Najbolje od otvorenja EPK: Pet stvari koje ne smijete propustiti ove subote

Gotovo je sve u stanju pripravnosti i odbrojava se posljednjih nekoliko dana, posjetitelji će pristizati iz cijele Hrvatske i Europe te nema opravdanja za one koji se neće pojaviti makar na jednom od 70 događanja tijekom 24 sata.

Odbrojavanje se bliži kraju…

Rijeka –  Opako nam se približava veliki dan u kojemu će sve biti živo, veselije, dan koji će se upisati u riječku povijest. Jasno je da smo kao građani Rijeke počašćeni titulom koju će ona imati narednih godinu dana, a red je da se takvo što i proslavi. Za dan proslave odabran je 1. veljače 2020., ujedno i dan kada će Rijeka preuzeti svoju titulu.

Gotovo je sve u stanju pripravnosti i odbrojava se posljednjih nekoliko dana, posjetitelji će pristizati iz cijele Hrvatske i Europe te nema opravdanja za one koji se neće pojaviti makar na jednom od 70 događanja tijekom 24 sata. Čeka nas nešto najsličnije karnevalu, dan u kojemu je vožnja autobusom besplatna, glazba i pjesma, od zborova do orkestra i opere, radionice, puno dobre hrane, izložbe, modne revije, šišanje i brijanje na otvorenom, ulični zabavljači, ma sve i svašta. Mi vam donosimo top pet stvari koje ne smijete propustiti ove subote.

„Riječki brhani“ i modna revija reciklirane odjeće na Čajnom trgu

Kroz cijeli će se dan, preciznije od 10 do 24 sata događati nešto na Čajnom trgu, odnosno Trgu Matije Vlačića Flacijusa. Dječji nastupi, nastupi zborova, modne revije, nastupi vrhunskih umjetnika i glazba poput folka, countryja, istarsko-primorskog melosa i rock’n’rolla. Teško je izdvojiti jedan događaj, ali bit će zanimljivo pogledati izložbu pod nazivom „Riječki brhani“ u kojoj će okupljeni imati priliku vidjeti razvoj suknje kroz povijest, metaforu i simboliku ženskih, ali i muških suknji, a predstavit će se i one korištene u kazališnim predstavama. Izložba će se održati od 12 do 16 sati, a u razdoblju od 14 do 14 i 30 sati moći će se ujedno pogledati i modna revija reciklirane odjeće dizajnera koji se prvenstveno bave održivom modom.

Trg Matije Vlačića Flaciusa

„Zavrti ploču“ u OKC Palach

A u dobrom starom Palachu će se, između ostaloga, vrtjeti ploče. Pritom se ne misli na keramičke pločice, nego one „oldskul“ gramofonske ploče. Tako će posjetitelji od 12 do 15 sati moći sami puštati glazbu na gramofonu. Mogu se koristiti gramofonske ploče iz galerijskog izbora ili one koje sami donesete.

Opera Industriale

Opera Industriale je ujedno i središnji program otvorenja EPK-a. Spremite se na mnoštvo različitih zvukova kojima se želi dočarati život u Rijeci – zvončarska zvona, klasične instrumente, zborove, ali i uključivanje publike u performans. Ovim se programom odaje počast radnicima i njihovom doprinosu, svima koji su radili i rade uz zvuk bušilica, brusilica, sa limom i željezarijom. Nastupit će mnoštvo umjetnika, uz popratne svjetlosne efekte, a Opera će se održati na De Francheskijevom gatu u luci, s početkom od 19 i 30 sati. Publici se preporuča da dođu barem pola sata ranije.

Jazz vs. Blues

Program „Jazz vs. Blues“ odvijat će se u Arheološkom parku od 16 i 30 do 18 i 45 sati, a radi se o koncertima evergreena jazza, autorskoj glazbi i blues hitovima. Nastupit će SpartJazz Quartet, koji će publiku uveseliti najpoznatijim jazz hitovima, ali i svojom glazbom. Također, Jed Becker’s Group, još je jedno od imena koje će nastupiti ove subote, fokus im je na blues-rock glazbi, a već su nastupali na manifestacijama poput Kastav Blues Festa. Šteta je za propustiti dobre stare retro hitove, nije da ih imamo priliku slušati svaki vikend.

EPK RI Rock After Party

I šećer na kraju – što drugo, nego ono po čemu je Rijeka najpoznatija – bendovi Novog vala i alternativna scena. U Pogonu kulture održat će se koncerti s početkom u 22 i 30 sati, pa do 4 ujutro. Prvo će nastupiti grupe Fit i Paraf, zatim Denis&Denis, tri benda koja su žarila i palila jugoslavenskom glazbenom scenom, suvremeni Jonathan, a after party će završiti nastupom DJ-a.

Fit u Pogonu kulture

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!