Najavljena spektakularna svjetlosna instalacija: Rijeka će za Advent na Trsatu dobiti najveću krunu u Europi!

Nakon prošlogodišnje najveće kuglice u Hrvatskoj, organizatori Adventa na Gradini ove godine pripremaju spektakularnu svjetlosnu instalaciju visine čak 5 metara! Izrađena kruna postati će najveća u Europi, veća čak i od poznate krune u Varšavi koja se nalazi na kipu Isusa Krista.

Rijeka – Prošlogodišnji Advent na Gradini bio je apsolutni hit u cijeloj regiji i kao takav je svojevremeno predstavljen i na najvećem sajmu božićnih dekoracija u Frankfurtu. Danas su njegovi organizatori u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja odlučili pronaći novu atrakciju u komadiću bogate riječke povijesti.

Naime, danas je izvršeno mjerenje Votivne krune koja čini sastavni dio stalnog muzejskog postava i dio je riječke povijesti. U pratnji Tamare Mataije, više kustosice PPMHP te Igora Žica, knjižničara muzeja, prikupljene su zanimljive informacije o ovoj zavjetnoj kruni prema kojoj će se izraditi stilizirana uvećana interpretacija koja će za vrijeme Adventa na Gradini krasiti kaštel. Nakon prošlogodišnje najveće kuglice u Hrvatskoj, organizatori Adventa na Gradini ove godine pripremaju spektakularnu svjetlosnu instalaciju visine čak 5 metara! Izrađena kruna postati će najveća u Europi, veća čak i od poznate krune u Varšavi koja se nalazi na kipu Isusa Krista.

Votivna kruna svjedok je burnih zbivanja u mozaiku povijesti Rijeke, a za nju se veže zanimljiva priča koja uključuje Napoleona, irskog feldmaršala i Sveto raspelo, uz zajednički nazivnik – oslobođenje Rijeke!

Naime, krajem 18. st. Napoleonova vojska osvaja diljem Europe, ali i svijeta – uključujući i Rijeku, što se tadašnjem stanovništvu nije nimalo svidjelo s obzirom da su uvedeni brojni nameti, vršene su regrutacije, a brojni ranjenici bili su smješteni u gradu. Iako je engleska vojska istjerala Francuze, Rijeka je oslobođena tek dolaskom Lavala Nugenta, a konačno oslobođenje Rijeke uslijedilo je 15. rujna 1813.

U znak zahvale i u čast oslobođenja Rijeke od francuske vlasti izrađena je kruna, a 15. rujna 1814. slavljena je misa u crkvi Sv. Vida s posvetom srebrne krune u slavu čudotvornog raspela te je tiskana molitva zahvale s motivom prikaza stanovnika Rijeke kako daruju srebrnu krunu Svetom raspelu.

– Prošlogodišnji Advent i oduševljenje čak 60.000 posjetitelja pred nas je stavilo novi izazov. Kako ponovo oduševiti posjetitelje, a pritom vrednovati povijesnu baštinu. Nakon provedenog istraživanja ”otkrili” smo Votivnu krunu i njezinu poveznicu s Trsatskom gradinom i našim gradom. Nakon današnjeg mjerenja i skupljanja potrebnih informacija krećemo s izradom te s nestrpljenjem očekujemo kako će izgledati najveća kruna u Europi, poručio je organizator, Vedran Babić

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!