Najavljeni Energetski dani: Besplatni javni bicikli, edukativne radionice za djecu i upoznavanje eko-vozila @ Rijeka

Najavljujući osme po redu Energetske dane, Tajana Jukić Neznanović, savjetnica riječkog gradonačelnika za energetiku, kazala je kako su za razliku od ranijih godina, programe za građane odlučili održati na otvorenom.

Rijeka – Manifestacija Energetski dani, jedna od aktivnosti iz Akcijskog plana energetski održivog razvitka grada Rijeke (SEAP), ove se godine održava od 28. do 30. svibnja u Rijeci, Viškovu, Čavlima i Crikvenici.

Energetski dani uvršteni su na kartu događanja koja se organiziraju kao dio „Sustainable Energy Week“ u organizaciji Europske unije, a program manifestacije izradio je Grad Rijeka u suradnji s Regionalnom agencijom REA Kvarner iz Rijeke.

Najavljujući osme po redu Energetske dane, Tajana Jukić Neznanović, savjetnica riječkog gradonačelnika za energetiku, kazala je kako su za razliku od ranijih godina, programe za građane odlučili održati na otvorenom.

Tako će se u ponedjeljak, 28. svibnja, s početkom u 10 sati, na Trgu 111. brigade HV-a predstaviti eko-vozila riječkih komunalnih poduzeća. KD Čistoća predstavit će svoje novo dvokomorno komunalno vozilo na stlačeni prirodni plin, a KD Autotrolej mini-bus, također na stlačeni prirodni plin. Riječ je o vozilu već predstavljenom građanima, no ove godine ono će biti pretvoreno u malu učionicu gdje će djelatnici Čistoće za vrtićke skupine održati edukativne radionice o održivom raspolaganju otpadom prilagođene njihovom uzrastu, te im na kraju podijeliti slikovnice i bojanke… Osim toga, građani će na riječkom lukobranu Molo longo, od 9 do 21 sati moći besplatno koristiti javne gradske bicikle.

Istog dana u podne na saniranom odlagalištu otpada Viševac za studente Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci organizira se studijski posjet postrojenju za proizvodnju električne energije iz odlagališnog plina, uz stručno vodstvo Branka Andrijaševića iz KD-a Čistoća. Riječ je o postrojenju koje je Grad Rijeka otvorio prošle godine. U postrojenju snage 1,2 MW predviđa se proizvodnja više od 6.000 MWh električne energije godišnje, a električna energija proizvedena iz otpada prodaje HEP-u.  U potpunosti je ekonomski održiv, te ima pozitivne učinke na okoliš i uvjete života lokalnog stanovništva.

Direktor Regionalne energetske agencije Kvarner Darko Jardas najavio je brojna predavanja za građane i studente Tehničkog fakulteta koja će se održavati 29. svibnja u Županijskom centru za gospodarenje otpadom Marišćina te Osnovnoj školi Čavle, a 30. svibnja u crikveničkoj Thalassotherapiji. Direktor Jardas posebno je izdvojio predavanje direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravka Ponoša koji će na Marišćini govoriti o Zakonu o održivom gospodarenju otpadom s naglaskom na energetsku oporabu i predavanje Daria Bagića iz Ekoplusa o izgradnji FNE elektrane za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe na kovovima zgrada. Javnosti će smatra on biti zanimljivo i predstavljanje pilot-projekta instalacije toplinskih pumpi u Thahalassotherapiji, ali i EU MED projekt „Locations“.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!