A gdje je tu Rijeka – provjerili smo kako su Riječani „smješteni“ na izbornim listama

Autor: Sanja Tumara 03.04.2024

pedja_grbin_oleg_butkovic

Zanimalo nas je kako su se na izbornim listama ljutih rivala, HDZ-a i SDP-a, smjestile kandidatkinje i kandidati iz Rijeke. Jer prvi pogled bačen na izborne liste odaje dojam da riječki kadar nije baš najbolje prošao kad su se dijelila mjesta.

Rijeka – Osma izborna jedinica uključuje cijelu Istarsku županiju, Cres, Crikvenicu, Kraljevicu, Krk, Mali Lošinj, Novi Vinodolski, Opatiju, Rab, Bašku, Dobrinj, Kostrenu, Lopar, Lovran, Malinsku – Dubašnicu, Mošćeničku Dragu, Omišalj, Punat, Vrbnik. I – Rijeku.

Istina je da je Rijeka (s)pala na oko 108 tisuća stanovnika (prema rezultatima Popisa 2021. Državnog zavoda za statistiku) no ipak nas je zanimalo kako su se na izborne liste ljutih rivala HDZ-a i SDP-a smjestile kandidatkinje i kandidati iz Rijeke. Jer prvi pogled na izborne liste odaje dojam da riječki kadar i nije baš najbolje prošao kad su se dijelila mjesta.

Pa krenimo s SDP-om, koji vlada Rijekom toliko dugo da skoro i ne pamtimo od kada. Listu nosi predsjednik stranke, Peđa Grbin, s adresom u Puli. Općenito govoreći, čini se da je istarski SDP puno bolje prošao, nego riječki. Tome možemo dodati i činjenicu da je zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan izmještena u 7. izbornu jedinicu, baš kao i bivši riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Načelnica Omišlja Mirela Ahmetović na drugom je mjestu, a na trećem primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. Komadina živi u Poljanama, ali vjerojatno ga građani više percipiraju kao Riječanina. No, zanimljivo je da je na treću poziciju sjeo nakon što smo mjesecima čitali o njegovom koketiranju sa Socijaldemokratima i vaganju hoće li ili ipak neće s SDP-om.

Uglavnom, prvi SDP-ovac s riječkom adresom na 11. je mjestu i to je javnosti uglavnom nepoznati Kristian Čarapić. Spomenimo da je sedmi na listi Marin Račić, nezavisni vijećnik koji je u Gradskom vijeću – opozicija vladajućima, dakle SDP-u. S kojim je sada na listi?!

Tu su još i Nadja Poropat te bivši ministar i saborski zastupnik Željko Jovanović na zadnjem mjestu koje on naziva temeljem liste, dok ga u stvarnosti čeka teška borba za preferencijalne glasove.

HDZ-ovu listu predvodi jedan od najdugovječnijih ministara u Vladi Andreja Plenkovića, Oleg Butković iz Novog Vinodolskog. Riječani tu ipak stoje bolje, za razliku od žena, recimo.

Iza Butkovića, na drugom mjestu, bivši je ministar i šef istarskog HDZ-a Anton Kliman, ali već je na trećem mjestu Josip Ostrogović, prvo ime riječkog HDZ-a. Tu je i Alen Ružić, ravnatelj riječkog KBC-a koji upravo slavi povijesni događaj – preseljenje Dječje bolnice i Klinike za ginekologiju i porodništvo u novu bolnicu na Sušaku.

Riječku adresu ima i Davor Zubović iz HSU-a, osmi na listi, dok su dva zadnja mjesta na listi pripala Riječanima Kristjanu Staničiću i Ivanu Kirinu. Jedan je na čelu Hrvatske turističke zajednice, a znamo koliko turizam znači za Hrvatsku (ili koliko o njemu ovisi), a drugi ugledni kirurg i dosadašnji saborski zastupnik.

HDZ u osmoj jedinici očekuje 4 mandata, a nada se i petome. No, treba reći i to da HDZ ni na toj listi nema minimalnu propisanu kvotu od 40 posto žena, što je 6 kandidatkinja. Zbog toga će dobiti 6.636 eura kazne, koja se plaća za svaku takvu izbornu listu.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...