Nakon tri i pol godine 3. maj u utorak će isporučiti prvi brod naručitelju

To je ostvarenje sna koji je nekima bio nevjerojatan, kaže direktor Edi Kučan i naznačuje da je 3. maj unatoč svemu ispoštovao dogovoreni rok isporuke broda Algoma Intrepid za Kanađane.

Rijeka – Brodogradilište 3. maj novogradnju 733, a radi se o samoiskrcavajućem brodu za rasuti teret Algoma Intrepid, predat će kanadskom naručitelju Algomu ovog utorka, u 12 sati. Bit će to prva isporuka 3. maja nakon tri i pol godine.

Dobar dio tog perioda brodogradilište je provelo s blokiranim računom i u velikoj agoniji. No poslovna klima mijenja se i mnogi velike zasluge pripisuju direktoru 3. maja Ediju Kučanu, iako se ne smije zaboraviti ni požrtvovnost i upornost radnika škvera.

U 3. maju izrađuju i trup polarnog kruzera za australskog naručitelja.

– To je ostvarenje sna koji je nekima bio nevjerojatan, kaže Kučan za Radio Rijeku i naznačuje da je 3. maj unatoč svemu ispoštovao dogovoreni rok isporuke broda za Kanađane.

Kučan naznačuje da financijski repovi poslovanja iz vremena kad je Uljanik upravljao riječkim škverom još uvijek nisu riješeni.

– Mač nad našom glavom još visi. Vjerujem da ćemo i to uskoro riješiti, što neće biti moguće bez nadležnog ministarstva i Vlada. No veseli činjenica da smo nakon 427 dana, to je naime točna brojka koliko je 3. maj bio blokiran, uspjeli izgraditi brod s 800 radnika i oko 220 naših starih kooperanta i predati ga u roku. Stoga se moram zahvaliti svim trećemajcima i kooperantima  da smo uspjeli i da smo pokazali da znamo, možemo i hoćemo, poručio je Edi Kučan.

No jedna tradicija u utorak će biri prekinuta. Naime, zbog bolesti COVID-19 primopredaja neće biti obavljena u sali za sastanke 3. maja, već  u dvorani uz zapadni ulaz u brodogradilište uz rigorozno poštivanje epidemioloških mjera.

Radi se i na gradnji 723, kemijskom tankeru za španjolskog naručitelja, na izradi trupa polarnog kruzera za australskog naručitelja te na nekoliko sekcija budućih brodova. Još predstoji teška pravna bitka za izdvajanje budućnosti 3.maja od dugova Uljanikovih tvrtki u stečaju, ali Kučan je uvjeren da će trećemajci uspješno graditi brodove i za sto godina.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!