9. Zrin festival korača dalje tragovima Zrinskih

Autor: Portal Torpedo 31.05.2023

wp-content/uploads/2021/12/brod-na-kupi-2021-ilustracija-4.jpgFoto: arhiva

Ovogodišnji Zrin festival, održava se od 28. svibnja do 8. lipnja u Zrinu, Petrinji, Gornjem Viduševcu, Čakovcu, Karlovcu, Ozlju i Brodu na Kupi.

Brod na Kupi - Nakon uspješno održanog 17. međunarodnog orguljaškog festivala Ars Organi Sisciae, koji se netom prije katastrofalnih poplava, od 7. – 14. svibnja održao u Sisku, Hrvatskoj Kostajnici, Glini i Voloderu, Hrvatska udruga Ars Organi Sisciae najavljuje 9. Zrin festival - multimedijalni festival koji se ove godine proširio daleko izvan prijašnjih festivalskih izdanja, promovirajući kulturnu baštinu četiri županije: Sisačko-moslavačke pod čijim se pokroviteljstvom festival održava, ali i Međimurske, Karlovačke i Primorsko-goranske.

Ovogodišnji Zrin festival, održava se od 28. svibnja do 8. lipnja u Zrinu, Petrinji, Gornjem Viduševcu, Čakovcu, Karlovcu, Ozlju i Brodu na Kupi.

plakat_zrin

U programu ovogodišnjeg Zrin festivala je „Blagovanje na Belici“, a koje se održava u petak, 2. lipnja u Brodu na Kupi. Kako biste razumjeli što naziv događanja znači, prvo trebate znati da je (Velika) Belica vrlo slikovita i geomorfološki zanimljiva udolina potoka koji se kod Kuželja ulijeva u rijeku Kupu, nedaleko od njenog izvora. Ljeti kratki potok, a zimi ozbiljna vodena sila koja teče kroz Dolinu Leptira, Belica je čista i hladna voda u kojoj još uvijek živi divlja pastrva. U tom raju, koji je i geomantički označen kao mjesto od posebne bioenergetske snage u poboljšanju kvalitete života, ove godine će blagovati organizatori i izvođači festivala s ciljem dogovaranja programa za slijedeće okruglo izdanje Zrin festivala. Svi ste ostali pozvani prošetati stazom uz Belicu u šumu po Dolini leptira.

Od 16 sati u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi počinje program koji smo realizirali u partnerstvu sa Prirodoslovnim muzejom Rijeka. Pripremili smo poetsku i prirodoslovnu radionicu za djecu mlađeg uzrasta, ali i radionicu funkcionalnog čitanja i pripovijedanja za roditelje. U Stalnom postavu Prirodoslovnog muzeja Rijeka u Kaštelu Zrinskih i oko njega poetsku radionicu za djecu „Brod i leptiri“ održat će književnica prof. Darija Žilić, a ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Rijeka dr. sc. Željka Modrić Surina održat će radionicu za djecu pod naslovom „Što to tamo zuji?“, dok će radionicu „Budi bajka“ za odrasle održati Dijana Bilokapa.

Ovogodišnje izdanje Zrin festivala nastalo je prvenstveno uz pomoć Ministarstva kulture i medija RH, ali i uz pomoć Sisačko-moslavačke županije koja je pokrovitelj ovog festivala, Sisačke biskupije, Općine Dvor, Grada Gline, Grada Petrinje, Grada Čakovca, u suradnji s Prirodoslovnim muzejom Rijeka, Muzejom grada Karlovca i Družbom „Braća hrvatskog zmaja te uz sponzorstvo HDS ZAMP-a i Vinarije „Marinčić“. Zahvaljujući svima navedenima ulaz na sva festivalska događanja je slobodan.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...