Najnovije informacije Nacionalnog stožera o epidemiji korona virusa – Na razini države 77 novozaraženih, oporavilo se ukupno 67 osoba

Najnovije informacije Nacionalnog stožera o epidemiji korona virusa – Na razini države 77 novozaraženih, oporavilo se ukupno 67 osoba

FOTO: Screenshot YouTube

Brojke novozaraženih i dalje su umjerene, propisane mjere daju rezultate

Zagreb – Na današnjoj redovnoj press konferenciji javnosti su se s najnovijim podacima vezanima za epidemiju koronavirusa obratili članovi Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

– Novozaraženih je u odnosu na jučer 77, na respiratoru su trenutno 32 bolesnika, od jučer je 5 novih. Ukupno je dosad zabilježeno 867 zaraženih osoba, oporavilo se 67 osoba. Nema novih smrtnih slučajeva. Mjere su urodile plodom, brojke su iste kao i jučer, a zdravstveni sustav se polako vraća u normalu. Život ne smije i zasigurno neće stati, na početku je pressice kratko rekao ministar Beroš.

O primjeni mjera vezanih za poljoprivredu ministar Božinović je rekao:

– Vrtni centri i rasadnici koji prodaju poljoprivredni materijal mogu raditi iz obvezu poštivanja odluke o radnom vremenu trgovina i uz sve mjere zaštite.

O novim brojkama koje se tiču kršenja mjera samoizolacije ministar je dodao:

– Što se tiče kršenja samoizolacije, utvrđeno je 970 slučajeva, a bilo je više od 3000 prijava.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević o stigmatizaciji oboljelih i onih u samoizolaciji je rekla:

– Pojavljuju se informacije da postoji stigmatizacija oboljelih i ljudi u samoizolaciji. To se ne smije događati. Svi se mi možemo zaraziti. Bolesnici imaju svoja prava. Kad su bolesni treba im pomoći cijela okolina, da mogu što prije ozdraviti. Kad se vrate u svoju sredinu, oni su ti koji štite sve ostale, oni su preboljeli, oni su praktički zaštićeni. Ne smijemo nikoga stigmatizirati, a oni koji su ozdravili nisu za nikoga opasnost.

Kompletnu tiskovnu konferenciju možete pogledati na sljedećoj poveznici.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!