Napravljen prvi korak prema novoj zgradi Gradske knjižnice – Potpisan ugovor o rekunstrukciji T- objekta kompleksa Benčić

Radovi na novom sjedištu Gradske knjižnice Rijeka u kompleksu Benčić vrijedni su 68.487.392,15 kuna (54.789.913,72 kuna bez PDV-a), od čega je iz EU fondova osigurano 38.058.443,82 kuna, a 10 milijuna kuna bespovratnih i namjenskih sredstava iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU preko Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata

Rijeka – U Salonu Grada Rijeke potpisan je ugovor za rekonstrukciju tzv. „T-objekta“ u bivšem industrijskom kompleksu Rikard Benčić koji će postati sjedište Gradske knjižnice Rijeka. Radovi na obnovi T-objekta započet će sredinom rujna.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel te Nejc Hrastnik i Bojan Žvanut, direktori odabranog izvođača radova, ljubljanske tvrtke VG5 d.o.o..

Potpisu ugovora prisustvovali su i projektant nove knjižnice Saša Randić, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković, zamjenik gradonačelnika Marko Filipović, ravnateljica Direkcije za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara Odjela za kulturu Grada Rijeke Vlasta Linić i direktorica TD-a Rijeka 2020 Emina Višnić.

„Nakon peripetija u postupku žalbi prilikom javne nabave, potpisujemo ugovor za obnovu tzv. T-objekta, posljednje zgrade koja će se urediti u kompleksu Benčić“, rekao je gradonačelnik Obersnel dodavši kako građevinska tvrtka VG5 u ovom trenutku intenzivno radi na obnovi Palače šećerane te je dobro upoznata sa situacijom na ovoj lokaciji. Ondje se obnavlja i zgrada buduće Dječje kuće, traju radovi na izgradnji infrastrukture i centralnog trga, a ranije je i uređen dio zgrade H-objekta u kojemu radi Muzej moderne i suvremene umjetnosti. „Ne sumnjam da će radovi biti završeni u predviđenom roku, a mi se nadamo i ranije, kako bi se otvaranje gradske knjižnice moglo uklopiti u završetak projekta Europske prijestolnice kulture početkom 2021. godine“, rekao je Obersnel. Bojan Žvanut, direktor komercijalnih poslova tvrtke VG5, naveo je kako u Palači šećerane traju završni radovi i naglasio iskustvo tvrtke u poslovima obnavljanja starih građevina, rekavši kako vjeruje u kvalitetno odrađen posao. Radovi na obnovi T-objekta započet će sredinom rujna.

Radovi na novom sjedištu Gradske knjižnice Rijeka u kompleksu Benčić vrijedni su 68.487.392,15 kuna (54.789.913,72 kuna bez PDV-a), od čega je iz EU fondova osigurano 38.058.443,82 kuna, a 10 milijuna kuna bespovratnih i namjenskih sredstava iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU preko Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata.

Ova obnova realizira se u sklopu projekta „Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt“ čija ukupna financijska vrijednost iznosi 162.123.324,61 kn. Za ovaj projekt, Gradu Rijeci odobreno je sufinanciranje bespovratnim EU sredstvima (Operativni program Konkurentnost i kohezija) u iznosu 68.206.564 kuna, dok ostatak investicije Grad Rijeka financira odobrenim kreditom od 98.706.500 kn.

Trenutačni izgled T-objekta

Ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković prilikom potpisivanja ugovora kazao je kako se svakako može reći da svjedočimo povijesnom trenutku za knjižnicu, bez obzira na preučestalo i nepotrebno korištenje ovog pridjeva. „Knjižnica je 1966. godine ‘privremeno’ smještena u Palazzo Modello gdje se nalazi i sada, a od onda se mnogo toga promijenilo, pa i knjižničarstvo, te se danas knjižnica poima kao prostor, mjesto boravka i susreta, koje je uvijek u službi lokalne zajednice“, rekao je Cvjetković, istaknuvši kontekst i dinamiku budućeg kulturnog kvarta u Benčiću koji će doprinijeti posjećenosti knjižnice.

Glavni projektant zgrade, mr.sc. Saša Randić, dipl.ing.arh., naveo je kako su činjenica da se radi o obnovi starog industrijskog objekta te zahtjevi suvremene knjižnice koja nije samo skladište knjiga, nego i „dnevni boravak grada“ gdje se ljudi nalaze i susreću, dvije glavne značajke projekta koje su određivale njegov idejni nacrt. Dodavši kako će familijarnoj atmosferi knjižnice doprinijeti i predviđeni knjigomat preko kojeg će se knjige moći vraćati u svako doba dana, Randić se ponadao kako će građani Rijeke prepoznati novu knjižnicu kao mjesto interakcije i ugodnog boravka.

Nova Knjižnica bit će moderan i funkcionalan prostor ukupne bruto površine 5.825,39 m², prilagođen osobama s invaliditetom i s odjelom za slijepe i slabovidne osobe.

Simulacija budućeg izgleda T-objekta

Glavni ulaz u zgradu knjižnice bit će s južne strane koji vodi u prostor u kojem će se posjetiteljima i korisnicima nuditi osnovne informacije o knjižnici i kvartu kulture u kojem se knjižnica nalazi. U predvorju će biti pult s radnim mjestima djelatnika, a na ulazni prostor nastavljat će se odjel za mlade, te odjel filma i glazbe s jedne strane i čitaonica s druge strane. Odmah uz ulazni prostor bit će smješten i odjel za slijepe i slabovidne osobe koji će biti opremljen audio-vizualnom i knjižničnom opremom.

Iz ulaznog prostora, stubište se penje na 1. kat na kojem će biti smješten odjel lijepe književnosti, zajedno s posebnim zbirkama, dok će se dalje iz središnjeg prostora 1. kata stubištem penjati na odjel stručne literature koji će biti na 2. katu, zajedno s ostalim posebnim zbirkama.

Na trećem katu bit će smještena računalna učionica koja će se po potrebi moći koristiti i kao prostor za projekcije, predavanja i sastanke. Korisnicima će biti dostupan i prostor bibliotečne zbirke s nekoliko studijskih mjesta, budući da se u ovom odjelu neće raditi o posudbenoj zbirci.

U zgradi će biti smješteni i prostori za osoblje, pomoćni prostori (sanitarije, čajna kuhinja, odmor, spremište), ali i tehničke prostorije (CNUS, računalno srce) i radno mjesto domara. Osoblje će imati zaseban ulaz s istočne strane objekta i izdvojeno dizalo kojim je moguć direktan prijem građe u distribucijski centar i službu nabave i obrade knjižne građe.

Ova se građevina sastoji od suterena, prizemlja i tri etaže. Građevina ima neospornu arhitektonsko-povijesnu vrijednost kao primjer industrijske arhitekture kraja 19. stoljeća i tadašnje tipologije proizvodnih građevina. Rekonstrukcija objekta poštivat će i slijediti izvorne gabarite građevine, izvorne otvore, konstrukcijska i oblikovna rješenja, materijale i tehniku gradnje.

Za potrebe smještaja ustanova u kulturi i stvaranja kvarta kulture, u infrastrukturnom dijelu velikog kulturnog projekta Europske prijestolnice kulture iduće godine, u kompleksu Benčić odvijaju se radovi ukupne financijske vrijednosti od oko 260 milijuna kuna koji, prema riječima gradonačelnika Obersnela, predstavljaju najveće ulaganje u institucije u kulturi u bližoj i daljoj povijesti Rijeke.

Uz knjižnicu, u Benčiću se gradi novi prostor Muzeja grada Rijeke koji će useliti u Upravnu zgradu bivše tvornice, tzv. Palaču šećerane, zatim Dječja kuća kao jedinstveni projekt u Hrvatskoj kroz kojeg će više gradskih ustanova u kulturi stvarati i provoditi programe za djecu i nakon završetka EPK, te radovi na izgradnji infrastrukture i uređenju javnih površina i budućeg trga. Još u rujnu 2017. godine u tzv. H-objekt uselio je Muzej moderne i suvremene umjetnosti.

Više o radovima u kompleksu Benčić

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!