Novoizabranog počasnog konzula Republike Albanije u PGŽ primili predstavnici grada i županije

Počasni konzul Republike Albanije Bashkim Islam Enesi naglasio je kako su Rijeka i Hrvatska njegova druga domovina, budući da ovdje živi i radi već trideset godina

Rijeka – Zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović i zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić održali su u Salonu Grada Rijeke prijam za Bashkima Islama Enesija, odnedavno imenovanog počasnog konzula Republike Albanije za područje Primorsko-goranske županije.

Bashkim Islam Enesi rodom je iz Tirane, Albanija. Od 1991. godine živi i radi u Rijeci. Hrvatsko državljanstvo dodijeljeno mu je 2006. godine. Govori hrvatski, albanski i engleski jezik i ima iza sebe bogato poslovno iskustvo koje je stekao zastupajući tvrtke iz Hrvatske i Slovenije u Albaniji i obratno. Počasni konzul svoj ured će imati u vlastitom poslovnom prostoru na adresi Dolac 9.

Čestitajući na imenovanju zamjenik gradonačelnika Marko Filipović kazao je kako je ono još jedan korak više u unaprjeđenju odnosa između Republike Albanije i Republike Hrvatske te ujedno potvrda nastavka dobre suradnje s pripadnicima albanske nacionalne manjine koji žive i rade u Rijeci. Ta se suradnja očitovala u našoj pomoći kada je prije dvije godine potres pogodio Drač, kao i nedavno kada je potres pogodio Baniju, a albanski su se obrtnici, pekari, isti dan odazvali pomažući i besplatno dijeleći kruh. Filipović je podsjetio kako su Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija već uspostavili kontakt s gradom Dračem. Želju za suradnjom iskazali su Pomorski fakultet i Lučka uprava Rijeka, bio je predviđen i posjet gospodarskog izaslanstva Albaniji, koji je odgođen zbog pandemije. Filipović je izrazio nadu da će se smirivanjem situacije i vraćanjem života u normalu taj posjet i realizirati.

Čestitke na imenovanju uputila je i zamjenica župana Marina Medarić, naglasivši izuzetno dobru suradnju s Vijećem albanske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije.

Počasni konzul Republike Albanije Bashkim Islam Enesi naglasio je kako su Rijeka i Hrvatska njegova druga domovina, budući da ovdje živi i radi već trideset godina. Ekonomist po zanimanju, svoj je poslovni put započeo kao pomoćni ataše, a nastavio kao privatni poduzetnik s vlastitom tvrtkom koja zastupa brojna trgovačka društva iz Hrvatske i Slovenije u Albaniji. Podsjetio na svojedobnu brodsku liniju Rijeka – Drač, naglasivši kako bi trebalo razmotriti njeno ponovno uspostavljanje te pozvao na suradnju u novim projektima, ne samo iz područja gospodarstva već i turizma, kulture i prometne povezanosti.

U pratnji počasnog konzula Bashkima Islama Enesija bili su Gani Xharrahi, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije i Valentin Lleshi, predsjednik Zajednice Albanaca Primorsko-goranske županije.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!