Najavljena predavanja povodom Mjeseca borbe protiv raka

Predavanja su posvećena karcinomu dojke, raku u muškaraca, važnosti njege zubi i usne šupljine u prevenciji tumora i tijekom onkološkog liječenja te o psihološkim taktikama kontroliranja boli i stresa.

Rijeka – U sklopu manifestacije Studeni-mjesec protiv raka, Liga protiv raka Primorsko-goranske županije organizira i ove godine javno-znanstvena i stručna predavanja u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke.

Predavanja su posvećena karcinomu dojke, raku u muškaraca, važnosti njege zubi i usne šupljine u prevenciji tumora i tijekom onkološkog liječenja te o psihološkim taktikama kontroliranja boli i stresa. Osim predavanja u Rijeci, Liga protiv raka održat će i razne aktivnosti u svojim podružnicama na području županije.

Kako je kazala predsjednica Predsjednica Lige protiv raka PGŽ-a, onkologinja Ira Pavlović-Ružić studeni je mjesec u kojoj Liga protiv raka ima zadatak što više educirati građane i mlade o različitim oblicima borbe protiv raka te upoznati javnost sa svim koracima kroz liječenje i dijagnostiku liječenja te potaknuti građane na pregled.

U Hrvatskoj godišnje od raka u prosjeku oboli oko 25 tisuća ljudi, a umre oko 12 500 ljudi. U 2017 godini, u Primorsko-goranskoj županiji 5 096 osoba oboljelo je od raka, a umrlo 853, od čega 422 muškaraca te 361 žena. Prema mortalitetnoj statistici, među pet vodećih vrsta raka u Primorsko-goranskoj županiji, u 2107.g. u žena su dojka (18,28%), ostali probavni organi (14,13%), dušnik dušnice i pluća (12,74%), debelo i završno crijevo (11,63%), ostali probavni organi (14,63%), debelo i završno crijevo (13,62%) i ostalo (26,63%). Na rak prostate otpada 9,55 %.

Predavanja u sklopu Studenog – mjeseca borbe protiv raka Liga protiv raka županije Primorsko-goranske s klubovima liječenih od zloćudnih bolesti organizira u suradnji s Odjelom za zdravstvo i socijalnu skrb.

Onkologinja Ira Pavlović-Ružić, dr.med., predsjednica Lige protiv raka PGŽ najavila je program predavanja koja će se u studenom, održati u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, s počecima u 18 sati. Tako će se u srijedu 6. studenog održati predavanje Ingrid Belac-Lovasić, dr. med. o novim pogledima na liječenje raka dojke, a u četvrtak, 14. studenog održat će predavanje Iva Sorta-Bilajac Turina, dr. med. o zloćudnim bolestima muškaraca. Predavanje prof.dr.sc. Sonja Pezelj Ribarić , dr.med. o važnosti njege zubiju i usne šupljine u onkologiji, održat će se u srijedu, 20. studenog, dok će u srijedu, 27. Marina Njegova, klinički psiholog, govoriti o stresu, boli i tehnikama opuštanja.

„Ovo je vrlo važna prigoda za posjetiti na važnost odaziva na nacionalne preventivne programe ranog otkrivanja raka. U Hrvatskoj se provode tri takva programa: rak dojke, rak debelog i završnog crijeva te rak vrata maternice“, kazala je prof.dr.sc. Iva Sorta-Bilajac Turina,dr.med.

Liga protiv raka 2017. godine Liga obilježila je 50 godina neprekinutog rada u Primorsko-goranskoj županiji, a osim rada na prevenciji karcinoma, pružaju pomoć, informacije i podršku oboljelima i njihovim obiteljima te kroz rad svojih klubova (Klub žena operiranih dojki Nada, Klub liječenih od leukemije i limfoma, Klub laringektomiranih osoba te Klub žena liječenih od liječenih od ginekoloških malignih bolesti MIRTA). Svakog utorka od 10 do 11 sati u prostorijama udruge, Grivice 4, ispod crkve Sv. Vida, organizirano je dežurstvo, tijekom kojeg oboljeli ili članovi njihovih obitelji osobnim dolaskom ili putem telefona 051/338-091 mogu saznati mnoge korisne informacije u borbi protiv ove zloćudne bolesti.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }