Nizom akcija obilježava se Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Brojne pritužbe osoba s invaliditetom, ali i drugih savjesnih građana, velikim dijelom odnose se na nepropisno parkiranje od strane nesavjesnih vozača na parkirališnim mjestima posebno označenim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom i na (zlo)upotrebu tuđeg znaka pristupačnosti…

Rijeka – Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom održana je preventivno-represivna akcija s ciljem ukazivanja na problem nepropisnog parkiranja na parkirališnim mjestima posebno označenim za parkiranje osoba s invaliditetom.

U Rijeci je od srpnja 2021. godine i službeno započeo s radom Područni ured institucije pravobranitelja za osobe s invaliditetom, a od otvaranja Područnog ureda zaprimljeni su brojni upiti, prijedlozi i primjedbe osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji te organizacija civilnog društva iz kojih su razvidni problemi i poteškoće s kojima se susreću u svakodnevnom životu.

Brojne pritužbe osoba s invaliditetom, ali i drugih savjesnih građana, velikim dijelom odnose se na nepropisno parkiranje od strane nesavjesnih vozača na parkirališnim mjestima posebno označenim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom i na (zlo)upotrebu tuđeg znaka pristupačnosti, osoba koje parkiraju svoja vozila na posebno označenim parkirališnim mjestima iako se osoba s invaliditetom koja je nositelj prava tom prilikom ne prevozi automobilom.

Kao najučinkovitiji način prevencije i sankcioniranja ove vrste prekršaja pokazalo se učestalo provođenje ciljanih zajedničkih akcija policije, gradova i udruga osoba s invaliditetom, kojima se podiže razina svijesti građana o ovom problemu, ali istovremeno i sankcioniraju prekršitelji.

Uoči obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se slavi svakog 3. prosinca u godini, planirane aktivnosti pobliže su predstavili predstavnice Područnog ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Rijeci, predstavnici udruga – Udruga Karoca s predsjednicom Lukrecijom Tomušić, zatim Udruga osoba s mišićnom distrofijom s predsjednikom Lukom Zaharija i Udruga Znam za mlade i studente s invaliditetom, predsjednik Sigurnosne službe Primorsko-goranske županije Boris Skeledžić te Jadran Mandekić iz Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke.

Tea Rubeša iz Područnog ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Rijeci, naglasila je kako su ciljevi ove akcije ukazivanje na nepropisno parkiranje od strane vozača te zloupotrebe znaka pristupačnosti. S tom problematikom se posebno susreću veće urbane sredine. Pokazalo se da se preventivno-represivnim akcijama može utjecati na savjesnost građana te zloupotrebe znaka pristupačnosti. Zajedničkim djelovanjem institucija i jedinica lokalne samouprave i organizacija civilnoga društva može utjecati na smanjivanje broja ovakve vrste prekršaja. “Željeli smo ovim putem također istaknuti da znak pristupačnosti nije oznaka besplatnog parkiranja za osobe s invaliditetom, što neki građani misle, već se radi upravo o olakšici koja osobama s invaliditetom olakšava uključivanje u zajednicu i samostalnost kretanja. Mobilnost i pristupačnost su osnovni preduvjeti integracije u društvo i ravnopravan položaj osoba s invaliditetom“, naglasila je savjetnica pravobraniteljice.

Voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa PU PGŽ-a Boris Skeledžić kazao je kako je ove godine gotovo 2300 poduzetih mjera za nepropisno parkiranje na mjestima označenim za osobe s invaliditetom. Isto tako, u gotovo 700 slučajeva određena je mjera premještanja tzv. „pauk“. Dakle sve skupa, gotovo 3000 poduzetih mjera za ovaj problem poduzeto je ove godine.  Ukupno je za cijelu Županiju izdano gotovo 4273 znaka pristupačnosti što je prilično velik broj, ali nažalost često zlouporabljen. Znak pristupačnosti prvenstveno je namijenjen osobama s invaliditetom i to u trenutku dok se prevoze svojim vozilima, sve drugo je zlouporaba.

Danas je provedena akcija u užem centru grada od strane policije i prometnog redarstva, kojoj su se priključili i članovi spomenutih udruga, kao i predstavnici Pravobranitelja. “Nismo pronašli zlouporabe, a s našim aktivnostima ćemo pojačano nastaviti do petka te ćemo tada i objaviti ukupne rezultate poduzetih mjera za posljednje dane. Naglašavam da se aktivnost promatranja korištenja ovih parkirnih mjesta promatra cijele godine, a ovih dana pojačano povodom Međunarodnog dana“, dodao je Skeledžić.

U ime Grada Rijeke, Jadran Mandekić je naglasio važnost akcije, a to je „poručiti građanima koliku štetu rade osobama s invaliditetom, a time i cijeloj zajednici time što olako shvaćaju označena mjesta. Grad Rijeka ulaže napore da bi povećao mobilnost osoba s invaliditetom, a upravo je ova problematika prepoznata od strane tematske grupe za problematiku osoba s invaliditetom u sklopu projekta „Rijeka -zdravi grad“, kao jedan od prioriteta. “Osvrnuo bih se na prethodnu raspravu o brojevima i dodao da ako samo jedna osoba zauzme mjesto osobi s invaliditetom koja će zbog toga imati problem, mislim da je i  taj jedan broj – prevelik. Neke zlouporabe se teže utvrđuju jer automobil osobe s invaliditetom možda koristi član obitelji, no zaista je važno da građani shvate da to ne znači besplatno parkiranje nego osobi koja već ima poteškoće, nanose dodatnu štetu“, naglasio je Mandekić te je izložio planirane aktivnosti povodom obilježavanja Međunarodnog dana.

„Svake godine oko 3. prosinca, već 19 godina, Grad Rijeka zajedno s dvadesetak udruga koje okupljaju osobe s invaliditetom organizira Festival stvaralaštva i postignuća djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. Prethodnih godina to je održano u obliku predstava, međutim zbog situacije s koronom, ove godine ćemo imati jednu manifestaciju u petak 3.prosinca od 11 do 18 sati u adventskoj kućici ispred zgrade Gradske uprave te štandove na Jadranskom trgu gdje će biti izloženi predmeti i kreativni radovi osoba s invaliditetom. Bit će također uređena dva izloga na pročelju Gradske uprave. Ovim putem pozivam građane da obiđu te lokacije te se pridruže obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom”, poručio je Mandekić.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }