfonija” na programu je 27. srpnja, pod dirigentskim vodstvom Yordana Kamdzhalova, dok će Bizetova „Carmen“, u kojoj će naslovnu ulogu tumačiti Ivana Srbljan, biti premijerno izvedena 1. kolovoza, također pod ravnanjem maestra Kamdzhalova dok inscenaciju zajednički potpisuju Selma Banich, Sandra Dekanić, Marin Blažević i Alan Vukelić.

Na konferenciji za novinare na kojoj je najavljena ovogodišnja, skorašnja „Ljetna klasika“ riječkog HNK, intendant i redatelj Marin Blažević istaknuo je nekoliko specifičnosti izvedbi u Puli. Na prvom je mjestu naglasio kako se upravo arhitektura Arene koristi kao scenografija predstava, te kako će za izvedbu „Carmen“, režirane isključivo za Arenu, prvi put biti zamijenjeni uobičajeni prostori pozornice i gledališta. Predstava će se izvoditi na kamenim tribinama na kojima će ipak istodobno biti i – dio publike. Tako će 200- tinjak gledatelja biti integrirano u predstavu, odnosno postati njenim dijelom što garantira jedinstven doživljaj.

„Ovaj je festival veliki umjetnički izazov, ali i ogroman produkcijski pothvat. Stotinjak djelatnika riječkog „Zajca“ svakoga će dana putovati iz Rijeke u Pulu, a neki će tamo i boraviti. No, vjerujemo da će svi napori i ove, kao i prošle godine, uroditi velikom posjećenošću odnosno s više od šest tisuća gledatelja“, kazao je Marin Blažević.

Govoreći o operama „Aida“ i „Carmen“ čiji je redatelj, odnosno koautor inscenacije, istaknuo je kako su u naslovnim ulogama dvije, uz Anamariju Knego, vodeće operne umjetnice riječkog HNK koje nose repertoar, Kristina Kolar i Ivana Srbljan. Za njih ove uloge kao da su pisane te ih, osim pjevački, donose na scenu i glumački proživljeno i snažno. Obje će nastupiti i kao solistice u Beethovenovoj Devetoj.

Maestro Yordan Kamdzhalov, šef dirigent riječkog orkestra opere, koji će dirigirati izvedbama Devete simfonije i „Carmen“, najavio je „Carmen“ kakvu nikada do sada nije vidio, za koju je siguran da će za sve gledatelje značiti nezaboravno iskustvo. Najavljujući kratko Beethovenovu Devetu kazao je kako je riječ o jednom od vrhunaca simfonijske glazbe uopće s porukom slobode i mira, koja je itekako potrebna današnjem svijetu.

Sopranistica, nacionalna operna prvakinja riječkog HNK Kristina Kolar koja je u ulozi Aide nastupila u osam različitih hrvatskih i inozemnih produkcija, ukupno više od 40 puta, i ovog se ljeta vraća u Pulu kao heroina Verdijeve „opere nad operama“.

„Iako sam doista puno puta pjevala Aidu, ona u meni i dalje raste i razvija se, uvijek ponovno pronalazim nove osjećaje, nove nijanse ovog lika. Prošloga je ljeta publika u Areni sjajno reagirala, a nadam se da ćemo taj uspjeh ponoviti i ove godine jer nama umjetnicima ipak je najvažnija reakcija publike“, rekla je Kristina Kolar.

Mezzosopranistica Ivana Srbljan, koja je kao Carmen nastupila još u studentskoj predstavi za koju je dobila Rektorovu nagradu, potom u Splitu i Rijeci, a onda i u Finskoj, kazala je kako će u Puli biti izvedena vrlo intrigantna i zanimljiva „Carmen“ za koju u početku nije vjerovala da je uopće moguća.

„ Iako je za takvu inscenaciju i nastup potrebna daleko veća kondicija nego za onu uobičajenu, ne mogu dočekati da stignemo u Pulu i nastupimo na kamenim tribinama impresivnog pulskog povijesnog zdanja.“

Tenor Aljaž Farasin, koji je već više puta u ulozi Don Josea bio scenskim partnerom Ivane Srbljan zahvalio je redatelju Marinu Blaževiću što mu je pomogao otkriti posve nove dimenzije ovog lika koji je u njemu sazrio na novoj i drugačijoj razini.

„U Puli ćemo Ivana i ja imati priliku pokazati što smo postigli tijekom proteklih deset godina, od kada smo kao studenti prvi put zajedno nastupili kao Carmen i Don Jose“.

Ravnatelj Opere HNK Ivana pl. Zajca Petar Kovačić naglasio je na kraju kako su sve snage riječkog „Zajca“, i izvođačke i produkcijske, usmjerene na povratak riječke Opere u pulsku Arenu gdje je nekada kontinuirano i tradicionalno svojim programima bila prisutna.

Ulaznica za programe festivala “Ljetne klasike” u prodaji su putem sustava Eventim.hr, na blagajni riječkog Kazališta, a potom i u Puli, na blagajni Arene i na Trgu Portarata. Za sve posjetitelje iz Rijeke i ove godine nudi se mogućnost organiziranog autobusnog prijevoza Rijeka – Pula – Rijeka za sva tri programa Ljetne klasike.

Na kraju je upućena zahvala svim sponzorima, partnerima i prijateljima festivala „Ljetna klasika“.