Noć muzeja u Rijeci – Pogledajte kojim će se sve programima ovog petka obilježiti 15. izdanje ove popularne manifestacije

Muzeji su uz svoj uobičajeni postav pripremili i prigodan program za Noć muzeja, manifestaciju koja u muzeje privlači veći boj posjetitelja nego bilo koji dan u godini.

U petak 31. siječnja 2020. godine, dan prije otvorenja Europske prijestolnice kulture u Rijeci, održat će se petnaesta po redu Noć muzeja, manifestacija koja je započela 2005. godine, a tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja.

Rijeka – U Noći muzeja sudjeluju četiri riječka muzeja: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Prirodoslovni muzej Rijeka, Muzej grada Rijeke i Astronomski centar Rijeka. Muzeji su uz svoj uobičajeni postav pripremili i prigodan program za Noć muzeja, manifestaciju koja u muzeje privlači veći boj posjetitelja nego bilo koji dan u godini.

Muzej grada Rijeke

Muzej grada Rijeke organizira u Noći muzeja posjet stalnoj izložbi “Riječki torpedo – prvi na svijetu” u željezničkom skladištu na Trgu Žabica 4. Izložba je obogaćena novim i restauriranim predmetima. Posjetitelji će također moći vidjeti samo za tu prigodu izložene originalne nacrte primjerka torpeda isporučenog iz Rijeke Norveškoj 1875. godine. Eksponati se mogu pogledati uz stručno vodstvo, koje se organizira u 19 i u 21 sat. Za djecu osnovnoškolskog uzrasta priređuje se edukativna radionica. Uz prigodnu prodaju muzejskih izdanja s popustom, posjetitelji će moći kušati čaj “torpedo” riječkog Samovara.

Lokacija

Astronomski centar Rijeka

Program u Astronomskom centru Rijeka posvećen je svemirskim obljetnicama. Program u digitalnom planetariju u organizaciji Rijeka sporta od 18 do 23 sata uključivat će filmove i show-ove edukativno-zabavne tematike. Predavanja u Velikoj sali u organizaciji članova Akademskog astronomskog društva Rijeka odvijat će se od 18.30 do 22.30 sati. Također, od 18 do 23 sata svi posjetitelji moći će crtati inspirirani svemirskim obljetnicama (rampa), promatrati mikroskopom, slagati puzzle, pogledati stare teleskope i prezentaciju o orijentaciji na nebu. Uz dobre vremenske uvjete, bit će organizirano promatranje teleskopima na terasi Centra. Caffe bar Galileo od ponoći do 2 sata organizira druženje uz „Throwback“ i glazbu 70-ih, 80-ih i 90-ih godina.

Lokacija

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka te dislocirane zbirke Muzejska zbirka Kastavštine i Memorijalni centar Lipa pamti obilježit će Noć muzeja bogatim programom vezanim uz široki spektar rada muzeja. Bit će organizirana predavanja, prezentacije, radionice za djecu, predstava, glazbeni program, premijera filma i stručna vodstva. U prostoru Guvernerove palače biti će moguće posjetiti stalni muzejski postav – Lapidarij, U obrani domovine, Kroz prozor Guvernerove palače i Staro oružje, Jedra Kvarnera i Tragovi vremena te izložbe D’Anunnzijeva Mučenica – L’Olocausta di D’Anunzio, Violinom iznad Granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona te (Ne)vidljive granice.

Lokacija

Prirodoslovni muzej Rijeka

U Prirodoslovni muzeju Rijeka moći će se pogledati Izložba Raznolikost riba Jadranskog mora te stalni postavi muzeja koji uključuju sedam tematskih područja: Špilja – u mraku krškog podzemlja, Geološka prošlost Jadrana, Geologija riječke regije, Kukci, vodozemci i gmazovi, ptice i sisavci riječkog područja, Plavetnilo – raznolikost života u podmorju Kvarnera, Akvarij – multimedijalni centar i Primorski botanički vrt, info točka Rimski vrt.

Lokacija

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!