(Ne) mrzimo baš sve – Performansom protiv govora mržnje u grafitima Galerija Kortil obilježava Noć muzeja

Performans se bavi temom govora mržnje trajno fiksiranog šaranjem grafita po riječkim fasadama, koji je tako postao dijelom životnog prostora grada, svakodnevnog govora i sustava (bez)vrijednosti

Rijeka – Galerija Kortil u sklopu ovogodišnje Noći muzeja u petak 29. siječnja donosi dvije izvedbe performansa (Ne) mrzimo baš sve? autorice Martine Hrlić Rogić. Prva izvedba je u 19, druga u 20 sati, a performans će se moći pratiti i putem live streama u 19 sati na YouTube kanalu HKD-a na Sušaku na poveznici https://youtu.be/btaD4u5GdsA.

Performans se bavi temom govora mržnje trajno fiksiranog šaranjem grafita po riječkim fasadama, koji je tako postao dijelom životnog prostora grada, svakodnevnog govora i sustava (bez)vrijednosti. Reakcije nema niti one sustava, a niti one čovjeka, građanina, susjeda. Znači li to da smo na takav diskurs svjesno pristali ili smo samo posustali, a moguće i posrnuli, kao ljudi?

Nebrojeni kvartovski grafiti jasno i glasno pozivaju na mržnju, ubojstvo, gaženje, progon i nestanak onih drugih, drugačijih, različitih, pripadnika manjinskih etničkih skupina, spolnih orijentacija, mjesta rođenja, gradova, nogometnih klubova, jezika, naglasaka, uostalom, svega onog što nismo mi.

Suština ovog performansa jest, riječima političkog establišmenta, locirati, identificirati, fiksirati i pobrisati takve poruke. Fizički sa zidova i metafizički iz kolektivne svijesti i iskustva.

Performans se sastoji od projekcije video snimki razgovora s petero pripadnika različitih manjinskih skupina na lokacijama ispisanih govora mržnje te pokušaja društvene korekcije mrzilačke devijacije fizičkim uklanjanjem ispisanih poruka (farbanjem, uporabom abrazivnih sredstava i sl.).

Programom se nastoji probuditi svijest ljudi o diskriminaciji i govoru mržnje kao dijelu svakodnevnice, odnosno potaknuti kakvu – takvu reakciju, s porukom težine greške koju činimo (p)ostanemo li imuni na mržnju u bilo kojem obliku i u bilo kakvom kontekstu.

Performans je nastao u suradnji i s podrškom Zajednice Srba, Vijeća romske nacionalne manjine za Grad Rijeku i MUP-a, Policijske uprave Primorsko-goranske, a sufinanciran je od strane Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!