Najbolje makete hrvatskih brodova predstavljaju se javnosti na izložbi koja se otvara danas @ Rijeka

Radovi najboljih hrvatskih brodomaketara bit će izloženi u Edukacijsko-izložbenom prostoru Centra tehničke kulture Rijeka na 12. hrvatskoj ocjenskoj izložbi maketa brodova „Rijeka 2018“, koja će za javnost biti otvorena od ponedjeljka 28. svibnja do četvrtka 7. lipnja

Rijeka – Danas započinje 23. državno natjecanje brodomaketara koje će okupiti brodomaketare iz svih krajeva Hrvatske, od Zagreba do Dubrovnika. Na natjecanju će sudjelovati 11 brodomaketara s 20 maketa brodova, a ocjenjivanje maketa vrši se po pravilima krovne međunarodne brodomaketarske organizacije NAVIGA.

Makete će ocjenjivati ocjenjivačko povjerenstvo, koje čine međunarodno licencirani suci Mladen Mitić, Krešimir Šurina i Branko Vekarić. Svečano otvorenje izložbe i podjela odličja uz prigodan će se program održati u Rijeci u ponedjeljak, 28. svibnja u 13 sati, u Edukacijsko-izložbenom prostoru Centra tehničke kulture Rijeka, Školjić 6 (prizemlje).

Radovi najboljih hrvatskih brodomaketara bit će izloženi u Edukacijsko-izložbenom prostoru Centra tehničke kulture Rijeka na 12. hrvatskoj ocjenskoj izložbi maketa brodova „Rijeka 2018“, koja će za javnost biti otvorena od ponedjeljka 28. svibnja do četvrtka 7. lipnja. Na izložbi će biti izloženo 20 radova iz konkurencije s 23. državnog natjecanja brodomaketara, te 13 izložaka van konkurencije. Ulaz je besplatan, a izložbaće biti popraćena bogatim programom povezanim s hrvatskom pomorskom baštinom.

Od ove godine izložba je uklopljena u program Festivala Fiumare – Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije, te je pripremljen bogat popratni program. Tako će Danijel Frka, renomirani ronioc, istraživač i umjetnik u srijedu, 30. svibnja, u 16:30 u Edukacijsko-izložbenom prostoru CTK Rijeka predavanjem popratiti izložbu slika i fotografija „Olupine Sjevernog Jadrana“. U istom će prostoru u ponedjeljak, 4. lipnja biti održano predavanje „Brodomaketarstvo – tehnika i umjetnost“. Kao dokaz da i maketarstvo prati suvremena tehnološka dostignuća i tehnike, Ranko Puž, predavač 3D dizajna, će u utorak, 5. lipnja, održati predavanje „Oživljavanje baštine – barka naših nonića“, i izložiti proces izrade i animacije modela primorske barke, lovranskog guca. Isti dan, u 18:00 sati, slijedi predavanje o brodomaketarstvu u sustavu natjecanja, na kojem će posjetitelji od iskusnih brodomaketara dobiti uvid u natjecateljsko brodomaketarstvo.

Osim predavanja, održat će se radionice izrade maketa brodova od papira za polaznike dječjih vrtića. Učenici osnovnih škola moći će na štandu u Verdijevoj ulici, kao i u Edukacijsko-izložbenom prostoru CTK Rijeka, iz izrezanih dijelova izraditi atraktivnu maketu primorske barke. Učenici srednjih škola učit će na računalu izrađivati 3D modele elemenata brodova, od kojih će najbolji biti isprintani na 3D printeru. Točni termini radionica, kao i objedinjeni program, mogu se naći na stranicama Hrvatskog saveza brodomaketara.

Ulaz na izložbu je besplatan, a posjetitelji mogu glasovati za tri makete, kojima mogu dodijeliti 10, 15 i 20 bodova. Po završetku izložbe bodovi se zbrajaju te se dodjeljuje „Nagrada publike“ s pripadajućim zlatnim, srebrnim i brončanim odličjem. Kupnjom plakata ili kataloga izložbe posjetitelji sudjeluju u nagradnoj tomboli. Izložba će biti otvorena svakim radnim danom od 9 do 20 sati, vikendom od 10:00 do 15:00 sati. Na praznik Tijelova, 31. svibnja, je zatvorena.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!