Novi kulturni izazovi bivše ravnateljice Festivala: Rajna Miloš u županijskom timu za EU projekte @ Rijeka, Opatija

Zbog realizacije šest europskih projekata, tijekom 2017. godine šest osoba pronašlo je radno mjesto u Županiji, na određeno vrijeme. Dobra vijest za porezne obveznike jest i podatak da su u sklopu projekta osigurana i sredstva za sve novozaposlene osobe koje će na njima raditi, što znači da će njihove plaće „pokrivati“ EU.

Novi kulturni izazovi bivše ravnateljice Festivala: Rajna Miloš u županijskom timu za EU projekte @ Rijeka, Opatija

Rajna Miloš

Opatija/Rijeka – Bivša ravnateljica Festivala Opatija Rajna Miloš nakon odlaska iz opatijske ustanove u kulturi u prvoj polovici ove godine, zadržala se i dalje u kulturnim vodama, kao dio novog tima stvorenog u Primorsko-goranskoj županiji za rad na nizu projekata za koja su osigurana sredstva iz europskih fondova.

Na neki način, radi se o njenom povratku u poznato okruženje, jer u Županiji je već provela više od pet godina radeći na poslovima osmišljavanja i organizacije manifestacija i protokola između dva mandata u Festivalu Opatiji, ali sada u ponešto drugačijoj ulozi, na radnom mjestu kompleksnog naziva Viša savjetnica za odnose s javnošću i EU programe II.

– Što se “krije” iza radnog mjesta Više savjetnice za odnose s javnošću i EU programe II? Puno posla koji je meni zanimljiv i predstavlja poseban izazov i zadovoljstvo jer pruža velike mogućnosti za promociju kulturno-povijesne baštine ovog kraja. Kroz europski projekt Putovima Frankopana Primorsko-goranska županija krenula je u realizaciju kompleksnog programa čiji je cilj oživjeti 20 kaštela na području županije, i između ostalog različitim umjetničkim programima privući u te prostore lokalno stanovništvo i, naravno, turiste. Radno mjesto na koje sam primljena otvoreno je zbog privremenog povećanja obima poslova u UO za kulturu,sport i tehničku kulturu. Jedna sam od nekoliko službenika koji su primljeni jer udovoljavamo uvjete, što strukom, što svojim radnim iskustvom. Posebno me raduje što sam,uz rad na EU projektima Putovima Frankopana i Refresh, uključena i u organizaciju županijskih manifestacija i svečanosti. To je posao koji sam radila u vrijeme dok sam bila zaposlena u Županiji i jako me veseli surađivati ponovno sa svojim kolegama iz Ureda Županije, kazala je Miloš, koja je u Županiji zaposlena 18. listopada, na određeno vrijeme zbog realizacije EU projekata, nakon provedenih natječaja za šestero novih djelatnika sa zadatkom razvoja projekata vrijednih veće od osamdeset milijuna kuna. Dobra vijest za porezne obveznike jest i podatak da su u sklopu projekta osigurana i sredstva za sve novozaposlene osobe koje će na njima raditi, što znači da će njihove plaće „pokrivati“ EU.

– Znajući za projekt Putovima Frankopana koji je započeo još 2005. godine i njegov zamah koji slijedi u narednim godinama, zainteresiralo me sudjelovanje u provedbi projekta, pogotovo njegovog programskog dijela. Mislila sam da bi moje dugogodišnje iskustvo i rad na raznim poslovima u oblasti kulture moglo pomoći u njegovoj realizaciji, a meni bi taj posao pričinjavao zadovoljstvo. U tom sam trenutku ionako tražila novo radno mjesto, a za ovo sam ispunjavala sve tražene uvjete, čak i položen državni stručni ispit, objasnila je Miloš motivaciju za nove poslovne izazove.

Inače, posljednjih godina PGŽ je osigurala značajna sredstva kroz natječaje za financiranje iz fondova, neki projekti već su prilično zaživjeli, poput projekta “Putovima Frankopana”, drugi su još u fazi razrade. Upravni odjel za kulturu, sport i tehničku kulturu trenutno radi na šest projekata financiranih iz EU programa, a riječ je o projektima Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana, Refresh, Claustra +, Artvision+, Hercultour, te Integrirani projekt revitalizacije Guvernerova palače i Nugentove kuće u Rijeci.

– S tih šest projekata financiranih iz EU programa ukupne vrijednosti iznad osamdeset milijuna kuna samo za resor kulture, Primorsko-goranska županija je u samom vrhu u povlačenju i korištenju EU sredstava u Hrvatskoj. Kulturno turistička ruta Putovima Frankopana projekt je financiran EU sredstvima kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija. Vrijednost projekta je 61 milijun kuna, a njegov je cilj obnova i revitalizacija dvadeset kaštela, utvrđenih gradova, dvoraca i sakralnih kompleksa povezanih s poviješću kneževa krčkih Frankopana, važne hrvatske plemićke obitelji koja je obilježila razdoblje u kojem su oblikovani elementi suvremene Hrvatske. Tu bi priču Primorsko-goranska županija trebala zaokružiti do kraja 2019. Projekt se dodatno financira i EU projektom Hercultour. To je program prekogranične suradnje Italija-Hrvatska čija je vrijednost 1,2 milijuna kuna, a njegovo je trajanje planirano do lipnja iduće godine. Potom je tu projekt Mreža društveno-kulturnih centara PGŽ. Kroz ovaj projekt Primorsko-goranska županija potiče razmjenu kulturnih sadržaja i razvoj lokalnih kulturnih inicijativa u svih 36 jedinica lokalne samouprave. Uz financiranje kulturnih razmjena putem portala Županijske kulturne mreže, te edukaciju i međunarodno povezivanje lokalnih kulturnih inicijativa kroz projekt 27 susjedstava koji je županijski doprinos projektu EPK Rijeka 2020. Projektom Artvision+, odnosno programom prekogranične suradnje Italija-Hrvatska su osigurana sredstva u iznosu od 7,5 milijuna kuna za razvoj novog internetskog portala koji će na atraktivan i funkcionalan način povezati umjetničko/kulturni i turistički sektor, te javno prezentirati zbivanja na području PGŽ, i drugih dijelova jadranske obale. Tu su još Claustra koji razvija kulturno turističku rutu arheološke i antičke baštine PGŽ, potom Refresh kojemu je cilj aktiviranje objekata industrijske baštine za potrebe kulturnih i kreativnih industrija te Muzeji zajedno kojim se potiče suradnja muzejskih ustanova u Primorsko-goranskoj županiji. Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka čiji je osnivač Primorsko-goranska županija provodi integrirani projekt revitalizacije Guvernerove palače i Nugentove kuće u Rijeci također financiran EU sredstvima kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija. Vrijednost projekta je 3 milijuna kuna. Tijekom ove godine treba biti dovršena dokumentacija, te predana prijava na novi natječaj za financiranje obnove, uređenja, novih sadržaja i promocije Guvernerove palače s perivojem, te Nugentove kuće na Trsatu. Na tom natječaju je moguće dobiti između 5 i 70 milijuna kuna donacije, što ovisi o dovršenosti dokumentacije, pojasnila je Miloš.

Šest projekata koji su ne samo otvorili nova radna mjesta u lokalnoj samoupravi i povezanim organizacijama, već će kreirati i dodatne financijske rezultate za buduće izvođače aktivnosti koje će se u sklopu njih realizirati – od građevinskih radova do kulturnog angažmana – trebali bi značajno utjecati i na turističku ponudu ovog kraja.

– Puno je posla, ali svi smo svjesni da zajedničkim zalaganjem možemo puno toga napraviti. Mene veseli kada vidim kako se stvari događaju, kako ono što zajednički osmišljavamo postaje stvarnost. Mislim da će za nekoliko godina svi biti jako zadovoljni rezultatima svih ovih projekata koji će objedinjavati prirodnu, kulturnu, gastronomsku i turističku ponudu našeg kraja te biti velik poticaj razvoju našeg zaleđa i Gorskog kotara, budući da se većina sadržaja projekata nalazi izvan turistički najaktivnijih područja. Projekti su to koji potiču kulturni turizam, kulturni razvoj a u suradnji s turističkim agencijama i turoperatorima, usmjereni su prema širokom spektru korisnika lokalnog stanovništva i temelj su za razvoj dobrog turističkog proizvoda. U budućnosti bi svakako trebali utjecati na kulturnu ponudu naše prirodnim ljepotama raskošne županije, zaključila je Miloš.

Napiši Komentar

Pogledaj sve komentare