2. planinarski pohod obilaznicom Planinarskim putovima Frankopana (PPF)

Autor: Nikola Cvjetović 25.04.2024

Planinarsko_drustvo_Tuhobic

U subotu 27. travnja s početkom okupljanja od 8.30 h i startom pohoda u 9.30 h iz Crikvenice (ispred hotela Kaštel)

Opatija - Planinarsko društvo Tuhobić u suradnji s Primorsko-goranskom županijom i ovogodišnjim sudomaćinima – TZ Grada Crikvenice i TZ Općine Vinodolske općine, organizira “2. planinarski pohod obilaznicom Planinarskim putovima Frankopana (PPF)” u subotu 27. travnja s početkom okupljanja od 8.30 h i startom pohoda u 9.30 h iz Crikvenice (ispred hotela Kaštel).

Ovom ćemo prigodom ujedno pridonijeti obilježavanju 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj, ali i sto godina planinarstva u vinodolskom kraju, poručili su organizatori.Nakon prošlogodišnjeg prvog planinarskog pohoda organiziranog na području Gorskog kotara – ove subote 27. travnja dolazimo u Vinodol, točnije u Crikvenicu i Grižane.
Nakon dočeka grada domaćina, vodiči PD Tuhobić povesti će okupljene na rutu pohoda dijelom poznate crikveničke Ljubavne cestice, preko antičke gradine Badanj, spustom do rječice Dubračine i potom do naselja Grižane i današnjih ostataka drevnog posjeda Frankopana – kaštela Grižane.


Po završetku pohoda središnje mjesto okupljanja i zakuske biti će uz obližnju crkvu Majke Božje Snježne. Vremenska prognoza je obećavajuća, a dobra zabava zagarantirana!, dodaju organizatori.

PD Tuhobić za sve zainteresirane organizira i autobusni prijevoz iz Rijeke u Crikvenicu (s povratkom iz Grižana za Rijeku), a prijave su i dalje moguće na poveznici: https://forms.gle/juyvyRzSevJvQkCA6

Detalji na:
Mrežna stranica PD Tuhobić: www.pdtuhobic.hr/2024/03/05/poziv-na-2-planinarski-pohod-obilaznicom-planinarskim-putovima-frankopana-ppf-27-4-2024/
Facebook PD Tuhobić: www.facebook.com/pd.tuhobic

Facebook PPF: www.facebook.com/obilaznica.ppf
Facebook događaj: https://www.facebook.com/events/1424567411527182


Ukratko o obilaznici “Planinarskim putovima Frankopana” i pohodu:

Tuhobićeva planinarska obilaznica PPF je svojevrsna nadogradnja već dobro poznatog županijskog projekta kulturno-turističke rute “Putovima Frankopana”.
Dok osnova projekta inspiriranog ostavštinom slavne obitelji Frankopan nastoji pokrenuti obnovu, očuvanje, zaštitu i održivo korištenje materijalne i nematerijalne baštine slavne hrvatske obitelji Frankopan, mi planinarskom obilaznicom potičemo planinarenje kao pridodanu originalnu sportsku komponentu, jer planinarenje jest sport.

Osnovna karakteristika PPF obilaznice je povezivanje frankopanskih kaštela i sakralnih objekata (ukupno 20) sa pridruženim im planinskim vrhovima (ukupno 21) širom PGŽ – čime je skrojena mreža od 41 kontrolne točke čiji obilazak planinari potvrđuju otiskom žiga u dnevnik obilaznice, a za nagradu, ovisno o izabranom načinu obilaska – stječu pravo na spomen značke obilaznice prilikom ovjere dnevnika.

PD Tuhobić jednom godišnje organizira planinarski pohod nekom od dionica svoje obilaznice PPF u spomen na obljetnicu pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana 30. travnja 1671. u Bečkome Novom Mjestu. Pohod se održava u terminu vikenda koji je najbliži spomenutom datumu.

Ističemo još jednu posebnost, a to je da su mjesto početka i cilj pohoda svake godine na drugoj lokaciji iz popisa kontrolnih točaka obilaznice, pa i na taj način svakog od sudionika upoznajemo s mnogobrojnim ljepotama naše PGŽ.
Svi sudionici pohoda potvrđuju sudjelovanje žigom pohoda u dnevnik pohoda kojeg mogu nabaviti na startu. Predviđene su i prigodne spomen značke za određeni broj obavljenih pohoda.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...