Najavljen program Tjedna za obitelj – Nadbiskupija želi podsjetiti na vrijednosti života, braka, roditeljstva i obitelji

Tjednom za obitelj želi se podsjetiti na vrijednosti života, braka, roditeljstva i obitelji. Zato će se veliki dio ovogodišnjeg programa, do nedjelje 10. veljače, odvijati u župama Riječke nadbiskupije, a iz programa su istaknute dvije tribine s važnim temama.

Rijeka – Crkva u kontinuitetu 24 godine obilježava Dan života kojim se želi osvijestiti i potaknuti na zaštitu života od začeća pa do njegove prirodne smrti. Budući da se na prvu nedjelju u veljači slavi Dan života, a drugu Dan braka, Ured za obitelj Riječke nadbiskupija prije pet godina objedinio je ta dva znakovita i važna spomendana u Tjedan za obitelj. Na konferenciji za novinare najavljen je  program o kojemu su govorili voditelj Ureda za obitelj mons. Ivan Nikolić, bračni i obiteljski savjetodavac Ureda za obitelj Riječke nadbiskupija Željka Frković i asistentica voditelja Ureda za obitelj Riječke nadbiskupija Vedrana Blašković.

Razmišljajući o Danu života, razmišljamo o dostojanstvu obitelji, rekao je na konferenciji voditelj Ureda za obitelj Riječke nadbiskupija mons. Ivan Nikolić.

– Današnji svijet zapadne kulture, koju smo dobrim dijelom i u Hrvatskoj usvojili, svijet je potrošnje i nezasitnog uživanja. Potisnute su ili nestale kršćanske vrijednosti na kojima je izgrađivana kultura i civilizacija. Danas se propagira i popularno je ponašanje po vlastitom izboru. Svaki je čovjek sam sebi mjerilo i sam sebe vodi. Ne prihvaća nikakve savjete i svaki pokušaj korekcije svojega načina ponašanja proglašava nasiljem i napadom na osobnu slobodu.” Na tom tragu potrebno je znati da bez djece nema budućnosti, odnosno civilizacija koja nema ispravan odnosi prema djeci i koja se boji djece, jest bolesna civilizacija, rekao je mons. Nikolić.  U nastavku je upozorio na pad nataliteta kao veliku opasnost za gospodarsku, društvenu i kulturnu budućnost našeg naroda. Obitelj se ne može dokidati, ona nije ponuđena za eksperiment. Stoga je neprimjereno brkati obitelj s drugim oblicima zajedničkog života, poručio je mons. Nikolić.

Tjednom za obitelj želi se podsjetiti na vrijednosti života, braka, roditeljstva i obitelji. Zato će se veliki dio ovogodišnjeg programa, do nedjelje 10. veljače, odvijati u župama Riječke nadbiskupije, a iz programa su istaknute dvije tribine s važnim temama.

Prva u ponedjeljak 4. veljače u dvorani sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog i u suradnji s Udrugom Depaul Hrvatska na temu: “Mogu postati bolji čovjek”.  Željka Frković, bračni i obiteljski savjetodavac Ureda za obitelj Riječke nadbiskupija kazala je kako će se kroz predavanje nastojati posvijestiti o važnosti usklađivanja odnosa, te ukazati na mjesta na kojima dolazi do kriza u odnosima. Izgrađujući sebe, brinući se o svojim reakcijama, brinemo za svoje bližnje, rekla je između ostaloga Frković. O temi će govoriti psihologinja Vesna Gračner i teologinja i grupni terapeut Vedrana Blašković . Početak je u 16.30, a ulaz je slobodan.

Druga tribina na temu: “Primjećujemo li potrebe starijih osoba”, održat će se u Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci u srijedu 6. veljače s početkom u 18:30 sati.  Asistentica voditelja Ureda za obitelj Riječke nadbiskupija Vedrana Blašković je istaknula da stariji članovi obitelji imaju posebno mjesto i u Starom zavjetu: “Promotri godine od naraštaja do naraštaja. Oca svoga pitaj, i poučit će te, pitaj starije, pa će ti kazati.” (Pnz 32,7) Pitaj starije pa će ti kazati znači i obuhvaća puno toga. U starijima je mudrost i znanje koju mladi trebaju. Ovo svakako ne bi trebalo značiti da se podržava kultura u kojoj stariji moraju svojom aktivnošću i radom nadići mlade, ili da nam stariji moraju raditi do iscrpljenosti kako bi mogli financijski brinuti o mladima, kazala je Blašković. O toj temi na tribini će govoriti Zorica Janković, prof. defektolog rehabilitator i psihoterapeut.

Tjedan za obitelj bit će zaključen 10. veljače Danom braka, obilježavanjem u župama uz obnovu bračnih zavjeta, najavili su na stranicama Riječke nadbiskupije.

 

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }