Najavljeno treće izdanje dječjeg festivala Tobogan – Veliko dvotjedno druženje sa više od 50 radionica i 32 javna događanja na različitim lokacijama u Rijeci

Ovogodišnji Tobogan veći je no ikad i donosi preko 50 kreativnih radionica i 32 javna događanja na različitim mjestima u Rijeci – ulični spektakl, projekcije filmova, lutkarske i dramske predstave, koncerte, izložbe, šetnje gradom i prirodom, video igre i disko.

Rijeka – Od 26. lipnja do 10. srpnja će se na različitim lokacijama u Rijeci održati Dječji festival Tobogan. Riječ je o velikom dvotjednom besplatnom, zabavnom i kreativnom druženju, koje započinje ove srijede spektakularnim otvorenjem, a trajat će sve do 10. srpnja. Festival se u okviru projekta Europske prijestolnice kulture više nego uspješno razvija već tri godine.

Ovogodišnji Tobogan veći je no ikad i donosi preko 50 kreativnih radionica i 32 javna događanja na različitim mjestima u Rijeci – ulični spektakl, projekcije filmova, lutkarske i dramske predstave, koncerte, izložbe, šetnje gradom i prirodom, video igre i disko. Cjelokupni program i spektakl otvorenja Tobogana najavljeni su danas u Rijeci, a poziv na riječki Tobogan upućen je djeci diljem Hrvatske.

Festival će biti spektakularno otvoren u srijedu, 26. lipnja u 20 sati nastupom “Spark!” bubnjara, britanske organizacije Worldbeaters, na riječkom Trgu 128. brigade HV-a. Njihov će ritam s koreografijom punom bljeska i boja publiku odvesti preko riječkog Korza do Klobučarićevog trga, a ondje u 21 sat nastupaju svjetleće ptice “Birdmen”, nizozemskog Close – Act Teatra, koje će djecu, roditelje, bake, djedove i sve posjetitelje uvesti u svoj svijet mašte. Osim toga, publika će se naći oči u oči s neobičnim, radoznalim stvorenjima zvanim “i-Puppets”, iste nizozemske skupine izvođača specijalizirane za interaktivne ulične spektakle. Na trgu će se istovremeno održavati radionica “Superjunak” pod vodstvom ArtMašine, gdje će riječki kreativci spretnih ruku pomoći najmlađima, ali i svima koji to žele, u pretvaranju u superjunake. U sklopu otvorenja na trgu će biti i glazbe, performansa te videomapping na pročelju Osnovne škole Nikola Tesla. Bit će to čarobna riječka ljetna večer, razigrana i magična, koja će dati odličan uvod u ono što male Riječane, njihove obitelji i riječke goste čeka u nadolazeća 2 tjedna na dječjem festivalu Tobogan.

Tobogan oslikava usmjerenje i želju da se projektom Europske prijestolnice kulture u Rijeci kreiraju i trajno vrijedne manifestacije koje će živjeti i nakon 2020. Zamišljen je kao događanje koje potiče djecu i roditelje na druženje i dijeljenje, upoznavanja i susrete, stjecanje novih prijateljstava i magične trenutke koji se pamte za čitav život. Ujedno Tobogan oslikava i mnoge aktivnosti koje će biti smještene u riječku Dječju kuću, prvu Dječju kuću u Hrvatskoj, koja se, također u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, gradi u bivšem industrijskom kompleksu Benčić, budućem riječkom art-kvartu.

Radionice i program Tobogana u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture organiziraju riječke kulturne institucije i organizacije: Art-kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Gradska knjižnica Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Vijeće mladih Benčić i TD RIJEKA 2020.

Budi lutkar na jedan dan!, “Zastave” i radionica tkanja, Radionice animiranog filma, Rock slušaonica, Slike od soli, Radionica 3D printanja, Malac muzealac, Budi šašavi znanstvenik, Radionica estetike kinetike, Neruševački laboratorij larpanja, Radionica tradicionalnih i “uradi sam” instrumenata, Radionica osmišljavanja video igara, Arheonauti, Strip kao izbor, Ups! Upao sam u priču!, Sastavi svog STEMI robota, Čakavski Tobogan, Tvornica zvuka, Preko mora i oceana, Sfingina zagonetka special, Majstorska radionica “A je to”, Radionica teatra objekata, Slovo po slovo – ime, Radionica sinkronizacije, Utrka dronova, Radionica videomapiranja, Knjiška olimpijada – samo su neke od kreativnih radionica na koje su prijave otvorene od 7. lipnja.

Usto, od 27. lipnja pa sve do kraja festivala, vrijedni volonteri i volonterke Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, na privremeno preimenovanom Dječjem trgu (Pavlinskom trgu) osmislili su niz zabavnih i poučnih radionica za djecu i njihove odrasle. Riječ je o tzv. hop-in radionicama, za koje nije potrebna prijava. Radionice su: Kamenčić šarenčić, Čitam ti priču, Ja!, Društvena igra Dixit te Izrađivanje bookmarkera.

Rijeka uz Tobogan na dva tjedna postaje najveseliji kutak svijeta, a sloboda dječje kreativnosti pokazat će da čitav svijet može biti ljepše i bolje mjesto. Spustom niz Tobogan, kroz brojna najavljena događanja, svi će lako dospjeti u svijet mašte i veselja. Pridružite se! Uključite se! Budite dio Europske prijestolnice kulture!

Kompletan program Dječjeg festivala Tobogan možete pronaći na sljedećem linku.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!