Najavljena proslava Mihoje – Jelenje u rujnu domaćin brojnim kulturnim, zabavnim, vjerskim i sportskim sadržajima

Podsjetimo, sv. Mihovil zaštitnik je istoimene jelenjske župe, koji se obilježava i kao Dan Općine Jelenje. Stoga će, prigodno, manifestacije i druženja trajati cijeli mjesec. Više od 20 kulturnih, zabavnih i sportskih manifestacija, uz bogat vjerski program najavili su na konferenciji za novinare predstavnici organizatora – Općine Jelenje, Turističke zajednice općine Jelenje, Župe sv. Mihovila.

Jelenje – U Općini Jelenje već od početka rujna započinje obilježavanje “Mihoje”, uz bogat program koji su pripremili Općina Jelenje i pripadajuća turistička zajednica, kao i brojne udruge koje djeluju na jelenjskom području.

Podsjetimo, sv. Mihovil zaštitnik je istoimene jelenjske župe, koji se obilježava i kao Dan Općine Jelenje. Stoga će, prigodno, manifestacije i druženja trajati cijeli mjesec. Više od 20 kulturnih, zabavnih i sportskih manifestacija, uz bogat vjerski program najavili su na konferenciji za novinare predstavnici organizatora – Općine Jelenje, Turističke zajednice općine Jelenje, Župe sv. Mihovila.

– Osmislili smo program za svačiji ukus. Kako se radi o danu Općine Jelenje, koji se slavi 29. rujna potrudili smo se, kao lokalna samouprava, osmisliti program za svačiji ukus, a koji će pritom trajati cijeli mjesec jer, početkom rujna tradicionalno započinjemo s proslavom Mihoje, kao glavne manifestacija naše Općine. Cilj je da se naši mještani dobro zabave, uz spoj tradicije i modernoga. Također, težimo da naše fešte i manifestacije dođu pogledati što veći broj ljudi iz Rijeke i okolice. Mihoju kao brend, razvijamo iz godine u godinu, a uz tradicionalne manifestacije koje se održavaju i obilježavaju godinama, zahvaljujući vrijednim volonterima, nastojimo za zabavni dio prirediti izvođača koji nije često u našoj regiji, kazao je načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja, dodajući kako će se u Boćarskom domu u Dražicama održati velika fešta, uz gostovanje glazbene grupe Magazin.

Ovogodišnja Mihoja započinje uz bogat sportski program. Prvog dana rujna održat će se nogometni Mini Master turnir na nogometnom igralištu u Dražicama u organizaciji Nogometnog kluba Rječina. Vrijedni planinari su, za prvi vikend u rujnu, pripremili sedmu brdsku utrku pod nazivom Hahlić za uru, a nakon utrke održat će se i 16. maša na Obruču. Istog dana na obroncima Trnovice održava se i međunarodna biciklistička utrka Trnduro, a u Lukežima hrvatski branitelji spremaju svoj tradicionalni susret.

Drugi vikend u rujnu rezerviran je za izložbu Dolores Lukanić, u Domu kulture Dražice , a u istoimenom prostoru će se, za vikend, održati još i šahovski turnir. Druga subota u rujnu rezervirana je i za tradicionalni Jelenski sajam.

Treći vikend u rujnu započinje radionicom Claustra, a taj tjedan još će se održati manifestacija u sjećanje na prof.dr. Josipa Silića. Općina Jelenje, u sklopu ovogodišnje Mihoje, drugi put će se priključiti akciji Zelena čistka. Akcija je najavljena za 21. rujan, a istog dana još će se održati muški boćarski turnir, kao i tradicionalna manifestacija Zatancajmo po domaći.

Zadnji tjedan u rujnu, ususret blagdanu sv. Mihovila, rezerviran je za revijalnu kuglačku utakmicu, kao i Svečanu sjednicu Općinskog vijeća Općine Jelenje koja će se održati u Domu kulture Dražice s početkom u 19 sati. Tog se vikenda održava i dobrovoljno darivanje krvi, kao i stolnoteniski turnir. Ove godine košarkaši turnir Mihoja održat će se dva dana u sportskoj dvorani Mavrinci. Sportski događanja završavaju krajem rujna, u sklopu biciklističke utrke Jelenjski đir i ženskog boćarskog turnira, čije održavanje zadire u prve dane listopada. Velika fešta i zabava sprema se u Boćarskom domu Dražice. Naime, 28. rujna mještane i goste, ove godine, zabavljat će popularna glazbena grupa Magazin. Na Mihoju, 29. rujna, od 11-18 sati, održat će se Dječji dan u Domu kulture Dražice, a u istom terminu, na Trgu mlikarice, isti dan, za sve mještane bit će održan Jelenski samanj za Mihoju, baš kako je to bilo nekada u jelenjskom kraju. Štandovska ponuda bit će pripremljena za naše najmlađe.

Uz bogat sportski, kulturni i zabavni dio, uoči blagdana Sv. Mihovila slave se i svete mise koje će, u najvećem djelu, predvoditi gosti svećenici iz drugih župa. Naime, proslava sv. Mihovila Arkanđela, zaštitnika Župe Jelenje i zaštitnika Hrvatske policije započinje blagdanskom trodnevnicom. U petak, 27. rujna u 18 sati je sveta misa za starije, bolesne i nemoćne župljane, predvodi vlč. Miroslav Pergl, sužupnik u Jelenju. U subotu, 28. rujna u 18 sati je sveta misa na groblju za sve pokojne župljane, hrvatske branitelje i blagoslov obnovljene kapelice sv. Roka, predvodi vlč. Ivan Friščić, dekan i župnik Grada Grobnika U nedjelju, na sam blagdan sv. Mihovila prva misa je u mise su u osam sati. U 10:30 sati je misa za početak školske i vjeronaučne godine koju predvodi fra. Bernard Barbarić, gvardijan i čuvar Svetišta na Trsatu, a svečana koncelebrirana sveta misu predvodi vlč. Mario Kaniški, župnik župe Rođenja BDM, Drnje . Dok će na svečanom euharistijskom slavlju pjevati župni zborovi i zbor župe sv. Andrije Apostola iz Tršća.

– Mi se uvijek veselimo blagdanu sv. Mihovila. Kao Župa i Općina složno surađujemo u svim projektima pa tako i u proslavi najvažnijeg lokalnog događanja i blagdana u godini, kazao je vlč. Ivan Milardović, jelenjski župnik.

Događanja su brojna i svi su mještani i gosti dobrodošli na “Mihoju” u Jelenje. Kompletan program dostupan je na internetskoj stranici Općine Jelenje, poručili su predstavnici organizatora.